30.6.2011 19:03:46 Vítr z hor
Re: costa rica
Tak jsem to zkoukla a je to typická středoamerická kuchyně s rýží a fazolemi. Pálí míň než mexická, víc než guatemalská a používá víc přísad a koření než Mexiko a Guatemala.
Ceviche (výbornej salát se syrovou rybou nebo chobotnicí nebo krevetama – může jíst, pokud si to dá ve slušně vypadající restauraci a bohatě pocitronuje (důležité – ať to tím citronem úplně promoří, tím pobije bakterie.)
Stejně tak by měl hodně citronovat i veškeré mořské plody a ryby, co si tam dá.
Patacones – smažený "Verde", nezralý platan, po usmažení rozpláclý a posolený
Empanadas – plněný taštičky, obvykle smažený.
Olla de carne, de arroz - tak se jmenuje hodně receptů (Hrnec masa, rýže...)
To samý Guiso, Guisado (cokoliv vařeného, používají to jako Guiso de pollo nebo tak)
Pozol – taky taková míchanice s masem a zeleninou
Tapado del camaron – vypadá docela dobře, šla bych do toho
Tamales – takové plněné knedlíčky z kukuřičného těsta, dovnitř se dává maso, celý knedlík je zabalen v banánových listech. Stojí za ochutnání, Kostaričani to vic koření, mohlo by to bý fajn.
Yuca je výborná (používají jako přílohu), chayote je divná zelenina, nemám ji ráda, je to takový píchavý zelený ježek. Mohla by být také pod krycími názvy jako guisquil, guicoy – to je nějaká dýně, ale nevím, jaká, někdy to pletou, guicoyito.
Co se týče dezertů – určitě Maduro frito – to je banán, takto platano, ale oni rozlišují mezi "Maduro" a "Verde", pro nás zralý–nezralý. Nevím, jak to podávají v Kostarice, ale bude to smažený banán na vaření (na plátky) posypaný cukrem nebo politý salkem a doplněný kysanou smetanou či sýrem.
Cajeta je vždycký dobrá, základem bude dlouho vařený kondenzovaný mlíko, až zkaramelizuje a k tomu bude přidáno pár ingrediencí, třeba kokos.
Hlady neumře, koukej: http://www.miradordelvalle.info/
Odpovědět