| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Přerov

(?)
[<<Předchozích 1690] Názory 16911700 z 3436  [Dalších 1736 >>]
Blaňule+Lea04+Edita a Radim07 15609
29.9.2007 11:34:42
Tak než stihnu dostudovat všechny příspěvky, chci se pochlubit svými dětmi. A Datlice se tu mihla, ale jelikož má chlapa opět na misi, tak je na všechno sama, tudíž volného času nezbývá....Ale žije a byli u nás min.víkend na návštěvě i se zrovna přiletivším tatínkem (než zase odletět zpět)

Petra+Matěj 3/06+Madlenka 4/08 41363
28.9.2007 23:06:39
Amando, plínky se musí prát max. po 3 dnech - uvádí to všechny dodavatelky a říká i rozum, protože pak by v nich při skladování v kyblíku velmi pravděpodobně vznikaly plísně. To jen tak pro pořádek.
Obecně je potřeba 18-24 moderních látkovek na 1 dítě a vzhledem k tomu, že Tvůj starší má plínku jen na spaní, tak by těch zhruba 24 ks mělo stačit. Když budeme počítat průměrně 300,- za jednu plínku, k tomu 3 svrchní kalhotky plus jedny pro staršího (kvůli prodyšnosti nejlépe vlněné - které jsou ovšem o něco dražší) plus nějaké separační plenky, které právě pomáhají odvádět moč dál od zadečku, takže není mokrý (i když samozřejmě "pocit sucha" jako v chemických jednorázovkách to není), tak jsme zhruba u 9000,-. Ale to je opravdu jen orientačně, na přesný rozpočet bychom se musely sejít a musela by ses na ty plínky podívat - jsou totiž samozřejmě i levnější než 300,-/ks (ale i dražší) a výběr probíhá i podle toho, jaká plenka padne mamince do oka, kolik chce do toho investovat... V 7 měsících by se to i tak mělo ještě i finančně vyplatit (zvláště když pro plenky "zajedeš" autem), záleží samozřejmě i na tom, za kolik kupuješ jednorázovky. A navíc se míň opotřebujete, takže část nákladů se Ti ještě vrátí, když pak plenky prodáš, až nebudou potřeba. :-)

Pokud máte balkon, dají se plenky skladovat třeba tam (nebo na WC)...

A počůraná látková plínka nemusí studit - když je z flanelu, tak možná, aspoň já mám ten dojem, ale froté nebo flaušové na mě tak nepůsobí.

I pro Farky:
k savosti - jak se to vezme - naopak jednorázovka nepobere najednou takovou dávku tekutiny jako látkovka právě proto, že ji sbírá chemickou reakcí, takže pak proteče až na oblečení, kdežto látkovka saje.
Častější přebalování látkovky znamenat můžou, ale nemusejí - jsou schopné vydržet taky běžně 4 hodiny (za které by se správně měly přebalovat i jednorázovky!!!) nebo celou noc, ale faktem je, že mnohé děti hlásí, že mají mokro = že čuraly, takže tím se přebalení uspíší. Jen u jednorázovek to člověka tak netlačí, přece je zadeček stále "v suchu", jak říkají reklamy. :-)

A zapařeninky - záleží i na tom, jaké svrchní kalhotky použiješ. Jestli igelitové z obchodů, nebo polaminované polyesterové či dokonce vlněné - jsou totiž prodyšnější.
No ale opruzeniny nebo dermatitidy se samozřejmě můžou vyskytnout jak v jednorázovce, tak i v látce, záleží i na citlivosti kůže miminka, na stravě a růstu zubů (agresivnější moč). Pomocníkem pak jsou nejen různá mazání, ale třeba i vložka z buretového hedvábí nebo vlny přímo na pokožku.

Uf, jen doufám, že to nepůsobí, že chci všechny argumenty proti látce okamžitě odpálkovat, píšu o zkušenostech mých a dalších mamin. Jednorázovky samozřejmě mají taky své výhody, ale původně byly vytvořeny jen pro cestování a jiné náročné situace, kam patří, což "na západě" už dávno zjistili - asi i proto se k nám teď dovážejí velmi rozmanité plínky asi od 22 firem z různých zemí (jsou i české a slovenské, obojí jsou levnější). Nejsou tedy jen PoPoLiNi, na které je nahoře banner. :-)
Dobrou.
farky 49473
28.9.2007 21:35:27
to my s opruzeninama bojovali trochu kdyz byl malej malej a mala ta je ma skoro porad.na dovci se nam tak oprudila,ze tam mela az puchyre na te prdelce a to byly teprve galeje:)
no malej ma jit ve stredu do nemocnice vytehnout tu hadici co mu trci z bricha,tak uvidime jak se zadari a podle toho muzem planovat dalsi akce.ale je fakt,ze dneska mel taky navstevy a delali blbiny,taky si protrhl pytlik,chcanky po celym byte;(((( a taky jsme byli venku,tak ze v pohode,jenom na ten bugr si musi davat jeste bacha,ze nemuze tak radit.jediny kdby jste chteli dojet,tak se pripravte,ze nam odpojili vytah,tak ze se na vas tesime v osmicce s kyslikovou bombou:)
Krakatice 22448
28.9.2007 21:30:13
Nazdar Farky!

Ale nepouštím se do žádnýho boje, jen mě zajímá, v čem jsou látkovky tak lepší. Nikomu to neberu a jak už sem psala, obdivuju všechny, co se do toho pustili. Já sem fakt kůže líná a pohodlná...radši si zajedu do obchodu pro balík plínek a je to. No vidíš, savost mě vůbec nenapadla. Je pravda, že v jednorázovce můžeš nechat prcka i půl dne, pokud nemá nasosanou bombu, ale počůraná látková plínka musí studit a být hoooodně nepříjemná. My jsme teda nikdy problém s opruzením neměli, vážně ani jednou, ani se žádnou vyrážkou z plínek, a to jsme jich vyzkoušeli dost. Od Lukáškova narození používáme leniensku (mastička, stojí kolem 40kč) a spokojenost veliká. Nemusím řešit, kterej krém je na prdel, kterej na ruce, na opruzení, na obličej....lenienska má všestranné využití a je supr.

Až bude prcek fit, zajedem se na něj mrknout, ale příští víkend má mužisko službu...znáš to:-)

Už tu dlouho nebyla Datlice, kde je jí konec?
farky 49473
28.9.2007 21:11:30
aaaaa amanda se pustila do boje s plenkama:)ja se priznam rovnou,kdybych nebyla lina,tak jdu do latkovek,ale mozna to neni ani lenost,to by se dalo prekonat v pohode,ale spis to,ze si myslim,ze savost latkove plenky neni takova jako papirove,coz se rovna castejsi prebalovani.kdysi nas syn mel zaparenou dupku docela slusne,prisla babina s tim,ze kdyz ho budem balit do latkovek,tak ze se to hned spravi,ze to dycha vic nez v papirovych plenkach.samozrejme ze jsme do toho mazali,ale museli jsme casteji prebalovat,protoze hned po jednom pocurani byl vlastne v mokru a zapareninka
my jsme byli se suldou v olmiku,malej mel spatny vyvod na curani.bylo to fakt maso.kdyz pomines,ze vidis svoje ditko na pristrojich s hadickama,coz uz je samo o sobe docela hruza.tak asi prvni tri dny byly desne a ja to skoro vubec nezvladala psychicky a do toho mi kazdej volal a ze bude lip,ale ono bylo spis hur,az ten treti ctvrty den se zacalo lepsit.ale zvladli jsme to a snad uz vazne bude jenom lip
Krakatice 22448
28.9.2007 20:11:38
Petí, díky za info, moc zajímavé. Ještě bych ráda věděla, jak to vychází finančně. Pokud budu prát plínky 1x týdně, za den spotřebujeme 6-8ks, týdně to je cca 50ks...určitě stejné množství budu muset mít do zásoby. Na kolik vyjde tahle "startovací" sada? Máme dva syny, staršímu bude 2,5roku, plínku má jen na spaní. Odpoledne ji mívá většinou suchou, v noci je počůranej. Mladšímu je 7 měsíců, tady je spotřeba větší. Abych pravdu řekla, celkem mě odrazuje to, mít pokakaný a počůraný plínky schovaný v kýbli pod umyvadlem. Vážně sem zhýčkaná a líná, co?
28.9.2007 19:52:19
Děkuju Amando za přivítání. :-)

Z toho co píšeš o plenkách mi je jasné, že ještě nemáš informace o současné nabídce. Nechci rozhodně napadat ničí pohodlnost, berte to všichni prosím jen jako informace, podobně třeba jako o nových modelech aut. To nejdůležitější asi je, že moderní látkovky se nežehlí!!! Jsou totiž vyrobené např. z froté, flauše nebo třeba žerzeje, kterým by žehlení neprospělo. A co se týče praní - nemusejí se vyvářet, perou se nejčastěji na 60, můžou i míň, když někdo chce, a většinou je pere automatická pračka - čas strávený kolem moderních látkovek je tudíž týdně kolem 1 hodiny, což není o moc víc, než okolo jednorázovek, které vynášíte do popelnice za rohem domu. A neperou se každý den, to jen ze začátku, kdy se furt kaká, později už je denní spotřeba menší, stejně asi jako jednorázovek (kolem 6 ks), takže se pere co druhý, většinou až co třetí den. (Skladují se v uzavřeném kyblíku.)
A co se týče srovnání odpadu z jednorázovek a spotřeby na používání látkovek, je spočítané, že to vychází ve prospěch látkovek! JEDNO dítě totiž vyprodukuje za své přebalovací období asi TUNU nebezpečného odpadu, který se rozkládá více jak 400 let!!! Zdá se to velké a vymyšlené číslo, ale zkuste si zvážit jednu vaši plínku a vynásobte počtem za den a 1,5-3 a máte to. Atd.
(No a ještě pro doplnění mlhavé představy - moderní látkovky totiž střihově vypadají obdobně jako jednorázovky - jsou taky kalhotkové, se zapínáním na suché zipy nebo patentky.)

A děkuju za obdiv - já jedu jen na látkovkách, jednorázovky máme naprosto výjimečně na typy dovolené, kde nejde prát - ale nemusíš mě obdivovat, fakt mi to jako moc práce nepřipadá. :-)

No a na šátek - někdy fakt nejde nosit, ale vím, že mnohé maminy, co měly předtím problémy se zády, si je nošením v šátku srovnaly.

Pardon za dlouhý příspěvek, ale prostě "musím" šířit osvětu! :-)
28.9.2007 19:20:15
Děkuju Amando za přivítání. :-)
Krakatice 22448
28.9.2007 17:01:30
Vítám novou maminku Péťu.

Blaní, fotky už veřejně dávat nebudu, ale můžu Ti dát heslo na naše webovky, tam jich je dost :-)

Farky, byli jste v přerovský nemocnici? Co tam bylo tak hroznýho? Dušánek je už ok? Jsou to starosti s těma našema prďolátkama, co?

Dneska jsou u nás ty hody, ale máme z nich prd, od rána leje jak z konve, ani kolotočáři nevylezli z maringotek a to byl Lukášek tak natěšenej. Snad to bude zítra lepší. Ale aspoň se svezl Rosničkou z Přerova do Tovačova.

Přikláním se k Blance, že jsem taky pohodlná a líná co se plínek týče. Neumím si představit, že denně peru a žehlím X plenek a druhej den to samý. Říkám si, co je lepší, jestli odpad z jednorázovek, nebo spotřeba energie, vody, prášku...při praní látkových. Obdivuju ženský, co jedou jen s látkovejma. Šátek jsem chtěla taky kdysi nosit, ale mám problémy se zádama, škoda.
27.9.2007 22:55:19
Jo, už si vzpomínám, žes mi to říkala. Vím, že zvláště u dvojčat je látkování náročnější (ale dá se zvládnout).

A k šátkům - obecně není moc doporučované nosit obě děti současně (myšleno dvojčátka), protože pak prý nejdou tak dobře dotáhnout a taky že je to náročnější na záda nosiče. Ale jsou i tací, co zřejmě zaráz nosí, když jsou z toho na netu fotky... A pak by to pružné šátky možná mohly usnadnit, už i tím, že jsou 5metrové - ale tenší než indické, takže omotání kolem není tak znát, je to podobné jako tričko. No kdybys chtěla okusit, můžeme se kdykoliv domluvit, záleží na Tobě (603 747 859).
[<<Předchozích 1690] Názory 16911700 z 3436  [Dalších 1736 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.