8.3.2011 9:00:38 Limai
Ekonomické vaření ve školní kuchyni
Ve škole kam dcera chodí vaří tak,že je na výběr ze dvou jídel denně a děti si jídlo vybírají přímo ten den u výdeje.Ale moc nechápu ekonomickou rozvahu takového vaření a zajímalo by mě jak se rozpočítává kolik porcí čeho se uvaří.Příklad-na obědy chodí dejme tomu 150 dětí(pedagogické pracovníky z toho vynechávám),konkrétní den je na výběr např. kaše a řízek,a druhé jídlo třeba krupicová kaše.Teoreticky může dojít k tomu,že všichni budou chtít jenom tu krupicovou kaši,nebo jenom řízek.V případě že by se vařilo od každého jídla 150 porcí(což se určitě nevaří,ale použiji v tomto příkladu),a všichni chtěli jenom krupicovou kaši,zbyde 150 porcí řízku s kaší bramborovou-a s tím co?To se vyhodí?Nebo se vaří polovina toho a polovina toho a když jeden druh jídla už není,tak všichni dostávají to co zbylo?V předchozí škole v Praze to fungovalo tak že děti měli na výběr každý den ze dvou nebo ze tří jídel,ale jídlo se objednávalo předem,takže kuchařky věděli že na ten den mají uvařit tolik porcí toho,tolik onoho a tolik tamtoho.Mě by moc zajímalo jak to funguje v tomto případě kdy se neobjednává jídlo.
Odpovědět