| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Waldorfská škola

(?)
[<<Předchozích 250] Názory 251260 z 647  [Dalších 387 >>]
Tragika 61116
21.3.2011 17:18:54
Milado, nemohu s tebou souhlasit.
Naše tři státní školy v okolí mají učitelky pro první třídu. Takže vola můžeš chytit na jeden rok.
Pak v 90% nemáš jednu učitelku od druhé do páté třídy. Většina dětí v naší obci vystřídá na prvním stupni 3 třídní učitelky.

Na druhém stupni pak učí každý učitel svůj konkrétní předmět. Těžko najdeš jednoho učitele, který by učil od fyziky, matiky, chemie, češtiny, dějepisu apod. vše. Na waldorfu tomu tak je. Máš zkrátka jednoho učitele na 9 let a jen na jazyky a eurytmii je učitel jiný.
Tragika 61116
21.3.2011 17:12:33
Lízo, ale já netvrdila, že na Dědině nejsou problémy. Vím jen, že problémy nejsou v současné první třídě.
Ty máš nějaké info o problémech na Dědině? Kamarádka tam jde příští rok k zápisu se synem, takže budu ráda, když napíšeš něco konkrétního.
Líza 17721
21.3.2011 14:17:58
Tragiko, i na Dědině jsou problémy...
Máťa (dcerka 6,5 let) 116924
21.3.2011 9:27:11
Ahoj,
ne, nejsme z Prahy. Máš pravdu, chce to osobní konzultaci a pak se uvidí. Vše se dá nějak řešit. V žádném případě ale tady opravdu nechci nikoho od waldorfu odrazovat, jen zdůraznit osobnost učitele, ta je strašně důležitá jak v klasické tak v alternativní škole. Zdravím všechny.
Tragika 61116
20.3.2011 21:42:35
Máťo, také jsem se ve škole ptala, jak řeší děti, které jsou v určitém předmětu napřed. Většinou je to tak, že když dítě na začátku první třídy plynule čte, má zase zpoždění v jiném předmětu. Tím se učitel má řídit a dítě v hodině zaměstnávat tak, aby se jeho znalosti a dovednosti vyrovnaly. Nikoliv tedy potlačovat to, co už dítě umí.

Je mi jasné, že v mnohém se pravda ukáže až v praxi a někteří rodiče jsou z přístupu učitele rozčarováni.
Určitě bych požádala učitelku o soukromou konzultaci. Všechny své pochyby a obavy bys s ní měla řešit a nečekat až celá věc přeroste do rozměrů, které nebudeš schopna a ochotna strávit.
Na osobní konzultaci máš nárok i ve waldorfské školce a ve škole tomu není jinak.
Pokud nebude ani pak učitelka ochotná věnovat ti čas, zajdi rovnou za ředitelem. Ničeho se neobávej.
Držím ti palce a napiš, jak se věc vyvrbila.
Tragika 61116
20.3.2011 21:31:56
Maťo, opět se jen potvrzuje, že vše je v lidech.
Žádná myšlenka není nosná, pokud se jí nechopí ti praví jedinci.
Pobavila jsi mne s ,,kůly,,. Myslíš určitě firmu STOCKMAR a její voskovky a štočky, viď?

Když chytneš na běžné základce učitele vola, můžeš se utěšovat tím, že tě má jen na určitý předmět. Na waldorfu ho máš bohužel po 9 let na 90% předmětů. Proto i když jsem nadšená stylem výuky na WŠ, budu při výběru především koukat na osobnost učitele.
Jestli to není tajemství, z které WŠ jste? Písek? Příbram?
Já mám zkušenosti jen s Prahou, konkrétně s Jinonicemi a Dědinou.
Na 100% jsem si jistá, že nemluvíš o těchto školách.
Nevím, zda jsem správně pochopila tvou odpověď. Dceři se ve škole nelíbí a nudí se?

20.3.2011 20:12:25
Promiň, teprve teď jsem si přečetla Tvoji první zprávu, tak ještě doplním vysvětlení.
Dcera už dávno čte velká i malá písmena a protože se ve škole neučí psát psace, učí se to sama.Nevím, co budeme dělat ve druhé waldorfské třídě. Čte si krátké pohádky a neustále se mě ptá, kdy už budou ve škole psát. Když se ve škole podepsala na výkres psace, paní učitelka jí to vytkla. A v tomto momentě si, myslím, je něco hodně špatně, nemyslíš? Samozřejmě, že jsem nevěděla, že když dítě bude v něčěm hodně napřed, bude úmyslně bržděno. To jsem opravdu netušila. Všude se totiž píše, že waldorf podporuje nadání jednotlivců, jak si to tedy mám vysvětlovat? Něco jiného je na papíru a něco jiného ve skutečnosti. Znovu ale podotýkám, je to můj názor. Měj se hezky.m.
20.3.2011 19:56:18
Ahoj, děkuji Ti za názor.
Opět se mi ale potvrzuje, že co učitel, to jiná atmosféra.
Nemáme žádné schůzky každý měsíc, jednu jsme měli v listopadu, další v lednu. Mobil nám pí uč.nebere, na SMS řekla, že odpovídat nebude. Jediný kontakt s ní je přes e-mail, pokud má čas.
Dítě v 5.třídě musí být srovnatelné s klasickou třídou. Už v první třídě ale počítají v lednu do 10 a v březnu mají sčítání a odčítání do 20, začínají s malou násobilkou. Děti to nemají zažité. Dále píší šílenými voskovými kůly atd.atd. Tady se můžeme rozcházet v názorech, mně ale opravdu mnohé věci přestaly vyhovovat.
Chápu a souhlasím s Tvými námitkami proti klasické třídě, jsou podobné jako ty, pro které jsem dala dceru do waldorfské. Skutečnost je ale jiná, měla jsem o dost jinou představu, musím říct.
Mám svým způsobem paní učitelku ráda, takže se nechci ukvapit, jak jsem už jednou psala, dalším nevhodným rozhodnutím, těch věcí je ale nyní docela dost. Takže asi tak. Přeji hezký večer.
Tragika 61116
20.3.2011 15:07:32
Ještě něco bych chtěla napsat.

Neseděla jsem ve třídě tvé dcery, ale viděla několik ukázkových hodin na WŠ, včetně výuky v první třídě.
V epoše češtiny neprobírá učitel jen češtinu. Stejně jako i v jiných epochách je bráno učivo v souvislostech a prolínání všech předmětů toto zaručuje.
Konkrétně já jsem v češtině během epochy viděla i výtvarku, kdy děti modelovaly písmena z vosku a různými technikami je kreslily. Také na matematiku došlo. Děti počítaly kolik je ve slově hlásek a kolik písmen, o kolik písmen je které slovo delší, či kratší, než to předešlé ( tzn.sčítání a odčítání, aniž by děti zaznamenaly dril).
Už jsi o svých pochybách ( absence jednoho předmětu celý měsíc a následné zapomínání učiva), řekla učitelce?
Jak argumentovala?

Vadí ti, že dítě nemá učebnice. Mě zase vadilo, že starší syn učebnice měl a nikdy je neotevřel.
Děti na WŠ učebnice mají. Jsou to ty sešity, které si vytváří sami. Jsem přesvědčená o tom, že když si učebnici sama vytváříš, daleko víc si pak probrané učivo pamatuješ.
To ostatně platí i o vyučování v epochách. Neskáčeš z jednoho předmětu na druhý, stylem -dnes to probereme a zítra z učiva napíšeme písemku.
Viděla jsem pár ,,učebnic,, z vyšších ročníků a zírala jsem na ně s otevřenou pusou.

Absence známkování.
O čem vypovídá známka? O tom, jak jsem se dnes vyspala, zda mě bolí zub, nechápu učivo, které jsme probírali, jsem dnes v dobré kondici.....?
Není každý den posvícení.
Už by jsme měli pochopit, že učení se ,,pro známky,, je mimo mísu. Učivo musím chápat, vnímat v širších souvislostech, pamatovat si ho déle, než do příštího zkoušení, mít ho tzv. zažité, abych pak mohla získané vědomosti aplikovat v životě.
Tohle mi žádná známka nezaručí. Písemné hodnocení je pro mne více vypovídající. Díky němu vím, zda mé dítko v dané disciplíně prospívá, co mu jde víc a co méně.

Když je tvé dítko nemocné, nemáš se čeho chytit? V naší WŠ (předpokládám, že i v té vaší), mají rodiče s učitelkou schůzku každý měsíc.
Učitelka je (mimo jiné) seznámí s látkou, kterou bude další měsíc probírat.
Každý rodič má také na učitelku telefon a ona je vždy ochotná podat chybějící informace.

Tragika 61116
20.3.2011 14:18:39
Máťo, to co zde popisuješ, jsi ale přeci věděla už při zápisu, ne? Tenkrát ti to nevadilo a dnes ano? Tohle nechápu. Učení v epochách, absence učebnic, známek atd. to jsou fakta o kterých každý rodič dávající své dítko na WŠ, ví .
Pokud bys uvažovala o přestupu, musela by jít dcera na 99% znovu do první třídy.
Waldorfský prvňák narozdíl od ostatních prvňáků nepíše (pouze velká tiskací písmena), ani nečte. S tímto se nedá plynule přestoupit do dalšího ročníku státní základky.
Z jakého důvodu jsi vybrala waldorfskou školu a jak se líbí ve škole tvé dceři? To by mne také zajímalo.
[<<Předchozích 250] Názory 251260 z 647  [Dalších 387 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.