| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Pečení bez vajec

3.11.2006 10:42:19 ismy

recept

2 hrnky hladké ovesné mouky

1 hrnek hladké mouky

½ lžičky jedlé sody

¼ hrnku pískového cukru

180 g másla

1 hrnek hladké ovesné mouky navíc



1. Troubu předehřejeme na 200 st.C. Tukem lehce vytřeme rovný plech.

2. Do velké mísy dáme ovesnou mouku, prosejeme hladkou moukou, přidáme sodu a cukr a vše promícháme.

3. V rendlíku rozehřejeme máslo, přilijeme ho do mísy a dobře zamícháme. Směs vyklopíme na zbývající ovesnou mouku a vypracujeme těsto.

4. Vyválíme placku vysokou 1 cm a rozkrájíme ji na 16 kousků. Sušenky rozložíme na připravený plech a vidličkou propícháme. Pečeme je asi 15 minut, až jsou zlatavé a křupavé. Potom je necháme na plechu vychladnout.

Poznámka: Sušenky můžeme připravit také bez cukru, a pak se dají použít jako podklad pod pikantní pomazánky.



značka

Otevřít oči - TEĎ! Pohooov!



„Džemborý“ sušenky na motivy nereprodukovatelných Irských ovesných sušenek



Vzhledem k tomu, že autoři Irské kuchařky zřejmě odkoukali Alfův zvyk při psaní receptů na pečené hady, nemůžeme se s vámi podělit o autentický recept.

Ale protože na sůši byl značný ohlas (jeden konzument a jeden oslovený angínový jedinec projevili zájem o recept), tady je návod na jejich zhotovení v podání „irské“ světlušky a jejího autora, kteří v předvečer Jamboree lehce zdecimovali kuchyň při jejich zhotovování):



Varianta 1 – Celozrnné sušenky



2 hrnky hladké mouky (hrnek na čaj – cca 2dcl – bez čaje)

1 hrnek celozrnné mouky (je úplně fuk jestli pšeničná, žitná, ovesná – všechny jsou zdravé)

cca 1 máslo (v originále je 180g, ale celozrnná ssaje víc)

½ hrnku a víc cukru (v originále je ¼, ale to je proklatě málo) písku nebo krystalu

½ kávové lžičky (v nouzi i čajové) jedlé sody



Varianta 2 – Kakaové sušenky



3 hrnky hladké mouky (hrnek na čaj – cca 2dcl – bez čaje)

cca 1 máslo (v originále je 180g, může stačit)

½ hrnku a víc cukru (v originále je ¼, ale to je proklatě málo) písku nebo krystalu

½ kávové lžičky (v nouzi i čajové) jedlé sody

podle chuti kakao – cítit je od 2-3 kávových lžiček, ale může jich být i víc, klidně 2-3 polévkové



Varianta 3 – Skořicové sušenky



2 ½ hrnku hladké mouky (hrnek na čaj – cca 2dcl – bez čaje)

½ hrnku celozrnné mouky (je úplně fuk jestli pšeničná, žitná, ovesná – všechny jsou zdravé) – sušky jsou po ní vyšší

cca 1 máslo (v originále je 180g, ale celozrnná ssaje víc)

½ hrnku a víc cukru (v originále je ¼, ale to je proklatě málo) písku nebo krystalu

½ kávové lžičky (v nouzi i čajové) jedlé sody

zas podle chuti skořice – buď 1 skořicový cukr, nebo lžičku živé skořice – kdo je drsňák, dá 2 – prostě to bude výraznější



chuťové kombinace jsou téměř bez omezení, skvělý je třeba strouhaný kokos – zcela jistě by se dala zamíchat i čokoládová krupice (takové to sypání) – ta se v suškách krásně rozteče a udělá čokojeskyňky – dá se ochutnávat i při míchání a dolaďovat



Postup přípravy je společný pro všechny varianty :



- necháme si předehřát troubu na 200 0C

- máslo rozehřejeme – stačí mikrovlnka

- v míse promícháme všechny suché ingredience

- postupně přiléváme máslo a mícháme a mícháme … - kdo má elektrický cokoliv, ušetří dost práce

- vznikne taková lehce rozsýpavá záležitost, do které je nutno pustit se rukama – mělo by to začít držet pohromadě – ne-li, je nutné ještě trochu másla – kvůli tomu dolévání se to líp dělá v míse, než na vále

- na pomoučeném válu se z toho všemi dostupnými prostředky (které nejsou ve zjevném rozporu se Ženevskou konvencí) vytvoří placka cca 1cm vysoká – dost to lepí, takže nakonec konvence není tak důležitá, jako sušenky…

- kdo má radši placatější sušenky, udělá ji placatější a zkrátí dobu pečení

- rádýlkem, nožem apod. nařežeme – originál je 4x4, ale jsou dost velké – může být i větší počet, mohou být i kulaté (to se v ruce vyválejí kuličky a pak rozplácnou), dají se použít vykrajovátka, fantazie apod. – okraje těsta zase spojíme, rozválíme a znovu řežeme

- na plech dáme pečící papír (jinak se plech pak musí drhnout a to je dost pracná záležitost) a na něj rozsázíme sušenky

- dáme do trouby a pečeme – celozrnné 15-18 minut – začnou se lehce barvit okraje sušenek – kakaové max. 15 minut

- vyndáme a necháme vychladnout – jako správné sušenky se dají jíst i po několika dnech, protože netvrdnou – prostě dokud jsou měkké, jíme je my, když ztvrdnou, dáváme je návštěvám



zkoušela jsem a dobrý-jdou jakékoliv tvary-i třeba rohlíčky



Odpovědět
Průběh diskuze (1 názorů)
recept ismy 3.11.2006 10:42

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.