Re: Jak se vyrábí uzené tofu?
Ano, toho dehtu, jako je v cigaretách, dále pak solí, sazí, polycyklických aromátů ..no, ničeho pěkného, pochopitelně.
Totéž je samozřejmě i v kouři z normálního uzení, ten udicí roztok - "tekutý kouř" se vyrábí zchlazováním normálního kouře a rozpouštěním ve vodě, takže je to na jedno kopyto.
Obecně cokoli uzeného je zdraví neprospěšné, to je jasné. Spousty karcinogenních látek (dehet je významný karcinogen, saze třeba příčinou nádorů varlat u kominíků atd.), dusitany a dusičnany z udicích solí, poměrně dost i kuchyňské soli...
Uzené potraviny by se měly používat vlastně jen v těch situacích, pro které byly vymyšlené. Uzení je metodou konzervace masa. Takže uzené potraviny mají obecně slušnou odolnost proti zkažení (ani bacily dehet a soli nemilují:) a mají tedy význam třeba na cestách, kdy samozřejmě riziko zkaženého masa je daleko větší než riziko jednorázové malé dávky udicích látek. Jinak je samozřejmě konzumace uzených potravin zbytečná a zdraví škodlivá.
Ale já domácí uzené od babičky taky strašně ráda :)
Odpovědět