28.5.2011 22:37:19 Madigan
Proč se vlastně dává spropitné?
V poslední Marianne je článek, no spíš pár řádku, na toto téma. Ne proč dávat spropitné, ale kolik. např v restauraci 10 - 15 % útraty , taxikáři 50 Kč. Proč se vlastně spropitné dává? Když to vezmu čistě "suše" - ten člověk za svou práci dostane mzdu (číšník, servírka, taxikář, kadeřnice...). A bonusovat to, že svou práci udělal dobře, profesionálně a kvalitně? To je přece samozřejmost. Třeba pekař upeče chleba, uklizečka uklidí a nic navíc za to nedostane. Další je to, že jsou to vlastně "černé peníze" v ekonomice. Nezdaněné, nepřiznané. Kdyby tedy každý dával např. taxikáři 50 Kč spropitné a ten vezl za den 10 lidí, tak je to 500 Kč za den, za měsíc (20 prac. dní) 10 tis. Nevím proč, ale nějak mi to k evropské kultuře nesedí - povinně nepovinné bakšišné vidím spíš někam do jiho-východních zemí.
Jaký máte na tohle názor?
Odpovědět