Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| jentak |
| • |
17.10.2013 14:58:07
Tak já nechám od mala děti obléknout, do čeho samy chtějí. Ale na druhou stranu bych nesnesla, aby se dcera navlékala do oblečení s kamarádkami jen tak z rozmaru - a už vůbec ne do mého
![]() |
| .Katka | 3847 |
|
|
17.10.2013 14:56:56
Myslela jsem, že jsme se tu bavili o situacích, kdy tu možnost volby nezvládá spíš maminka
![]() |
| hbf | 94684 |
|
17.10.2013 14:49:14
Myslím si, že pokud si dítě vybrat ještě nedokáže, tak je befel oboustranně výhodnější.
|
| Lassiesevrací | 134328 |
|
17.10.2013 14:46:52
Já se bavím o dvouletých dětech. Starší vědí, co mají ve skříni a do výběru jim nekecám, tedy oblečení chystáme spolu a nemám problém sem tam něco vyměnit. Ale dvouleté dítě fakt nemusí rozhrabávat prádelník a převlékat se pětkrát denně(to se někde skutečně děje). Jako ano - mám dceru, sem tam přijdou kamarádky a navlékají na sebe kde co, ale každodenní rozmary by u nás neprošly. Někdo to tu psal - některé děti to nezvládají, tu možnost volby, a tam je fakt dobré to odložit na pozdější věk, nebo výběr zúžit, tj. nabídnout dvě trika a hotovo.
|
| Arien+2 |
| • |
17.10.2013 14:45:19
Ano dávám vybrat. Mám silně "zasekávací" děti, dělá mi to syn i dcera, i když každý trochu jinak a v něčem jiném.
Právě možnost volby značně to zasekávání a s tím spojené scény značně eliminovala (někdy opravdu mega scény, kvůli "pitomině", tedy z pohledu dospělého samozřejmě) Starší dítko má už 6 let, takže mám už s títmo fakt pár let zkušeností :)) Většinou abych eliminovala to že si vyberou nějakou nevhodnou možnost, dávám raději na výběr z konrétně - chceš modrou nebo zelenou bundu? apod. U toho oblečení jsem raději to nevhodné odstranila z dohledu, oni si vždycky těžko zvykali na ty přechody, kdy musí začít nosit něco jiného než byli zvyklí. Pokud i tak trvá na něčem co nejde, tak zkusím improvizaci, něčím oživit ty přijatelné alternativy nějakou změnou - vezmi si to s tímto šátkem, ladí ti k této čepici apod. Nebo po chvíli handrkování někdy mívám v záloze třetí možnost, nebo nějaký kompromis, po kterém pak s jistotou sáhnou :)) A z manžela si nic nedělej. Z mé zkušenosti tohleto děti dělají skoro výlučně mně - jako hlavní vychovávající osobě, myslím že je to přirozené že právě na mně zkouší to "prosazení", a myslím že do určité meze by jim mělo být umožněno. Máme to podobně, otec dětí se tomu také často divil, jenže ten byl s nimi tak málo že podobným scénám nikdy nebyl přítomen. A babičce a dědovi u který jsou docela hodně toto také nijak moc nedělají. A naopak už ted z dlouhodobějšího horizontu myslím že se mi tak naopak daleko snáz prosazovaly věci o kterých prostě nediskutujeme, co se týče třeba bezpečnosti apod. To se pak naučily docela rychle kdy prostě ne a ani to už pak nezkoušely. Ale i tak jsem jim to vždy vysvětlila. Ale kdybych měla podobný nekompromisní přístup zastávat u všeho, tak už mám nervy v kýblu a ráno neodejdem z domu :)) A proč? Abych je přinutila jít za každou cenu v modrých botičkách? Dělám to tam jde kde je to podstatné. Takže děti raději soustředí svou sebeprosazovací energii na to jaké si ráno rozhodnou vzít boty, než zda půjdou přes cestu za ruku :)) Nevidím důvod proč by dítě i malé nemohlo o sobe spolurozhodovat, no ono to stejně jednou přijde :)) A to oblečení je i docela dobrý trénink. Např. líp se pak učily si své oblíbené věci uklízet apod. |
| espr | 88177 |
|
|
17.10.2013 14:44:28
no dávám na výběr,ale skoro vždy toho hned zalituju
. Mám pocit že když je na výběr mezi 2 jogurtama tak si hned řeknou o další druh. je potřeba by se děti naučili rozhodovat, na těch maličkostech jako jaké tričko, sušenku, hru je to relativně neškodné, až na nervy rodičů .Když už dávám na výber, tak skoro vždy trvám že si musí vybrat pouze a jenom mezi nabízenými věcmi, "jinak nic"....pokud jim dám možnost větší kreativity tak se to většinou zvrhne (viz. tenká bunda v zimě a pod) Snažím se odhadnout, co jim dát vybírat...např syn je schopen si vybrat jogurt, hračku,..ale není schopen se rozhodnout jakou bundu nebo tričko (prostě ho to nezajímá). |
| hbf | 94684 |
|
17.10.2013 14:40:08
Pokud dítě ten výběr zvládá, ať si vybírá.
Pokud ho nezvládá, což se u vás zřejmě děje, tak to rozhodnout za něj a výběr prubnout zase později. |
| Juldafulda | 60905 |
|
|
17.10.2013 14:28:53
Radko stesti, mam jeste jedno dite a to ma Adhd a to je teprve mazec
). Ten mi uz v 10 mesicich valel na ulici po zemi . Vedu s nim boje denodenne. Takze stesti? Mam stesti, ze mala neni jako jeji bracha. TAkze tyhle bojuvky ohledne obleceni beru tak nejak, jakoze jsem rada, ze aspon v necem da najevo svuj nesouhlas . |
| Lenka Pražanda | 128023 |
|
17.10.2013 14:28:11
Tak to nevím. Já mám 2 kluky a oblečení připravujeme společně. Nikdy se mi nestalo, že by si na sebe nechali navléknout cokoliv. Spíš je u nás běžné, že se dohadujeme kvůli botám nebo bundě. Jako holky.
Asi to mají po manželovi. Ten je schopný se ráno převléknout i 5x.![]() |
| Juldafulda | 60905 |
|
|
17.10.2013 14:27:19
Katko vzdyt jo, vezmu bundu sebou a je to
) a po case ji tu bundu nabidnu. Ale jednou mi z toho uz taky omarodila. ![]() Jinak barvy at si vybira jake chce. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.