Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Tragika | 61116 |
|
|
4.11.2010 19:44:02
Můj syn také navštěvuje prvním rokem waldorfskou školku.
Překvapuje mne, že zadáváš svůj dotaz na Rodině a neptáš se přímo učitelek ve třídě tvého syna. Proč? Waldorf je totiž především o spolupráci rodičů se školkou, či školou. V naší třídě už x týdnů visí pozvánka, kam se mají rodiče napsat, pokud budou na tvorbě programu spolupracovat. Minulý rok přijel opravdu Martin na běloušovi a syn z toho byl paf. Každá třída si dělá svůj program sama, pak následuje lampionový průvod a příjezd Martina. Rodiče doma též vyrábí lampiony pro sebe a své děti. |
| Jarma (dvě děti) |
| • |
4.11.2010 18:39:15
Děti si předem vyrobí lampionky a seznámí se s legendou o sv. Martinovi. Ráno v den slavnosti se ve školce pečou martinské koláčky. Odpoledne po setmění jdou děti, rodiče a učitelky průvodem s lampiony do místa, kde je očekáván příjezd Martina. U ohně se zpívají martinské písně. Pak přijíždí na koni Martin. Po návratu se ještě všichni společně zdrží u prostřených stolů, kde jsou různé mňamky. Děti se dělí o svůj koláček s rodiči nebo sourozenci, tak jak to podle legendy dělal Martin.... Je to hezké.
|
| Jit+3 | 106035 |
|
|
4.11.2010 18:01:28
Nevím jak to funguje ve Waldorfských školách, ale dvakrát jsme absolvovali Martinskou slavnost ve školce kam chodila kamarádčina dcera a bylo to podobné jako psala zerat. Děti měly vyrobené lampiony (z krabiček od tavených sýrů a papíru), na zahradě byly vydlabané dýně, které svítily, paní učitelka povídala pověst o Martinovi, kterou doprovázelo stínové divadlo. Po divadle se šlo společně průvodem do parku, kde se čekalo na Martina, který přijel na bílém koni, děti šly pak průvodem s lucerničkami a na konci cesty dostaly překvapení (perník). Podával se čaj a grog tuším a rozdávaly nějaké mňamky. Moc krásná slavnost!!
U nás ve školce se dělá podzimní dílna, vyrábí se lampiony s rodiči ve školce, pak se jde průvodem na hřiště, kde byly také vydlabané dýně, paní učitelky zapálily lampiony štěstí a pak byl rozchod domů. |
| zerat | 18305 |
|
|
4.11.2010 17:51:09
Ve Waldorfské školce kam chodila dcera, byla Martinská slavnost po tmě večer na zahradě Mš a děti si svítí lucerničkami, které si ve školce s paní učitelkami vyrobily (skleničky od jogurtů či přesnídávek pomalované barvami na sklo a pověšené drátkem na klacík a v tom čajová svíčka). My maminky jsme přinesly něco upečeného nějaké koláčky... a děti čekaly na příjezd Martina na bílém koni a zpívaly naučené písničky. Na zahradě seděl žebrák, se kterým se děti dělily o mňaminky od maminek a pak přijel Martin... Byla to pro děti naprosto super akce
![]() Ale nevím, jestli to stejně praktikují ve všech waldorfských školkách.![]() |
| Minie1 | 58726 |
|
|
4.11.2010 17:08:22
MOje dcera nedávno nastoupila do této školky a bylo nám řečeno, že příští týden bude tato slavnost.
I když mám představu o waldorfské pedagogice /proto jsem tam dala svoje dítě/, nemám představu, co se odehrává při takových slavnostech na počest sv. Martina. Dovedu si představit, že třeba děti už školou povinné předvedou nějaké divadýlko, jinak nemám tušení. A ze svého dětství znám jen klasické školky, kde byla tak akorát besídka se secvičeným vystoupením dětí. Ráda bych proto věděla, co se dá očekávat, jestli nějaké zapojení i takto malých dětí, případně jejich rodičů...předpokládám, že to nebude totiž ve formě jako probíhá nějaký dětstký den - soutěže atd... díky |
| Tragika | 61116 |
|
|
21.8.2010 11:03:51
Lenko, je v ČB taky tak velký nával na WZŠ jako v Praze? Má šanci na přijetí i šestileté dítě? Slíbila jsem známé, že se poptám.
|
| Lenka Glaserová,jeden syn |
| • |
20.8.2010 20:10:16
Můj syn ted půjde poprvé do Waldorfské školy a to přímo tady u nás v Českých Budějovicích na sídlišti Máj.
Moc se oba těšíme a později až budou nějaké poznatky,tak je sem jistě písnu,zatím se mějte skvěle a ještě užívejte prázdnin. Lenka |
| certyx |
| • |
11.8.2010 2:41:54
Rád bych se taky k tomuto tématu vyjadřil protože ty bludy co tady na internetu jsou fakt až neuvěřutelné
Sám se nestačím divit co tu někteří píší byl jsem žákem zš waldorfské v Ostravě ( právě jsem dokončil devítku) a rozhodně nemohu říct že by na školu chodily zaostalé děti, učitelé byli demagogové , a to se že se netoleruje vlastní názor ?tak to je pravý opak. Co s týče dostávaní se na sš tak to bylo taky ok .. třetina lidí na gymplech ( a to většina na předních místech do 10tého místa) všichni se dostali na maturitní obory všichni v prvnímříct nemůžu říct že by na škole nebyli věřící učitel kole co se týče toho náboženského podtexu - tak k tomuhle je fakt těžké něco é ( já měl 6 let třídního ateistu) , ale rozhodně své názory nikomu nenutí. Abych jen nechválil najdou se ti stiné stránky: Tím , že je škola alternativní chodí tam často prolémové děti a pak je tam druhá sorta dětí která je pravý opak a tak dochází často k nesoladu v kolektivu. Jo a ještě jedna podstatná věc pokud dáte dítě po 1 třídě pryč tak se nedivte že nic neumí waldorfské vyučování je cyklus. Na závěr bych zdůraznil jeden zásadní fakt : MLUVÍM POUZE O OSTRAVSKÉ ZŠ NE O WALDORFU VŠEOBECNĚ ! |
| mrabla | 59758 |
|
|
20.6.2010 13:12:24
No to je fakt úžasné!!! My tu musíme nějakou waldorfskou školu prostě založit, když tu nic není!
![]() |
| Henri Ani/Toni/Šíša/Miki | 4747 |
|
|
10.6.2010 23:30:03
Děkuji všem za odpovědi.
Důvody k přestupu nejsou nijak dramatické. Holky jsou ve škole docela spokojené. Ale mohly by být spokojenější. Zejména ta starší je hodně introvertní, žije v takové snové bublině, čímž je většinou hlavou v oblacích, někdy se na hodinách zasní, pak jí uteče výklad, i kdyby byl sebepoutavěji podán, tak už nenaváže, pak si zapomene zapsat domácí úkol, pochopitelně si ho doma neudělá, druhý den dostane poznámku a tak a pořád dokola. Pak já potkám ve škole třídní učitelku, ta na mě kouká vyčítavě, že se jí asi nevěnuju, když občas nenosí pomůcky, úkoly, je všude poslední a pořád se na ní musí čekat a tak... no, možná jsou to prkotiny, ale kdyby to někde šlo líp, byla bych radši a hlavně dcera by neměla pocit, že je k ničemu, jak už mi pár krát řekla. Přitom intelekt má na dobré úrovni, žádný skrytý génius, ale je chápavá a prostě jí to myslí. Ale osobně nenadhodnocuju alternativy jenom kvůli nim samotným, právě naopak. Proto budu mít na paní ředitelku dost "dotěrných" dotazů. Je dost věcí, které se mi na WŠ líbí, a taky dost těch, ze kterých nijak nadšená nejsem. Oceňuju přístup k žákovi - důraz na nesoutěživost, neznámkování, rozvoj individualit. Prostě přístup, který v klasické škole, díky zavedené praxi neprosadí sebepokrokovější učitel, když se musí držet zaběhnutého řádu. Ovšem včera při pátrání na netu jsem se dostala od W. pedagogiky, přes esoteriku, mystiku, k ekologickému zemědělství až k fašizmu. Posledně jmenované jsem brala jako extrém, navíc s ohledem na čas tomu věnovaný, za informaci vytrženou z kontextu. Taky texty R. Steinera (sto let staré) jsem považovala v dnešní době za překonané a už pouze z úcty zmiňované. Ale jak se zdá, odpusťte ironii, jeho duch straší dál . A to jsou velmi podstatné skutečnosti, které chci důkladně probrat, protože určité formulace a postupy mi prostě nesedí, ale pořád myslím, že je to od školy ke škole jiné, proto mě zajímala konkrétně Písecká WŠ, kterou máme nejblíž. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.