12.7.2012 20:39:55 Vítr z hor
Re: Kulinářova zahrádka
Taky jsem pro moruši, konkrétně morus nigra. Bílá nemá tak výraznou chuť. A převislá je na p*d, bo má příliš malé plody.
Více odrůd jablek na jednom stromě je taky fajn, ale musíte mít nad stromem převahu a nedopustit, aby vzrůstnější odrůda ubezdušila některé spíše introvertní

Miluju ryngle, jenže ty jsou cizosprašné a Althanova, takto slavná opylovačka se sice dá naroubovat na stejný strom, jenže je méně vzrůstná.
Možná byste měli šanci s meruňkou, ale musela by být naroubovaná na nějaké odolné podnoži, ideálně slívě, k tomu by měla být buď cizosprašná (jsou jen některé odrůdy) nebo by měla mít opylovací kámošku a k tomu potřebujete správnou a kvalitní půdu. A nejlíp i chráněná, nikoli v mrazové kotlině atd.
Asi bych šla do experimentálně oroubované jabloně, moruše a ryngle-althanovy. Po 5 letech bych zhodnotila situaci a ze stromů, které neprošly zkouškou, bych udělala barbecue.
Do závětří ke kamenné zídce (kterou bych vybudovala za účelem zkrášlení a zobyvatelnění zahrady) bych šoupla buď 2 sazenice vína nebo bych po zdi táhla meruňku (na zdi, pokud se vede naplacato, se dá na jaře snadno zakrýt igelitem nebo textilií).
Odpovědět