Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Kamisi | 129832 |
|
|
14.11.2013 8:54:28
Monty, to jistě. V každém případě ale prostředí v dětství má obrovský vliv na dítě. Nemusí to být vždy tak viditelné jako u Tility. A někdo si s tím umí poradit velmi brzy, to pak zase záleží taky na tom "vrozeném" aspektu.
|
| Kamisi | 129832 |
|
|
14.11.2013 8:49:35
Tuten, tvoje máma to z nějakýho důvodu nedokázala dřív. Ono není tak snadný se vzepřít tomu, v čem žiješ 20, 30 let, někdo se z toho nevyhrabe celý život.
Smutný je, že to člověku začne často docházet až ve chvíli, kdy má svoje děti a vidí ty důsledky na nich, má plno práce a v tom nejhorším shonu má něco měnit na sobě. Ale jinak to nejde. |
| withep | 93862 |
|
|
14.11.2013 8:47:41
Tylity, všichni (nebo drtivá většina z nás) s láskou vychováváme své děti a milujeme je. Ale nikdo z nás nemůže říct, že by jim nikdy ničím neublížil (jistě ne záměrně, většinou nevědomě, mnohé z toho si neuvědomujeme doteď). Tvoje "já jsem mu nikdy... a on mi tohle..." zní velice nezrale, až infantilně (tuto větnou konstrukci slýchám často od svých předškolních dětí).
Nemůžu soudit, čím jsi mu ublížila ty, větší "vinu" na tom bude mít jeho otec a jeho chování k tobě (a ty, že jsi to připustila). Ale i kdyby ne, tak ano - lidé se k sobě nechovají vždy hezky nebo alespoň se základní mírou slušnosti. Někdy si ubližují, a není to vždy odplata, velice často lidé ubližují někomu jinému (často slabšímu) než kdo ublížil nebo ubližuje jim. Tvůj syn má silně negativní vzor ve svém otci, psychickou poruchu bych do toho nepletla (i když samozřejmě i to je možné, různou mírou poruchy osobnosti může trpět kde kdo). Co nejhoršího jsem řekla já své matce? To asi vyhraju tuhle soutěž. Řekla jsem jí, že si přeju, aby byla mrtvá. |
| Monty | 129940 |
|
|
14.11.2013 8:44:53
Ale on není jen jeden univerzálně platný model. Dítě může chování rodiče bezvýhradně přijmout/převzít, nebo se vůči němu zásadně vymezit, nebo "něco mezi tím", tzn. něco si vezme a něco shledá špatným, takže to neopakuje.
|
| Monty | 129940 |
|
|
14.11.2013 8:39:23
Tylity,
ty sis vytvořila určitý alibistický konstrukt, ve kterém se plácáš už řadu let, protože na jedné straně tvrdíš, jak "tvoje manželství bylo normální a má to tak většina žen" (nemá) a na druhé straně popisuješ, jak s tebou manžel oral a jak tě týral, až jsi nakonec odešla/utekla. Už by sis měla vybrat, jestli jsi nevděčná a proradná "sketa", co opustila Pana Ideála, nebo jestli ses konečně vymanila ze spárů psychopata a budeš se z toho léčit. Lidi dokážou uvěřit čemukoli, co je pro ně pohodlné nebo bezpečné, event. co jim někdo natluče do hlav. Podívej se třeba, čemu věří lidé v Severní Koreji. Anebo nevěří a předstírají to? Co myslíš? Znáš přece tezi jistého ministra propagandy o tom, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou... |
| Kamisi | 129832 |
|
|
14.11.2013 8:32:06
Tylity, já tě chápu, je to těžký, měla jsem to dlouhou dobu nastavený podobně jako ty. Než jsem pochopila, že aby se změnil můj život, musím se změnit já.
Snaž se brát situaci jaká je, i když se ti v tuhle chvíli zdá být nepřekonatelně zlá a pochopit, proč vznikla. Nic si nevyčítat, to nikam nevede. Jen pochopit. To, proč je tvůj syn takový jaký je, souvisí s tím, 1) co si sebou do tohoto života přinesl (co je vrozené) 2) jaké bylo jeho dětství, především jeho rodiče, co se od nich naučil. To, jaká jsi ty, proč jsi na sobě nechala po leta dříví štípat, souvisí zase s tvým dětstvím, tvými rodiči (vychovateli), s tím, jak se k tobě chovali, jak tě vychovávali. Rodiče ale taky jednali jak nejlíp dokázali na základě svých předchozích zkušeností, takže výčitky vůči komukoliv nemají smysl. Všechno, co se nám děje, je založeno na příčině a důsledku. Zároveň je taky možný svůj postoj kdykoliv změnit. Není to úplně snadný, ale jde to. A jediná cesta je - začít u sebe. Tím, že změníš sebe, svoje postoje, svoje reakce, začnou se pozvolna měnit i tvoje vztahy. |
| Eilatt | 120397 |
|
14.11.2013 8:19:16
Nic bych na tom nehledala, prostě v tom vyrostl, takže přebral do puntíku to, jak se k tobě chová otec. To je strašně silný vzor vidět neustále, jak jak je matce nadáváno, jak si jí otec neváží, jak je za kus hadru. Může v tom být i čáístečně manipulace od otce. Patologická rodina může takové následky pro dítě i matku a jejich vzájemný vztah mít.
Navíc s velkou pravděpodobností se syn bude podobně chovat budoucnu ke své partnerce. Jediný způsob jak se tomu vyhnout je od patologického manžela odejít, ale to už jsi bohužel prošvihla. Psychická choroba to samozřejmě může být taky, ale nemusí. |
| Adelinkaa 1 dítě. | 75195 |
|
|
14.11.2013 8:02:33
Vím o čem mluvíš Tyl, také má se svým dospělým synem patolog.vztah, bohužel se mnou bydlí, protože chodí do školy...mě řekl ty blbá krávo..se slovy..táta ti to říkal pořád..bohužel říkal než jsme se rozvedli, tak to bylo šílené. Ex byl cholerik a choval se v té době příšerně a protože u toho řval, tak kluk,v té době malý všechno slyšel a veškerou tu agresivitu atd,přenesl i na sebe..a pokračuje v tom.
|
| Persepolis | 107413 |
|
|
14.11.2013 7:58:29
Taky mě to napadlo. Je dost možný, že v něčem podobném vyrůstal i Tylity manžel, a třeba i otec manžela,....že se nedědí žádná psychická porucha, ale z generace na genaraci si předávají vzorec chování.
|
| Kamisi | 129832 |
|
|
14.11.2013 7:52:25
Tylity, vzorce chování si častěji přebírají synové od otců a dcery od matek. Takže je celkem logické, proč se takhle chová ve větší míře tvůj syn a dcery jsou víceméně v pohodě.
Navíc nebývá ani náhoda, že si vybíráme určitý typ partnera. Je třeba změnit svůj postoj, především k sobě, zaměřit se na sebe, na svojí sebejistotu, sebedůvěru a sebelásku, aby ses z tohohle vztahovýho kruhu dostala ven. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.