Re: Instantní mléčná kaše BEZ CUKRU
Meegy, tady kopíruju...
Sacharidy v potravinách
Existují tři základní druhy potravin s vysokým obsahem sacharidů:
1. Přílohy, obiloviny, ovoce a zelenina
těstoviny
brambory
rýže
pečivo
ovesné vločky, müsli, corn flakes a všechny možné nesquik / cini minis apod.
ovoce a zelenina
2. Sladká jídla
bonbony
čokoláda
mléčné dezerty, pudinky
zákusky
sladké nápoje
Nenechte se však mýlit – nejde o stejné sacharidy jako u příloh a obilovin. Ve sladkých potravinách jsou obsaženy především rychlé sacharidy – to znamená rychle se tráví a přecházejí do krve.
Proto by se měly používat především pro rychlé doplnění energie – například po sportu nebo při vyčerpání.
Konzumovat je při jiných příležitostech může vést ke vzniku nového podkožního tuku. Chuť na sladké proto bývá častou překážkou při hubnutí.
Naopak potraviny v první skupině se tráví pomalu – proto z nich máte delší pocit sytosti, než u sladkých potravin.
3. Skryté sacharidy
Jde o potraviny, o kterých se moc nedočtete jako „zdroje sacharidů“, ale jsou ve skutečnosti z velké části sacharidové:
kečup
omáčky
oříšky a luštěniny
mléko a mléčné výrobky
Odpovědět