| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Jíme zdravě

2.2.2011 17:05:10 angrešt

Re: Domácí máslo

Dělám si máslo ze sladké. Z klasické kysané z obchodu to nejde, protože ta má mnohem méně tuku (něco kolem 12%). Jde to pouze ze zkyslé, přitom však dostatečně tučné (alespoň 30%) smetany. A tu jsem tedy prodávat nikdy neviděla. Ten tuk je zcela zásadní - páč to je to máslo, že. A když je to moc řidina, tak ani v máselnici se máslo nenadělá, natož ručně. Prostě fakt to nejde.

Babička dělá jak ze sladké, tak ze zkyslé, tak i ze smíchané - jak jí to vyjde a jak kráva nadojí a jak dlouho se musí smetana schovat, aby stálo zato pustit máselnici:)

Já si dělám máslo z kupované šlehačky - vhodné je najít nestabilizovanou, jde to snáz. Ale i z stabilizované se dá, jen to trvá déle, než se konečně začne přešlehávat.
Normálně se šlehačka šlehá a šlehá a šlehá, až se přešlehá - musí se začít oddělovat voda (ta stabilizace slouží právě proti přešlehání, kdysi postrachu šlehajících hospodyněk zasněněn hledících z okna:). Pak je dobré si mísu něčím trochu zakrýt (já mám k robotové míse přímo průhledný dekl), bude to cákat. No a šlehá se dál, až vznikne máslový cucek plovoucí v syrovátce. Ten se pak vyndá a pod studenou vodou (nejlíp na cedníku) proplachuje tak dlouho (mačká se v té tekoucí vodě), až přestane téct syrovátka.

Syrovátka v másle nesmí zůstat, strašně rychle by žluklo. I takhle žluká domácí máslo rychleji, protože dokonale se z něj ta syrovátka prostě nevymne.
Syrovátka zbylá v míse se zužitkuje pitím, či zaděláním chleba či jakkoli jinak.

dělám máslo z 0,5 litru šlehačky, vznikne 250g másla a 250 ml syrovátky (mínus těch pár kapek, co se vymyjí)

Ale je hrozně dobré, i z té kupované smetany. Chutná mi dokonce víc než z domácí smetany, ale to je asi spíš averze k babiččině hygieně ve špajzu :)
Odpovědět
Průběh diskuze (26 názorů)
Téma: Domácí máslo albyna 2.2.2011 16:24
*Re: Domácí máslo Maťa. 2.2.2011 16:41
**Re: Domácí máslo Maťa. 2.2.2011 16:42
***Re: Domácí máslo albyna 2.2.2011 16:45
**Re: Domácí máslo pearl 2.2.2011 16:45
***Re: Domácí máslo magrata1 2.2.2011 17:2
*Re: Domácí máslo Jana + 3 rošťáci 2.2.2011 16:43
**Re: Domácí máslo *S 2.2.2011 16:45
***Re: Domácí máslo pearl 2.2.2011 16:50
****Re: Domácí máslo pearl 5.2.2011 15:37
**Re: Domácí máslo angrešt 2.2.2011 17:5
***Re: Domácí máslo Jahala. 2.2.2011 17:14
****Re: Domácí máslo angrešt 2.2.2011 17:16
***Re: Domácí máslo albyna 2.2.2011 17:40
*Re: Domácí máslo Jája 2.2.2011 16:57
**Re: Domácí máslo Fous&fousek 2.2.2011 17:10
***Re: Domácí máslo Lupus 2.2.2011 17:18
****Re: Domácí máslo Lupus 2.2.2011 17:19
***Re: Domácí máslo Jája 17.2.2011 15:0
*Re: Domácí máslo Tvoje horší já 2.2.2011 17:14
**Re: Domácí máslo *S 2.2.2011 17:19
***Re: Domácí máslo Cimbur 2.2.2011 17:47
****Re: Domácí máslo Bubačka.. 2.2.2011 21:20
*****Re: Domácí máslo angrešt 2.2.2011 22:23
*****Re: Domácí máslo Inka 2.2.2011 22:39
******Re: Domácí máslo Bubačka.. 5.2.2011 13:15

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.