| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Jak naučit děti - ostatní

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 1200] Názory 12011210 z 3407  [Dalších 2197 >>]
Winky
  • 
8.10.2013 13:29:48
No, my doma tak nějak bojujeme s větou "ja chci". Myslela jsem si ze vychovavam děti celkem hodne k nesobeckosti, poslední dobou to ale tak vůbec nevypadá. Porad hulakaji "ja ja ja" a přišlo mi ze věci od nás (včetně jídla a oblečeni - čistého či vypraneho) berou jako samozřejmost. Tak jsem tuhle udělala bengal a snažím se nastolit nova pravidla, v podstate jde o "nejdriv povinnosti pak zábava", což odpovídá tomu odložení potěšeni. Chci aby mysleli, aby přemýšleli o nás jako o celku, ze je dulezite aby věci fungovaly pro všechny v rodině a ne jen "ja a po me potopa". Ale jak říkám - byla jsem přesvědčena ze to už dávno dělám, no vysledky tomu neodpovídají.
Tizi 106716
8.10.2013 12:36:17
Je to hodně i o povaze, nicméně částečně se to umění říct ne a nepodléhat tlaku skupiny dá zlepšit výchovou – chovat se k dítěti s respektem a zároveň vyžadovat zodpovědnost za to, co udělá. Kde to jde nenastavovat pravidla rodičem, ale domlouvat je ve spolupráci rodič + děti, pak na domluvených pravidlech trvat. Při neshodách pobídnout dítě k návrhu vlastního řešení a vzít ten návrh skutečně v úvahu, případně vysvětlit za jakých podmínek je návrh akceptovatelný. Dopřávat dítěti průběžnou pozornost – tj. i co se týká drobností, nikoliv jen významných věcí. Nechválit, místo toho dávat zpětnou vazbu a když je potřeba, tak ocenění. Nekritizovat, místo toho informovat, případně vyjádřit očekávání.
Horama 97202
8.10.2013 12:19:04
Starší dceři je čtyři a půl a musím říct, že je zcela úmyslně naváděná do situací, že nedostane vždy hned a teď to, co chce, a někdy to bohužel nedostane vůbec. A ne vždy je to, protože bychom si to opravdu nemohli dovolit. Prostě jen musí pochopit, že sladkosti jsou něco navíc, čeho se nejí mnoho, i když nám to chutná, a je pro mě důležité, aby to vzala za své (tu myšlenku), ne jen jako něco, co jí máma nesmyslně upírá. Nevidím důvod mít doma kdejakou interaktivní nánu, blikací nesmysl, příliš drahé značkové oblečení, když stejný praktický efekt bude mít i něco jiného a v přijatelné cenové hladině. Taky věřím, že je důležité zvyknout si, že někdy si musíme něco odepřít, abychom něco jiného umožnili člověku, kterého máme rádi - abychom se o něj postarali apod. Je to spíš o příkladu v rodině. Ne jednorázovém, ale neustálém. Přesto to některé dítě může zcela odmítnout a jiné se tím dá "vychovat".
Horama 97202
8.10.2013 12:11:00
Zvykat na to dítě, mluvit s ním o tom a ukazovat mu vlastní příklad. ~d~ Okřídlená věta: "Když budou ostatní skákat z okna, skočíš taky?" nebývá úplně dobře přijímána, ale její podstata je zcela pravdivá. Tj. najít jinou větu/příběh/příklad, snažit se to dítěti implantovat a doufat.
Žžena 83005
8.10.2013 12:08:39
Tak já nevím, myslím, že tam to funguje tak, že člověk, kterej řízení v opiliosti považuje za špatný, se aktivně stará o to, aby k takovým situacím nedocházelo. Tj. nejezdí do hospy autem, když paří s kamarádama, dohodnou se, kdo nebude pít a bude řídit, když je někde autem a nabídnou mu alkohol, nepije atd. To jsou věci, co se řeší dávno před tím, než je člověk nametenej, a zajistí právě to, že až nametenej bude, budou na pořadu úplně jiný řešení, než sedat pod vlivem za volant.
jentak
  • 
8.10.2013 12:03:49
tak to opilství - opilý člověk vůbec neuvažuje reálně, tudíž výchova je v tom případě mimo, udělá, co ho napadne a jak se bude cítit - tedy v případě shody blbých okolností klidně i sedne do auta~Rv.
jentak
  • 
8.10.2013 12:00:04
No, to nevím.
Jeden syn by bonbon snědl hned s tím, že sliby chyby a že se klidně může stát, že někdo mu ten jeden sebere, takže ho sní hned, druhý bonbon oželí s tím, že však to nějak dopadne.
Druhý by bonbon nesnědl a počkal, co bude následovat.
DaVinci 49945
8.10.2013 11:55:23
Možná zjednodušeně cítím, že hlavně dát dítěti spoustu lásky, pevné ukotvení v rodině, jednat na rovinu a jít osobním příkladem. Mám 12letého kluka, z drog strach nemám, ale mě zase občas napadne, co udělat ve výchově líp, aby jednou nesedl do auta s vožralým řidičem nebo sám, nedej bože, vožralý řídil. A co můžu udělat? Nic!
Žžena 83005
8.10.2013 11:55:10
Já třeba nadváhu nemám a nikdy jsem neměla. Ani se bonbonama necpu od rána do večera. A prakticky je nekupuju.
Prostě to, že když mám bonbon, sežeru ho hned, ještě neznamená, že jsem celoživotní otrok bonbonů bez vůle. Je to jednotlivost a jen jeden dílek celé mozaiky.
[<<Předchozích 1200] Názory 12011210 z 3407  [Dalších 2197 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.