| Máťa (dcerka 6,5 let) | 116924 |
|
20.3.2011 12:49:54
Ahoj,
žatím přestup neřešíme, neradi bychom se opět ukvapili a stresovali dítě zvykáním dítěte na další školu. Ale docházím k názoru, že nejlepší jsou metody tak napůl mezi klasickou a alternativní školou, pokud to jde. Nejvíce mi vadí, že mají vždy měsíc matiku a češtinu ne, pak zase češtinu a matiku ne. Malé dítě toho dost zapomene, takže Vy musíte doma opakovat to, co teď ve škole nedělají a to celý měsíc! Další otázka do diskuze je to, že nemají učebnice ani známky. Chybějící učebnice začínají vadit mně, protože když je třeba dítě nemocné, nemáte se absoulutně čeho chytit. Známky můžou ublížit nebo povzbudit, ale když je vůbec nemáte, tak tady ani nejsou emoce, tudíž patový stav. Zkrátka - ideální stav neexistuje a výběr školy je velmi náročná záležitost. Přirovnala bych to ke komunizmu, waldorf je úžasná myšlenka, ale v podmínkách tady na Zemi vlastně nerealizovatelná.Nechci se tím ale v žádném případě nikoho dotknout, toť jen můj dosavadní dojem. Zdravím.m. |
| š. |
| • |
20.3.2011 1:34:17
Martino, mohla byste alespoň trochu nám ostatním napsat důvody plánovaného přestupu? Dost se o waldorf zajímám a zajímají mně všechny zkušenosti, dobré i špatné.. Děkuji
|
| Martina (6,5 letá dcerka) |
| • |
19.3.2011 20:42:56
Dobrý večer,
teď večer jsem náhodou objevila tuto diskuzi. Mám dcerku ve waldorské 1.třídě a cloumají mnou docela pochybnosti. Bylo by možné se s Vámi nějak spojit? Nejsem příznivcem příliš radikálního řezu (přestup na klas. školu), když už jsme si tuto školu vybrali, přesto by mě zajímalo, jak Váš syn snášel přestup a jak se to dá zvládnout. Jak obě víme, osnovy se velmi liší. Děkuji moc. V případě, že byste byla ochotna mi sdělit více, napíši Vám svůj mail. Martina |
| Exupery | 116032 |
|
24.2.2011 2:45:55
Ahoj, chci Vás tady poprosit, jestli byste některé nebyly ochotné vyplnit mi dotazník, týkající se výchovy dětí a vztahů v rodině. Studuju pedagogiku na MU, a je to moje diplomka, potřebuju co nejvíc respondentů. Odpovídat můžete anonymně, ale jestli chcete zaslat výsledky výzkumu, musíte vyplnit email. Všem, kteří to pro mě udělají, moc děkuju. Dotazník je umístěn zde - www.kacinova.cz
Ještě se chci zeptat, když už jsem v této diskuzi, jestli máte někdo zkušenost s Waldorfskou třídou v Plzni ve Skvrňanech. Chci tam dát přespříští rok syna. Také mě zajímá, jestli je tam nával a jak dlouho dopředu je potřeba se tam přihlašovat. Díky |
| ALL | 4469 |
|
|
28.1.2011 16:47:10
Ale oni ta písmena nevyvozují "celý rok", ale vždy jen ten měsíc, kdy mají příslušnou epochu (tuším, že to vyjde celkem na 3 měsíce za první třídu). A přitom říkají básničky, zpívají písničky - obojí s pohybem a motorickými hrami, poslouchají pohádky, kreslí, malují, modelují z vosku... Ostatní měsíce mají matematiku (např. v první třídě násobilku), formy (něco jako základy geometrie). Mimo to mají každý den angličtinu nebo němčinu a hrají na flétnu, dále pletou, hrají divadlo... Život není jenom o čtení! Jedna známá má ve WŠ syna, který také velmi brzy četl. Ptala jsem se jí, jestli se v první třídě nenudil, a prý ne, protože toho bylo dost zajímavého i tak...
Jinak těžko odhanout, jak reaguje které dítě, ale já bych tipovala, že hlavně záleží na přesvědčení rodičů. Když si myslí, že je to v pořádku, bude si to myslet i dítě. Pokud s tím rodiče nejsou srovnaní, může se nespokojenost přenést na dítě. Taky je třeba nějak zpracovat reakce okolí, možná může uškodit i šťourání někoho z příbuzenstva. Pak by měli rodiče dítě ujistit, že podle nich je to takhle nejlepší. Od nás ovšem jedna holčička v pololetí z první třídy odešla, že ji to prý intelektuálně neuspokojovalo. Ale těžko říct, jak to vlastně bylo... |
| ALL | 4469 |
|
|
28.1.2011 16:28:18
Základní informace o w.pedagogice se najdou v knížce "Výchova ke svobodě"(autory bohužel nevím). U nás ji má běžná městská knihovna. Jinak by možná šlo oslovit nějakou waldorfskou školku či školu, ty budou mít nějakou literaturu k tématu jistě k dispozici. Také doporučuju výše zmíněný časopis Člověk a výchova. O w. školce vyšla kniha V úctě dítě přimout... (či tak nějak podobně) od Táni Smolkové.
|
| ALL | 4469 |
|
|
28.1.2011 16:11:05
Pokud máš předškoláka šestiletého, tak možná ještě není pozdě - waldorfské školství upřednostňuje nástup dětí sedmiletých - většinou až tehdy je považuje za zralé. To by ale vyžadovalo oficální odklad (na doporučení dětského lékaře či psychologa z ped.-psych. poradny) a stejně máte povinnost jít k zápisu už letos. Pokud vím, tak v Praze v Jinonicích už zápisy probíhají. Na Dědině bývá trochu menší nával, možná to tam lze ještě zkusit.
Jinak je nejlepší školu někdy navštívit, pořádají pravidelně dny otevřených dveří v průběhu celého roku - s návštěvou při vyučování a následnou diskusí, kde je možné se na vše vyptat. Základní info najdeš také na internetu přes rozcestník "waldorf.cz" - jsou tam odkazy na stránky jednotlivých škol a přehled všech škol v ČR. Každopádně je vhodné si zjistit maximum informací ještě předtím, než jde člověk k zápisu. Vzhledem ke každoročnímu obrovskému převisu zájemců někdo, kdo neví, o co jde, asi nemá moc šanci... |
| Tragika | 61116 |
|
|
13.1.2011 15:25:33
Promiň, ale popsat celou strukturu waldorfského školství a všechna specifika vyučovacích metod zabere minimálně hodinu ústně. Proč uvažuješ o WŠ, když o ní nic nevíš? ZŠ je na Dědině a v Jinonicích. Přihlášky se již odevzdávaly, takže asi nemá valný smysl se touto alternativou zabývat.
|
| MaTaTa | 82493 |
|
|
13.1.2011 14:32:01
Mám předškoláka a ráda bych se dozvěděla,jak tam s dětmi pracují,kde školy jsou,zda se platí atd.prostě,co Vás napadne,moc děkuji
|
| Ema S |
| • |
11.1.2011 11:34:25
Blíží se zápis. Pořád váhám mezi Jinonicemi a Dědinou. Poradíte?
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.