recept
2 hrnky hladké ovesné mouky
1 hrnek hladké mouky
½ lžičky jedlé sody
¼ hrnku pískového cukru
180 g másla
1 hrnek hladké ovesné mouky navíc
1. Troubu předehřejeme na 200 st.C. Tukem lehce vytřeme rovný plech.
2. Do velké mísy dáme ovesnou mouku, prosejeme hladkou moukou, přidáme sodu a cukr a vše promícháme.
3. V rendlíku rozehřejeme máslo, přilijeme ho do mísy a dobře zamícháme. Směs vyklopíme na zbývající ovesnou mouku a vypracujeme těsto.
4. Vyválíme placku vysokou 1 cm a rozkrájíme ji na 16 kousků. Sušenky rozložíme na připravený plech a vidličkou propícháme. Pečeme je asi 15 minut, až jsou zlatavé a křupavé. Potom je necháme na plechu vychladnout.
Poznámka: Sušenky můžeme připravit také bez cukru, a pak se dají použít jako podklad pod pikantní pomazánky.
značka
Otevřít oči - TEĎ! Pohooov!
„Džemborý“ sušenky na motivy nereprodukovatelných Irských ovesných sušenek
Vzhledem k tomu, že autoři Irské kuchařky zřejmě odkoukali Alfův zvyk při psaní receptů na pečené hady, nemůžeme se s vámi podělit o autentický recept.
Ale protože na sůši byl značný ohlas (jeden konzument a jeden oslovený angínový jedinec projevili zájem o recept), tady je návod na jejich zhotovení v podání „irské“ světlušky a jejího autora, kteří v předvečer Jamboree lehce zdecimovali kuchyň při jejich zhotovování):
Varianta 1 – Celozrnné sušenky
2 hrnky hladké mouky (hrnek na čaj – cca 2dcl – bez čaje)
1 hrnek celozrnné mouky (je úplně fuk jestli pšeničná, žitná, ovesná – všechny jsou zdravé)
cca 1 máslo (v originále je 180g, ale celozrnná ssaje víc)
½ hrnku a víc cukru (v originále je ¼, ale to je proklatě málo) písku nebo krystalu
½ kávové lžičky (v nouzi i čajové) jedlé sody
Varianta 2 – Kakaové sušenky
3 hrnky hladké mouky (hrnek na čaj – cca 2dcl – bez čaje)
cca 1 máslo (v originále je 180g, může stačit)
½ hrnku a víc cukru (v originále je ¼, ale to je proklatě málo) písku nebo krystalu
½ kávové lžičky (v nouzi i čajové) jedlé sody
podle chuti kakao – cítit je od 2-3 kávových lžiček, ale může jich být i víc, klidně 2-3 polévkové
Varianta 3 – Skořicové sušenky
2 ½ hrnku hladké mouky (hrnek na čaj – cca 2dcl – bez čaje)
½ hrnku celozrnné mouky (je úplně fuk jestli pšeničná, žitná, ovesná – všechny jsou zdravé) – sušky jsou po ní vyšší
cca 1 máslo (v originále je 180g, ale celozrnná ssaje víc)
½ hrnku a víc cukru (v originále je ¼, ale to je proklatě málo) písku nebo krystalu
½ kávové lžičky (v nouzi i čajové) jedlé sody
zas podle chuti skořice – buď 1 skořicový cukr, nebo lžičku živé skořice – kdo je drsňák, dá 2 – prostě to bude výraznější
chuťové kombinace jsou téměř bez omezení, skvělý je třeba strouhaný kokos – zcela jistě by se dala zamíchat i čokoládová krupice (takové to sypání) – ta se v suškách krásně rozteče a udělá čokojeskyňky – dá se ochutnávat i při míchání a dolaďovat
Postup přípravy je společný pro všechny varianty :
- necháme si předehřát troubu na 200 0C
- máslo rozehřejeme – stačí mikrovlnka
- v míse promícháme všechny suché ingredience
- postupně přiléváme máslo a mícháme a mícháme … - kdo má elektrický cokoliv, ušetří dost práce
- vznikne taková lehce rozsýpavá záležitost, do které je nutno pustit se rukama – mělo by to začít držet pohromadě – ne-li, je nutné ještě trochu másla – kvůli tomu dolévání se to líp dělá v míse, než na vále
- na pomoučeném válu se z toho všemi dostupnými prostředky (které nejsou ve zjevném rozporu se Ženevskou konvencí) vytvoří placka cca 1cm vysoká – dost to lepí, takže nakonec konvence není tak důležitá, jako sušenky…
- kdo má radši placatější sušenky, udělá ji placatější a zkrátí dobu pečení
- rádýlkem, nožem apod. nařežeme – originál je 4x4, ale jsou dost velké – může být i větší počet, mohou být i kulaté (to se v ruce vyválejí kuličky a pak rozplácnou), dají se použít vykrajovátka, fantazie apod. – okraje těsta zase spojíme, rozválíme a znovu řežeme
- na plech dáme pečící papír (jinak se plech pak musí drhnout a to je dost pracná záležitost) a na něj rozsázíme sušenky
- dáme do trouby a pečeme – celozrnné 15-18 minut – začnou se lehce barvit okraje sušenek – kakaové max. 15 minut
- vyndáme a necháme vychladnout – jako správné sušenky se dají jíst i po několika dnech, protože netvrdnou – prostě dokud jsou měkké, jíme je my, když ztvrdnou, dáváme je návštěvám
zkoušela jsem a dobrý-jdou jakékoliv tvary-i třeba rohlíčky
Odpovědět