| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Dění kolem nás

Novinky a zajímavosti z každodenního života.
  (?)
[<<Předchozích 330] Názory 331340 z 185969  [Dalších 185629 >>]
Muumi 41406
19.9.2024 8:07:12
Přesně tak, člověk si holt musí pomoct především sám. A když čtu, jak se pomáhá málo a pozdě, tak mě napadají slova klasika: Ano, já jsem to celé pozorně vyslechl a vyvodil jsem z toho ten závěr, že bude-li ještě někdy příležitost a budu požádán o nějakou další rekonstrukci, že se vám na to...
Pruhovaná 64704
19.9.2024 7:21:56
Neboj, Vrtáku, dočkáš se, příště už zase přijede Babiš a bude líp. Osobně to doveze všechno.
Termix 105545
19.9.2024 6:08:32
Dari, děkuju. Přesně takhle to vidím já. Jen mám štěstí, že jsme nic z toho nezažili.
Dari79 114243
19.9.2024 4:33:39
Zažila jsem vlastně všechno

povodně z 1997 jen okrajově

povodně z r. 2002 - voda se zastavila asi 30 m od našeho domu, gympl, kam jsem chodila, třeba plaval úplně, město pod vodou hodně

tornádo

Všechno se zvládlo, zvládne se i tohle.

Stát (obce, kraj) musí primárně zařídit infrastrukturu - nejvíc se musí makat na železnici, silnicích, elektrickém vedení, teplárnách, (provizorních) mostech, to se holt nedá nic dělat.

Individuální rodinné domy - na to holt musí být primárně vlastní, rodina, známí, kolegové z práce, známí těchto kolegů... Obce-vojsko-hasiči primárně nakladače, tatrovky, odvážení bordelu - + ta centra - sklad pomůcek k vypůjčení, polní jídelny, záchody, noclehárny, odpočívárny, ostraha, záchytná parkoviště pro (neubytované) dobrovolníky, lékařská stanoviště, statiky na posuzování stavu staveb, pokud možno eliminaci čumilů (selfíčka se zkázou v pozadí) i zlodějů (bohužel)...

Místní nezasažení nabízeli možnost přespat, uvařit, vyprat (třeba i dobrovolníkům), jídlo, pití, zázemí... Neznám nikoho v obci (bližším regionu), kdo by něco neodpracoval, ať už fyzicky, nebo vařením a dovážením jídla, nebo jakkoli jinak.

Bylo to geniální mraveniště, pro mě to patří mezi nejsilnější (a popravdě asi i nejlepší) zážitky z života, ta synergie, ta ochota, ta (ano) strašná dřina, ten přátelský duch, ten (neuvěřitelný) optimismus, ten (šílený konstatntní) hluk všech těch strojů -aut - techniky, ta strašná špína, ale taky to, že ráno přijdeš a odpoledne je nová střecha, a kdyby jedna - v té ulici třeba 5, taky to, že to funguje (ne za 2 nebo , 3 dny), že se lidi na sebe usmívají, pomáhají si, to se blbě popisuje, kdo to nezažil. Jedeš na endorfinu a adrenalinu, odmakáš 12 hodin, ani nevíš jak.

Ten šok z pohledu na zkázu, na to, že to místo "nepoznáváš", že přijedeš autem na křižovatku a nevíš, kde jsi, protože ten pohled je úplně jiný, na ten hrozný bordel, ten údiv, že tenhle dům je úplně pryč, ten vedle jen trochu poškozený a ten vedle úplně nedotčený... - ten trvá jen krátce. Pak přijdou úplně jiné emoce - přesně jak se tu píše, týden- 14 dnů poté - se v tom mraveništi už nikdo nehroutí, všichni makají, práce jdou neuvěřitelně od ruky, ty posuny jsou famózní... Samozřejmě že někdo nebude ještě ani po roce znovu bydlet, bohužel - ale třeba u té velké vody to je pro ně víc očekávané (tak když vím, že mám barák vedle řeky, tak nějak musím počítat s tím, že mi ho občas zaplaví - to píšu fakt jako někdo, kdo má barák u potoka, kdo preventivně přeparkoval auta, chodil se za noc několikrát dívat, jak to leze, 3 dny nonstop na zpravodajství - naštěstí letos nás to naprosto obešlo, potok měl ještě velkou rezervu - samozřejmě i díky protipovodňovým opatřením vybudovaných v minulých 20 letech před obcí - rozlivná území, prohloubení koryta, zádržné tůně...).

Není chyba státu, že do každého zasaženého domu nepošle hned 2 vojáky, aby pomáhali s fyzickou prací. Teď jsou potřeba jinde. A u rodinných domů pak holt hlavně tam, kde si ti lidé nemůžou pomoct sami (rodina, kolegové, známí, nezasažení sousedé...).
Yuki 00,03,07 49504
18.9.2024 22:47:07
Vrrtaku, Fiala ani Pavel ani Babiš, ale ani třeba Kim, Putin nebo Trump nevozí materiální pomoc autem, i když někam přijedou,v jejich moci je zajistit mnohem víc, než kolik by se vešlo do toho auta a právě to dělají

Teda Kim ne, ten nechal zastřelit několik desítek úředníků za to, že přišly záplavy
Vítr z hor 100046
18.9.2024 22:37:56
Samozrejme, vsechno plave. U nas plavaly televize, maringotky, lednice, stromy, cele chaty, lavka pres reku…uvnitr samorejme nabytek (a vsechno to sploucha a mlati o sebe a o zdi), neco bylo roztriskane, neco se naopak napilo vodou a zaseklo. Klavesy harmonia mimochodem taky plavou…
Alena 129302
18.9.2024 22:34:31
"úklid bahna počká, no tak dokud neztvrdne a pak tedy super práší," Promin vrrtaku, ale opravdu neni mozne, aby cela republika zanechala prace a sla okamzite kydat bahno (kam?), jen proto aby neztvrdlo. Na cloveku v tisni se pise, ze ted pomahaji s vyklizenim slozky zachranneho systemu a armada, neziskovky monitoruji domacnosti a nabiraji dobrovolniky, nabizi terenni vyskolene pracovniky a zavazi material. Takze na dobrovolniky teprve dojde.
Kdyz jsem pomahala jako dobrovolnik v roce 1997, tak i kdyz jsme prijeli min. dva tydny po akci (asi bych se dodatecne mela omluvit, ze jsem neprijela drive), bahno v domech i na zahrade bylo stale vlhke, neboj, tak rychle to neschne.
Vítr z hor 100046
18.9.2024 22:34:10
Kdo a cim by mel bleskove umyt to bahno nez uschne? Silnice maji omezenou kapacitu, cisterny taky, cista voda se musi dovazet.
V Karline 2002 bylo suche bahno vsude jeste po mnoha tydnech. Nejdriv se vynasely trosky z domu a odvazely je nakladaky. Poprve jsem se tam dostala asi 10 dni po povodni a vypadalo to, ze voda odesla vcera.
Karlin je obrovsky a vsude je daleko. Nachodili jsme kilometry v holinach a veskera snaha o uklid upbyla jak posimrani. Zasadni chyba byla i napit se z donesene flasky - v tom vedru! - kazdy okamzite dostal prujem, wc mimo provoz, zadna voda (teda krome toho akvarka).

Udoli Berounky bylo lepsi, bylo tam hodne mist pobliz nezasazenych povodni (svahy reky), kde mohli zachranujici prespat, umyt se, vzit vodu, dostat jidlo, zajit na zachod…
Muumi 41406
18.9.2024 22:28:59
Větře, to jsou ovšem nezapomenutelné vzpomínky. A tip pro zahradníky - stromy ověšené vložkami a plenkami jsou za letního vánku neodolatelné.
Termix 105545
18.9.2024 22:28:20
Vrtáku, jak moc dříve? Možná tam měli stát už dopředu, ne?

Ad gumáky .... jak víš, že nepřivezl nic?
[<<Předchozích 330] Názory 331340 z 185969  [Dalších 185629 >>]
Historický archiv této diskuse najdete zde.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.