| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Waldorfská škola

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 470] Názory 471480 z 647  [Dalších 167 >>]
Agáta
  • 
4.6.2007 8:10:02
Věro, souhlasím s tím, že člověk je všežravec.
Mozek se začal vyvíjet s příchodem masa ve stravě a dětem tudíž maso v přiměřené míře škodit nemůže. Strava má být co nejpestřejší a pokud jde o zdravou výživu, tak je lepší jíst biomaso, než býti vegetariánem. O rybách ani nemluvě, Ty do jídelníčku prostě patří.
Agáta
  • 
4.6.2007 8:04:34
Dito, můžeš mi prosím říci, kde pořádali kurz W pedagogiky?
Na počítač v předškolním věku mám stejný názor jako ty. Rodiče občas argumentují výukovými programy, ale děti stejně většinou hrají nějaké ,,akční,, hry.
Co si budeme povídat, zaparkovat dítě před obrazovku je prostě to nejjednodušší.
Věra. 13885
4.6.2007 2:12:49
Ahoj, jen nakouknu. Asi to prosazování bude těžké, bude to problém něčím podpořit.
čistě veget. strava totiž pro malá dítka vhodná není, některé složky potravy jim budou ve vyvíjejícím se mozku i celém těle chybět a mohou nastat stavy, vedoucí k poškození jejich zdraví.

Kazuistik ze života je na to dost, takže asi bude problém ofiko si prosadit do školek pro malé děti stravu která pro ně vhodná není. Nebo by třeba prošlo to, že ty látky co jim ve stravě chybí se budou přesně definovaně doplnovat tabletama....to by pak mohlo snad jít.

a kousek pro těhule

Pro správný růst mozku je důležitý ve vašem jídelníčku především dostatek vitamínů skupiny B, které jsou třeba při tvorbě přenašečů nervových vzruchů, a nenasycených mastných kyselin omega 3, které podporují rozvoj paměti. Vegetariánky a hlavně veganky, na jejichž stole maso, mléko a vejce chybí, však svoje tělo ochuzují právě o mastné kyseliny a bílkoviny, čímž zvyšují riziko poškození mozku dítěte.

Děti vegetariánek a veganek podle odborníků pomaleji rostou a opožďují se ve vývoji. Jsou také náchylnější k některým onemocněním, především křivici, která vzniká právě z nedostatku vitamínu D, jenž se rozpouští v tucích a chudokrevnosti způsobené nedostatkem železa a vitamínu B12.

Pokud jste vegetariánka a maso se nepřinutíte pozřít, dopřejte si alespoň litr mléka denně, dostatek mléčných výrobků, které obsahují bílkoviny a vápník, a luštěnin, které jsou rovněž zdrojem bílkovin.

Bez živočišných bílkovin byste se ale v těhotenství těžko obešla, obsahují totiž aminokyseliny, které si lidské tělo samo nevytvoří. Luštěniny jsou také významným zdrojem železa, které vegankám a vegetariánkám často chybí. Na rozdíl od nenasycených mastných kyselin omega 3 jej však lze nalézt i v ovoci a zelenině.

Obsah svého jídelníčku v době těhotenství skutečně dobře promyslete. Alternativní stravování může podstatně ovlivnit zdraví plodu. Jestliže se svých zvyklostí a životního stylu nechcete vzdát, požádejte alespoň o pomoc odborníka na výživu, jenž vám sestaví takový jídelníček, který pro vás i vaše dítě bude znamenat to nejmenší riziko.

DitaB 25911
4.6.2007 2:07:03
Tak to si nedovedu představit, co by tak můj syn (skoro čtyřletý) získal prací s PC.

Co se "naučí" Vaše dítě jiného, navíc, než by se bylo naučilo normálním životem? Já si třeba myslím, že důležité - zejména pro předškolní děti - jsou prožitky, učení se tím, že věci sám dělám, zakouším, prociťuji... Dost mě rozčiluje, jak si můj syn oblíbil televizi - dodnes ji považuji za danajský dar, už jen tím, že sama ji vyhodit nedokážu. Snažím se mu proto víc číst, případně posloucháme kvalitní nahrávky zvukové - přece jen je tam víc prostoru pro fantazii než v té televizi.
DitaB 25911
4.6.2007 2:01:46
Milá Agáto,

dobré na tom je, že jsem waldorfu ještě zcela nepropadla :-) Je v něm pro mě stále ještě mnoho neobjeveného či nepochopeného, taky neprožitého.

Jednodušší to mám v tom, že můj muž úplnou náhodou slyšel v rádiu o přednášce o W-pedagogice, kde se současně hlásili zájemci o kurs této pedagogiky. Ten poté úspěšně absolvoval a angažuje se v tom, aby waldorfské vzdělávání bylo rovnocenným partnerem vzdělávání klasickému ať už z pohledu oficiálního, či "jen" rodičovské veřejnosti.

Naší školce kdysi v počátcích hrozilo zavření kvůli bezmasé stravě. Teď tam bývá dvakrát týdně bílé maso (syn vegetarián ho jednoduše nejí). Nicméně hygiena je neúprosná a trvá na mase aspoň třikrát týdně. Čili zase hledáme cesty, jak prosadit v rozhodujících státních výnosech, že vegetariánská strava je zdravá i pro děti, že si ji rodiče pro své děti ve školkách mohou zvolit, a to i tehdy, vaří-li se v dané školce jen jedno jídlo.

Počítač a televizi řadím do kategorie "dobrý sluha - zlý pán". A podle toho bych usměrňovala vztah dítě - technika. Myslím, že oba extrémy jsou špatné (tzn. jak odmítání PC a TV, tak to co zmiňujete o hodinovém vysedávání před obrazovkou). Já sama jsem o něčem takovém ve vztahu k WŠ četla až zde...

Markéta
  • 
31.5.2007 21:06:42
já teda nevím jak to je,ale známá dává od září své dítě do Jinonic a není vůbec z Prahy.....jdou do první třídy a problém žádný neměli....
Agáta
  • 
31.5.2007 9:50:18
Pardon, chtěla jsem svůj příspěvek adresovat Anně.
Agáta
  • 
31.5.2007 9:49:33
Já si to bohužel nevymyslela. Pokud Jinonice vzaly letos někoho mimo svůj obvod, tak má to dítě ve škole už staršího sourozence, nebo se jedná o někoho blízkého učiteli z této školy. Konkrétně Jinonice letos odmítly 3 mé kamarádky, z důvodů které jsem popisovala níže.
Všechny odmítnuté děti přitom navštěvovaly WMŠ a jejich rodiče mají o tento druh vzdělání enormní zájem už léta.
Obávám se, že aktuální informace nemáš ty, Marie.
anna
  • 
30.5.2007 21:15:30
Můj syn chodí do Jinonic a děti ve třídě dojíždějí z celé Prahy a i stř. kraje. Tak nevím co je to zase za fámu že berou pouze děti z Prahy 5. A také jsem se rozhodla zde už nikomu nevysvětlovat jak je WŠ dobrá.Je to stále dokola to stejné, jedna paní povídala atd....
To je jako když tam Policie nasadí své lidi s tím že škola je církevní a hrozí ji nebezpečí a všichni rodiče jsou z toho na větvi protože škola církevní není. Tak takto vznikají fámy.
Marie
  • 
30.5.2007 19:50:01
Zdravím, někde jsem to tu četla ze začátku, prý v Ostravě si rodiče nerozumí s počítačem a proto chat z Ostravy je mrtvý. A nějaké řeči o náboženských fanaticích. Proto ta moje reakce. V Ostravě jsou také přijímačky, ale nezáleží na městském obvodu. Waldorfky mají den otevřených dveří a tam si můžete udělat obraz, my jsme šťastní a hlavně, škola nás nestresuje.
[<<Předchozích 470] Názory 471480 z 647  [Dalších 167 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.