| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Jídlo a potraviny

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 990] Názory 9911000 z 43728  [Dalších 42728 >>]
Čumča. 160024
9.11.2023 9:06:07
Fern, "šunkofleky" a francouzské brambory je možná trochu škoda si celý život ošklivit kvůli školní jídelně~d~

u nás jedou různé variace těstovin carbonara (čili šunkofleky) i různé variace francouzských brambor - a jednou jsem si dala fr.brambory v restauraci a oni ty brambory s masem a cibulí měli ochucené a "glazované" něčím, co chutnalo po hořčici a byla v tom spousta koření - bylo to neskutečně dobré~d~

A jednou jsem jedla domácí šunkofleky z domácích nudlí a domácího uzeného - byla to fantazie~d~
Koníček mořský 156666
9.11.2023 9:06:05
Bílou kávu nebo kakao ( obé se škraloupem) jsem pila celé dětství, mládí a piju dodnes. S loupákem, vánočkou, bábovkou, s rohlíkem s máslem nebo zavařeninou... Loupák jsem si buď namáčela nebo ukousla a zapila, aby se v puse rozmočil. Nechápu, jak bez toho můžete existovat. Zdá se mi, že to neodmyslitelně patří k životu. U nás doma hlavně k tomu nedělnímu, pijeme to společně s mužem, naučila jsem ho i si pochutnat na škraloupu.

Mléko piju taky celoživotně. Nemám ho jen ráda teplé, proto si z něj dělám bílou kávu nebo kakao.
Stáňa * 7932
9.11.2023 9:05:06
Bílou kávu jsem byla nucena pít jen ve školce, doma to byla melta a ještě navíc kakao z kozího mléka.
Všechno obvykle se škraloupem.
Nepíšu z toho nic doteď, brr.

Nakolik mi to znechutilo mléko, že ho píšu jen trošku v kafi. V puding a kremech mi nevadí, to není tekuté.
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 39806
9.11.2023 8:58:05
Bílá káva (melta) byla za trest i pro mne, nenáviděla jsem ji... A to jsem jinak mléko měla ráda, i teplé a dokonce i ten škraloup mi chutnal ~t~
Půlka psa 24064
9.11.2023 8:50:23
Bílá káva ve školce bylo něco strašnýho. Od té doby jsem to nepila, ale doteď si pamatuju, jak nedobrý to bylo.

Se mnou teda celkově byla ve školce se stravou potíž, protože mi nechutnalo maso a sladká jídla, což způsobilo, že nad každým obědem se mnou strávila učitelka snad půl hodinu ve snaze to do mě natlačit.

No ale bílá káva to korunovala. Hořkosladký teplý mlíko, ideálně se škraloupem. Kdyby to aspoň nesladili a nechali studený. Naštěstí vedle mě seděla syrská holčička, která sice vůbec nemluvila mým jazykem, ale i tak pochopila, že to musí tajně vypít za mě.
Půlka psa 24064
9.11.2023 8:41:32
" ježčí guláš" ~:-D
Koníček mořský 156666
9.11.2023 8:41:15
Já jsem asi mladá furt, protože všechny tyhle jídla jím furt. Teda rozmáčené pečivo v bílé kávě zatím nejím, to jedl můj praděda s prababičkou - mám to spojené spíš s věkem 75 - 80 let.
S mládím, teda spíš dětstvím, mám spojené vařené vepřové nožičky, ty mi dělala babička a já je milovala a miluju dodneška. Pak ještě mozeček, játrové řízky, kynuté knedlíky plněné povidly, buchty s tvarohem, škvarky, smaženice z hub, kolínka s grankem na chatě, brambory na loupačku s máslem a podmáslím... Doma jsme jedli ledacos - všechnu českou klasiku včetně sladkých jídel. Občas jsme měli ryby, králíka, skopové, zvěřinu. Na Slovensku u babičky pirohy plněné masem, třešní, zelím polité máslem. Voňavá slanina nakrájená na kostičky s chlebem a okurkou.
Meruňkové knedlíky z meruněk od tety ze Znojma. Ovesná kaše s meruňkovým kompotem. Pudink s něčím.
Mám ráda všechna jídla, která se vaří od mého mládí, i ty plíčky, čočky, ledvinky, rýžový nákyp, škubánky, kaše, fleky i franc.brambory.
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 39806
9.11.2023 8:20:16
babička i dědeček byli mistři kuchyně... babička byla ze statku, takže ovládala takovou tu "lepší" stravu - máslo, mléko, smetana, maso, cukr... dědeček byl z chudých poměrů a tak dokázal vytvořit božskou manu z ničeho, masíčko se vzalo kde bylo - tedy mimo jiné ježčí guláš ~t~ na dovolených chytal ryby a pak je pekl na pánvi - nejlepší ~:-D
taky dělal domácí klobásy, udil maso, chovali králíky, takže králík na tisíc způsobů, ale vždy skvělý... nezapomenutelné jsou pro mne dědečkovy kynuté buchty, babiččiny palačinky, bochánky... taky dělala babička škubánky (z bramborové kaše s moukou), ve škole bývaly s mákem cukrem a máslem, ale babička ještě to "těsto" opékala na másle a jedlo se to pak buď na sladko se skořicí nebo na slano se špenátem... a někdy do toho přidala vysmaženou anglickou a pak tomu říkala krokety - mňam...
taky babička dělávala plíčky na smetaně, to jsem milovala ~:-D
spoustu z jejích jídel vůbec nedělám - něco by rodina nejedla, něco prostě neumím, nemám tu trpělivost...
od maminky jsem milovala krupicovou kaši a rýžový nákyp - ani jedno nikdo doma nejí, takže jsem to nejedla už ani nepamatuju...
Renka + 3 26652
9.11.2023 7:41:59
Taky jsem milovala francouzské brambory a dělám je pořád, i děti je mají rády.
A cca do 10 let bylo moje nejoblíbenější jídlo nudle s mákem a ty doma vůbec nedělám a ani nevím proč.
A měla jsem ráda pečeného králíka, když nám ho děda párkrát do roka dal. Jen můj táta to měl jako ze Slunce, seno (králík, furt jenom králík) když měli v dětsví maso, byl to králík, tak je v dospělosti vůbec nejedl.
Delete 8214
9.11.2023 7:15:29
Babičku si pamatuju spíš jen jednu, ke které jsem jezdívala, ta druhá občas přijela k nám a přivezla bonbony, ale to prostě byla návštěva na pár hodin.

Tak ta babička, co jsem k ní jezdila, si ráno taky máčela pečivo do kafe, jednoduše proto, že neměla zuby. Nandavala si je později, tak snídala něco, co nemusela kousat. Od ní si pamatuju především "holejšovské" rohlíky. Bydlela vedle pekárny a ty rohlíky byly speciální, zahnuté jako loupáky a neskutečně dobré. Milovala jsem je s máslem, které se na nich rozpouštělo, protože se prodávaly horké.

Z domova pak jsou nejsilnější vzpomínkou knedlíky s vajíčkem, ty si dělám i dnes. Vím, že jako dítě jsem nemusela maso, v neděli bývalo často pečené kuře, tak jsem max. obrala tu paličku, k tomu 5 kousíčků brambor a konec. Milovala jsem rajskou s masovými kuličkami a plněné papriky, obojí jsme kupovali mražené, to s těstovinami bývala rychlá večeře. Vařili jsme to, když byly holky malé. Pak mamka dělala špagety s vyudušenými paprikami a rajčaty, to jsem zbožňovala a vaříme to stále. Buřtguláš býval poměrně často a také jsem si to "přinesla" do rodiny. A pak guláše. To vařil táta a pak jsem si je dávala při každé delší cestě, když jsme jedli někde v restauraci. A mám je ráda pořád. No a šunkofleky, francouzské brambory, rizoto. To mi chutnalo i jako dítěti a chutná mi to i teď.
[<<Předchozích 990] Názory 9911000 z 43728  [Dalších 42728 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.