Pridavam cast nejake bakalarske prace, nicmene sama mam dite autisticke a hyperaktivni a za ty roky uz tohle mam vysledovane.
Fruktoza ma mnohem nizi glykemicky index nez cukr, je to prave cukr pomalu se uvolnujici a mame s tim dobre zkusenosti. Doporucuji nahradit cukr fruktozou.
Memu synovi je 12 let a pokud zkonzumuje cukr, coz momentalne dela celkem casto

, tak potom beha, trepe rukama a ma zachvaty smichu a vyzaduje dalsi cukr, protoze je HIGH. Droga hadr

. 
Skladba jídelníčku a stravovací návyky ovlivňují všechny lidi, včetně lidí s
ADHD.
Objevují se teorie o
roli mnoţství sacharidů na
projevy ADHD, ale studie nepotvrdili takto
přímý vliv. Spíše se dává do souvislosti glykemický index (GI) konzumovaných potravin.
Potraviny s
vysoký
m GI způsobují
výkyvy glykémie, coţ se projevuje i negativně na
projevech hyperaktivity, koncentrace a chov
ání.
Jako příklad bývá uváděna snídaně sloţená
zejména ze sacharidů s
vyšším GI s
málo lipidy a proteiny, coţ způsobí rychlé zvýšení
glykémie, které je následováno rychlým poklesem vlivem uvolnění velkého mnoţství
inzulinu. Při hypoglykémii tělo reaguje st
resovou reakcí a produkuje stresové hormony. Dítě
po takovéto snídani v
dopoledních hodinách je hypoglykemické s
vysokou hladinou
stresových hormonů v
krvi, coţ způsobuje jeho nesoustředěnost, nervozitu a neposednost.
Vliv potravin s
vysokým GI byl potvrze
n malou studií, ve které děti konzumující potraviny
s
niţším GI dosahovaly lepších výsledků v
psychologických testech pozornosti, neţ děti
konzumující potraviny s
vysokým GI.
Také empiricky byl zaznamenán pozitivní posun
v
projevech ADHD u dětí, které ve š
kole dostávaly snídaně i obědy s
niţším GI
a
s
vyváţenějším nutričním sloţení neţ dříve, současně byly ze školy od
straněny automaty
s
pochutinami (17
)
.