| Federika | 14090 |
|
|
7.9.2019 21:48:12
Tak tohle vidí dobře, mají brejle na blízko.
|
| Monika | 123907 |
|
7.9.2019 21:47:33
Jo a osobně jsem měla brýle až od konce ZŠ a nosila je jen ve škole, v kině, doma na TV apod. až do konce ZŠ, na sport jsem měla od 2-15 kontaktní čočky (neměla jsem pocit, že špatně vidím na míč, dokud trenér nezjistil, že nosím brýle na dálku a nazačal to řešit - psychika je mrcha
) Když jsem přišla na VŠ do Prahy, začala jsem nosit brýle pořád, protože jsem potřebovala vidět na cedule s názvy ulic, čísla tramvají atd. - ve svém rodném maloměstě jsem nic takového nemusela řešit … Takže ono jde i o takové životní okolnosti ... |
| Federika | 14090 |
|
|
7.9.2019 21:46:20
Ale teda v brejlích mají oba tak 2,5 dpt.
|
| Federika | 14090 |
|
|
7.9.2019 21:45:20
Nevím, jak je to s mínusovýma dpt. Ale už jsem psala,dcera má ca 5 plusových, na trénink nikdy brejle nemá a vidí dobře. Do školy je nosí, protože jinak se ty oči prostě moc namáhají a může ji bolet hlava atak. Nicméně když já nemůžu něco přečíst (brejle nemám), tak to dám jí a přečte to, bez brejlí.
Syn má taky ca tolik, je mu už 15, na brejle si zvykl a kromě sportu a táborů, dovolených u vody atak, je celkem nosí. Nicméně i bez nich vidí dobře. |
| Monika | 123907 |
|
7.9.2019 21:42:05
No, nevím, to s dioptriemi, které děti dokážou "zvládnout" bez brýlí - netýká se to fakt je opravdu malých dětí a to "zvládnout" znamená asi jen to, že nenaráží do nábytku a ta zraková vada se prostě jen tak nepozná?
Zrovna minulý týden jsem byla se synem 12 na kontrole u oční (má brýle od 5 taky hlavně kvůli astigmatismu, dioptrie ale taky má, i když rostou naštěstí pomalu) a říkala, že od dvou dioptrií se už doporučuje nosit brýle stále (tj. nejen třeba ve škole na tabuli nebo při sledování TV). Syn je tedy sám od sebe opravdu chtěl začít nosit pořád už na 1 a 3/4 dioptrie, předtím je nenosil třeba celé prázdniny a sundával po příchodu ze školy, ale od této hodnoty už nechtěl, vadí mu, že vidí hůř. Zatím bez brýlí absolvuje tréninky, ale není s tím úplně spokojen a chtěl by brýle i na sport, máme teď nový předpis, tak pořídíme nějaké pevnější, i když je to dost drahé ... |
| Gladya, bývalá dasa, | 63023 |
|
|
7.9.2019 21:02:59
Přidám osobní zkušenost. Někdy od 13 let bych měl a nosit brýle, cca 1,25 dioptrie. Je mi 58, brýle nenosím a vidím pořád stejně. Ani brýle na čten ještě nepotřebuju.
|
| Bouřka | 7675 |
|
|
7.9.2019 19:12:47
Začínala jsem na 1,5D v 17, krátkozrakost, astigmatismus. Tabuli jsem dávala bez brýlí, ale seděla jsem v první lavici, že mám problém se ukázalo v autoškole, nebyla jsem schopná rozeznat na vyznačení křižovatky, která je hlavní. Prvních pár let jsem je ještě nosila sporadicky, když jsem potřebovala, cca od 2D už jsem je potřebovala pořád. Nakonec mám něco přes 3D. Poslední dobou si je začínám sundavat na blízké čtení. Buď už jsou tak v mizerném stavu (jako že jsou) nebo fakt začínám být stará
. |
| terapeutka | 100134 |
|
|
7.9.2019 19:03:16
Moje stará oční lékařka mi říkala, že oko roste a vyvíjí se do cca 21let, čili do té doby se mění i kvalita zraku (může se i zlepšit nebo naopak zhorší), po 21.roce už se tento stav změní jen v důsledku nějakého velkého stresu - ať už psychického nebo hlavně fyzický stres pro tělo- čili úraz, těhotenství, porod... A u mě to celkem sedí, mám od prvního porodu (který byl ve 21 letech
) na jednom oku -5,5 a na druhém -6 diop., brýle mám tuším -5,25 na obou očích a vyhovuje mi to. Sice nepřečtu malý text třeba na nástěnkách a tabulích- musím jít blíže, ale není to nic omezujícího. Se silnějšími dioptriemi jsem viděla jako "nametená" , bolela mě hlava víc než obvykle, měla jsem problém třeba trefit se na schody nebo sebrat smítko ze země. Doktorka říkala, že vždy se dávají ty nejslabší dioptrie, přes které člověk ještě něco vidí (já bez brýlí nepřečtu nic, co nemám 15cm před obličejem)Dcera má naměřeno -2 a brýle má -1,5. |
| Stará Misule | 82389 |
|
|
7.9.2019 18:56:15
Dceři když oční zvedla o půl dioptrie, že tu tabuli nedávala, měsíc, než nás vzala, si chodila sednout až k ní, kvůli zápisu, vůbec by mne nenapadlo, že ji to tak ovlivní barvy. Tvrdí že jsou krásně ostré. Ona má k tomu navic astigmatismus na jednom oku. Jestli to souvisí s tím nevím.
|
| Federika | 14090 |
|
|
7.9.2019 18:26:50
Moje mladší děti mají oba ca 4-5 dpt. Ale na blízko, jsou dalekozrací.
V brýlích mají ca 2,5. Nosí je do školy, doma a na sport ne. Nenosí je víceméně celý prázdniny. Dokážou zaostřit bez problémů, přečíst vše bez problémů, ale do tý školy je to nutný, bolel aby je hlava, ty oči se pak musí mnohem víc namáhat. |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.