8.10.2012 7:33:43 Ines
Re: zelenina pro kyselomilnou půdu
Kup si třeba 1000 rad zahrádkářům od Šroma, skvělá kniha.
Zelenina se pěstuje v osevním plánu, který se skládá ideálně ze třech tratí. V I. trati se na podzim zaryje hnůj(brambory možno sázet do hnoje) a pěstují třeba brambory, řepa, tykvovité, rajčata... Druhý rok se pěstují rostliny II. trati (hnůj se nedává) jako třeba mrkev, petržel, košťáloviny, cibule, česnek. Třetí rok se stále nezarývá hnůj a pěstují rostliny III. trati jako fazole či hrášek. Dvěmi plodinami za rok lze vystřídat dvě trati za rok.
Samozřejmě je problém, že nepotřebuju zeleniny každé trati ideální třetinu, kombinuju to jenom přibližně.
Dále je vhodné používat zelené hnojení.
Výše doporučené nerytí nevidím jako účelné, právě opakované zarývání hnoje a zelené hmoty vylepší vlastnosti půdy. (viz mrňavá mrkev z nevyhnojené půdy)
Samotné pH půdy nevidím jako problém. Jak jste vlastně zjistili, že je půda kyselá? Rozborem? Podle vyskytujících se rostlin? Pokud jenom pohledem, tak spíš máte vyšší hladinu spodní vody, což vyřeší zvýšené záhony.
Odpovědět