| Vítr z hor | 100046 |
|
|
19.8.2024 14:00:13
Je dobre zjistit, proc jablka hniji. Odhaduji moniliozu, ktera se obvykle rozjede po poskozeni jablka nepratelskymi skudci. Bezni domaci skudci (vosy, octomilky, kosi…) jdou spis na zralejsi plody. Pomahaji lapace, odpuzovace. Pak samozrejme obalec. Nevim, jestli i japonska octomilka prokousne slupku jablka, snad ne. Kdyby jo, tak je to blbe, proti ni se tezko bojuje a hlavne jde i po nezralem ovoci.
Jablko jen tak neshnije, takze verim, ze kdyz poznas sveho nepritele, prijdes na to, jak poskozeni zabranit. V nekterych zemich pestuji jablka normalne pod sitemi a maji vystarano jedou provzdy. Jo a nema cenu menit odrudu, kosum, vosam a dalsim bestiim prijdou vhod vsechny. Letos pada a hnije hodne jablek i po poskozeni mrazem na jare, jsou to takova nedochudcata. Do stinu bohysky/hosty, ale abyses pak zbytecne nerozcilovala nad troskami ozranych listu, zagoogli, jestli je vybrana odruda slug-proof. A mozna nejaky stinomilny rododendron (Havlis ma popsane naroky na svetlo jednotlivych odrud). Pod jehlicnan mozna cibulky? Ted zrovna zacina prodejni/sazeci sezona, mohla byses porozhlednout, co by se ti libilo. Pelargonie kvetou na dostatku slunce, tedy nektere, je treba trfit ty spravne. Treba anglicke ted uz nikde moc nekvetou. Na rozkveteni potrebuji kytky dostatek fosforu, pomaha najit spravne hnojivo, neprelevat a spravne je umistit. Treba ja mam letos problem s prilis pilným zalevacem. Kytky chradnou, jsou prelite. Chodim, vysvetluju, vyhrozuju. Kdyz konecne vyschnou, reknu, ze je chci zalit s jistym konkretnim hnojivem (treba fosforove, nebo nejake vzpamatovavaci atd.). Zatimco medituju a premyslim, jestli budu zalevat z konve nebo z kanystru, zalevac zakleje, ze nikde neni odmerka a zmizi. Nez se vzpamatuju, je znovu prelito. A bez hnojiva. Pry nikde nebyla odmerka, za coz zalevac prece nemuze. A kytky jsou furt chcipave svetlezene a nekvetou. Trikrat prelito a sezona truhliku je v tahu. |
| MaMar | 39162 |
|
|
19.8.2024 13:41:44
Já jsem jeden rok taky marně hledala zdroj molů, nemám spižírnu, ale jen police na chodbě. Všechnu mouku, rýži, luštěniny, polotovary v sáčcích, prostě vše podezřelé jsem prohlédla, přesypala, a nic. A pak jsem zjistila, že jsem jim zřídila pohodlnou líheň v prázdných papírových obalech od vajíček - vždycky nějaké schovávám, protože občas kupuju domácí vejce od známých. Byly jich tam v pohodlných komůrkách snad stovky v různých stadiích vývoje...
|
| Půlka psa | 24064 |
|
|
19.8.2024 13:37:59
My máme smečku mladých lovců. Když se tu objeví myš, tak je to proto, že ji blbá kočka přitáhne domů živou z pole.
![]() |
| neznámá | 91073 |
|
19.8.2024 13:09:06
Já mám lapače, ty fungují, ale asi nestačí., Mám zkušenost a i jsem to asi i někde slyšela, že moli utočí ve vlnách, vždy mají pár týdnů útlum a pak se objeví.
Ono je to fakt i tím starým barákem, zvířectvem, samozřejmě rybářema a tak. Totálně vyklidit to tu moc nejde, vždy je nějaké místo, kam zapadne granule nebo nějaké rybářská kulička. Já už jsem moli vzdala, už vím, že válku nevyhraji, tak se snažím alespoň o remízu. To je to samé jako myši. Taky bojujeme, ale starý dům, podlahy na roštech, drubež, to prostě nejde vyhrát. Navíc teď už máme kočičí panoptikum, přestárlé a podivné a hendikepované kočky, to se myš dřív z toho pohledu umlátí smíchy než aby jí kočka chytla. Dokud jsem měla smečku lovců, tak to bylo jiné. |
| Stáňa * | 7932 |
|
|
19.8.2024 12:41:56
Já je měla svého času fakt úplně ve všem - kakao, sušené byliny jako bílý bez, čokoláda, závity kupovaných rajčatových omáček, čaje.
Lapače pomohly úplně perfektně. Zásoby si dělám. Mám běžně 10 kg od každé mouky nebo cukru. |
| neznámá | 91073 |
|
19.8.2024 12:18:00
Moli jsou zlo. Bojuji s nimi snad celý dospělý život. Já zásoby dělat musím, tak alespon všechny oříšky a semínka dávám do mrazáku. Sušené ovoce kupuji jen tolik, co se rychle sní. Každou chvíli vše vyklizím, mám nandaný lapače a stejně lezou i po stropě.
ALe u nás je to i starým barákem a tím, že manžel i kluci jsou rybáři a bordeláři, neustále se někde váli nějaké obilí, šrot, kuličky. ![]() Moli mě před lety sežrali vonnou svíčku, trvali dlouho než jsem našla jejich "hnízdo", svíčka mě fakt nenapadla. Tak zkontroluj o různé svíčky a dekorace. |
| Stáňa * | 7932 |
|
|
19.8.2024 11:51:52
Zkoušela jsi ty feromonove lapače? Taky js3m s nimi dlouho bojovala a tohle mi pomohla relativně rychle. Když náhodou nějakého přinesu z obchodu, tak se brzy prilepi
|
| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
|
|
19.8.2024 10:10:22
beat, jo to je marný boj... já měla doma potravinové moly snad několik let... u nás ztížen bydlením v paneláku, kdy ty mrchy nejspíš cestují stoupačkami... pravidelně jsem likvidovala všechno, co se dalo, pár dní klid a pak nanovo, lapače k ničemu, spreje k ničemu - možná kdyby to udělali všichni z baráku naráz...
nakonec to došlo tak daleko, že doma nemám nikdy žádné zásoby, všechno kupuju jen po jednom balení, uzavírám do dóz (a teda i ty fungují tak na 70%), co se dá, strkám do lednice (ořechy, čokolády) nebo mrazáku... teď máme už nějako dobu od potravinových molů pokoj, sem tam se něco objeví, ale to mám podezření, že to doneseme s nákupem, protože to bývá jen ojediněle a stačí zlikvidovat napadenou věc... zato se u nás zalíbilo molům šatním, z nějakého důvodu nejvíc v koupelně, kde je zajímají ručníky - jako škody nevidíme žádné, jen prostě poletují - na ty zabírají lepivé návnady, taky pak na chvilku zmizí, po pár týdnech jsou ale zpět ![]() |
| Peppa | 133447 |
|
19.8.2024 9:51:38
Já jsem koza zahradníkem, neberu to moc vážně, něco se daří, něco ne..
Naše jablka jsou na tom stejně. Každý rok si říkám, že je pokácíme, ty, kde ty plody hnijou už na stromech. Ještě jsme se k tomu ale nedostali. Zkus je nechat odborně prořezat, zmladit. Třeba pak nasadí míň plodů, které ale vydrží. Možná by pomohl i nějaký postřik v době květu, ale nemám vyzkoušeno, chemii v zahradě nepoužívám kromě hnojení kytek, ale ty nejíme, tak mi to neva. Do stínu asi ty hortenzie a bohyšky, já je mám v polostínu a musím je v horku zalévat. Pod jehličnanem nám roste akorát tak líčidlo, jinak nic. Nechávám to tak. Aspoň se pak líp sbírají šišky. Pelargonie mám každý rok krásné a fakt se o ně moc nestarám. Zalévám je tak 3x týdně max, kolikrát i méně. Na zimu je strčím do garáže, za zimu je tak 3x zaleju, vždycky si říkám, že tohle už nemůžou přežít a ony jo.. Převislé mám letos poprvé. Přihnojuju je jednou za 14 dní a je potřeba odlamovat odkvetlé květy v tom kolínku. Pak nasazují na nové líp. Ale taková ta záplava květů jako v Rakousku to teda není, možná, kdybych je hnojila každý týden, jak se doporučuje, bylo by to lepší. Dneska jsou úplně bez květů, včera se tu prohnala bouřka a jsou úplně oholený :( |
| Beat | 107867 |
|
|
19.8.2024 9:48:21
Muumi, poďme spolecne nadávat molum.. potrebuju si ulevit. Bojuju bez úspěchu asi 6 měsíců.!!
Opakovaně vyklizena a vystrikana komora, supliky, vše v boxech.. nemají co zrát ale porad někde jsou. Máme v domě hodně dřeva, dům je poměrně nový a asi se jim u nás líbí. Bydlí i ve sparech stropu. Už jsem volala deratizaci, ale to bych musela odstěhovat kytky a zvěř a nás na par dni.. Smrad všude. No nevím..Vždycky se to chvíli zlepší a pak zas letí.. Nwkdy se kvůli zabiti mola málem zabiju já. Hrozí pády z linky, ze schodů, přes křesla .. NESNÁŠÍM JEE!! Ať se bydlela kde jsem bydlela, tohle jsem nikdy nezazila. Už my to zabralo takového času! |
Štědrý den v Zoo OlomoucOlomouc
Advent na KarlštejněBeroun
Předsilvestrovský výstup na BrdoKroměříž
Pražský Nový Svět pod rouškou nociPraha 1
Tříkrálový průvod PrahouPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.