Re: Co s vejci po Velikonocích? 
Teď už spíše nic, max. bych si troufla nějakou úpravu, kde se pořádně přepečou, třeba pštrosí vejce. Už jsou minimálně 6, možná i víc dní vařená, a nebyla skladovaná celou dobu v chladu (předpokládám, že jde o vykoledovaná), ale různě v různých teplotách. 
Pro příští rok doporučuju vejce hned v pondělí naložit jako marinovaná vejce, tím se jim prodlouží trvanlivost a je pak čas si rozložit všechny ty vajíčkové pomazánky a saláty apod. na delší časový úsek. 
Recept na marinovaná vejce je v mé kuchařce, zkopíruju Ti ho sem. 
. Marinovaná vejce (3 porce)
L
B
G
vejce	6 ks
česnek	2 stroužky
chilli paprička	1 ks
tymián čerstvý	3 snítky
oregano čerstvé	2 snítky
saturejka čerstvá	1 snítka
Nálev: 		
voda	250 ml
cukr	1 lžíce
sůl	1 lžička
ocet 8%	70 ml
bobkový list	1 ks
pepř celý	1 lžička
Na nálev svaříme vodu, cukr, sůl a koření, provařujeme 6 min, poté vlijeme ocet a jen přivedeme k varu a vypneme. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu. 
Mezitím uvaříme vejce natvrdo, necháme je vychladnout a oloupeme. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, chilli papričku na kolečka. Bylinky opereme a osušíme. 
Do sklenice skládáme celá vejce a prokládáme česnekem, chilli a bylinkami. Nakonec zalijeme nálevem. Uložíme do chladničky na tři dny, poté konzumujeme s pečivem, nebo můžeme použít např. na přípravu plněných vajec, do salátu či do vajíčkové pomazánky. Neskladujeme déle než týden. 
Proč? Marinování vajec v nálevu s obsahem octa a soli prodlužuje trvanlivost vařených vajec, protože kyselé a slané prostředí zpomaluje množení mikroorganismů. Není to ale dostatečné opatření, proto ani marinovaná vejce neskladujeme příliš dlouho. 
Odpovědět