9.2.2010 8:52:22 Věra.
kousek z "vakciny net"
dám sem jen kousek z tohoto informačního webu, více si pak můžete najít sama
dobré je hledat informace u odborníků, zásadně
Zajímal by mě Váš názor na článek zveřejněný v Britských listech: Také dostávají vaše děti "rtuťové" injekce?, případně kdyby jste objasnil, jakého očkování se tato problematika týká, problematika autismu bývává zmiňována většinou v souvislosti s trojkombinací zarděnky, příušnice a spalničky. A.D.
V mnoha tzv. sterilních léčivých přípravcích se při jejich výrobě používá mimo jiné i konzervační organická sůl rtuti (nejčastěji thiomersal). V 90. letech bylo ustanoveno, že v těch přípravcích, kde se tyto konzervans používají, by mělo dojít ke změně technologie jejich přípravy tak, aby organické soli rtuti mohli být buď vyloučeny nebo nahrazeny jinou látkou. Jedná se dosud jen o významné doporučení. Všichni výrobci postupně nahrazují nebo vypouštějí z výroby tyto soli.
Dnes lze říci, že ve většině těchto přípravků (tj. i vakcínách) už téměř nejsou. Objevují se jen tam, kde mají svůj technologický význam (tj. nelze je něčím jiným nahradit a během výroby jsou nezbytné).
V posledních 2 letech však mezinárodní instituce (americké apod.) došli k závěru, že množství rtuťnatých organických solí používaných při výrobě vakcín jsou natolik nízké (např. 0,000025 g soli thiomersalu v 0,5 ml vakcíny, tj. 0,000012 g rtuti v 0,5 ml vakcíny), že ustanovení vydaná v 90. letech jsou zejména u přípravků, která se podávají v jedné či několika málo dávkách téměř neopodstatněná.
Pro srovnání přípustný limit obsahu rtuti v konzumovaných rybách, ústřicích, mlžích a mouce je 1,0 mg/kg, tj. 1 kg rybího masa s limitem 1,0 mg/kg odpovídá zhruba 83 dávkám vakcíny o 0,5 ml (podaných v jeden den), neboli limit rtuti v jedné dávce vakcíny je více než 80x nižší než je limit v potravinách.
Rtuťnaté organické soli se používají v bakteriálních vakcínách, tj. např. vakcíny proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli, proti meningokokovým nákazám, klíšťové encefalitidě atd.
Používaly se rovněž při výrobě chřipkových vakcín, dnes však jsou tyto vakcíny zpravidla bez této konzervační látky. Ve většině případů se tyto soli používají během výroby (kultivační média) a v konečném přípravku (vakcíně) bývá jejich obsah POD detekovatelnou (průkaznou) hodnotou, a proto nejsou uváděny ve výčtu pomocných látek.
Odpovědět