Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Lucka-Míša 11/05+Toník 9/08 | 38912 |
|
|
29.5.2009 22:59:28
Ahoj Luci, s těmi tvarovkami je to nějaký divný. Jak to, že Ti zůstane hadička na sluchadlu a ne ve tvarovce? V té tvarovce mají být ty hadičky přilepené. U nás to dělá dr. na počkání. Jak si Míša sluchadla vytahuje, tak se nám také stává, že ta hadička nevydrží a časem se přetrhne hned u tvarovky. To ji pak taky dr. mění. Stojí to myslím 30,-/ks.
S tvarovkami jsme si taky užili. Naštěstí je to už v pořádku. Jen se trochu děsím toho, až budeme v dohledné době dělat nové. No snad to vyjde na poprvé. Lucko, odkud máš prosím Tě ty hry pro sluch.postižené? Z rané péče? A jaká je to hra? Můžeš to prosím trošku popsat? Ten doplatek jsem přes soc. odbor nezkoušela. Nenapadlo mě to. Teď už mám poslané žádosti o příspěvek na sluchadla na nadace a čekám na odpověď. Sluchadla máme doma i když nejsou zaplacená. Našli jsme v Praze dobrého dr., který dost vychází vstříc. Záruka už nám běží a faktura se vypíše až podle toho, kdy odpoví nadace. Jo a uhádla jsi, máme Widex Inteo (ty silnější). Míša by se do autosedačky taky ještě chvilku vešel, ale zase se mi nechce např. na rok pořizovat druhou autosedačku ve stejné váhové kategorie pro Toníčka. A „vajíčko“ už mu začíná být nějaké malé. Na RHB stůl nám přispěla sociálka. Stál 24500,- a my dopláceli „jen“ 6500,-. V té době jsme žádnou nadaci neoslovili, protože se nám nechtělo žebrat, ale postupem času jsou ty náklady vyšší a vyšší… Vždyť víš, stále je něco potřeba. |
| Malvousek,Mat .8/02,majda1/04 | 34135 |
|
|
20.5.2009 20:21:51
Ahojky maminky,prodělali jsme s dcerou operaci uši,dostála kvůli nedoslychavosti trubičky do uši.Aby jsme se mohli koupat v bazenů,tak nam dr. doporučila ucpávky do uši.Nemate ,nahodou stim zkušenosti?Nevim jaka značka je nejlepší,jestli je to na vice použiti za každou radů děkuji.
|
| Malvousek,Mat .8/02,majda1/04 | 34135 |
|
|
20.5.2009 20:21:51
Ahojky maminky,prodělali jsme s dcerou operaci uši,dostála kvůli nedoslychavosti trubičky do uši.Aby jsme se mohli koupat v bazenů,tak nam dr. doporučila ucpávky do uši.Nemate ,nahodou stim zkušenosti?Nevim jaka značka je nejlepší,jestli je to na vice použiti za každou radů děkuji.
|
| kdyzsluncenesviti | 89186 |
|
|
5.5.2009 14:44:40
Luci aha, tak to je fajn, že už konečně vím o co jde. Takže by to možná mohl mít i ten náš foniatr, ale ten nikdy nic neřekne, takže je to jako u blbejch.
![]() U nás by se asi teď užil, protože přeci jen Patrik už spíš sedí a nebo stojí a u toho by mu nevadil. Tak to jsem na to zvědavá, ale stejně mám problém s tím, že Patrik, jak má ty tvorovky oddělitelné od hadičky, tak si občas vyzve naslouchadlo s hadičkou a tvarovka mu zůstane v uchu a nebo jí vyudá zvlášť a ta se mi vůbec špatně hledá. To bych ho vždycky přetrhla. Z tou tvarovkou to zkusím. On si Patrik sáhl do ucha když mu dělal doktor otisk, ale doktor o tom vědět a už se mu asi novej nechtěl dělat. Minulý měl, ale úplně stejně blbě dělaný. No, to by na mě Dr. asi docela koukal. On je takovej divnej. Já nevím. Uvidíme, jak to s ním teď vyřeším. Patrika nechám venku a budu se snažit na něco poptat, ale to je vždycky jako když mluvím do stromu. Díky za radu. Dostala jsme teĎ kontakt ještě na jedno SPC pro sluchově postižené u nás v krajském městě, tak až pojedeme k foniatrovi, tak by jsme se tam potom stavili. Je tam i školka a škola pro sluchově postižené a potřebovala bych ještě stejně nějaké další rady. Zrovna čtu knížku, kterou mám půjčenou z TamTamu o tom, jak učit a hrát si se sluchově postiženým dítětem. Je to moc zajímavé, ale je na to strašně málo času, abych mohla s 2 dětma v klidu číst. Asi to taky znáš. Čekáme teď, jak dopadneme s žádostí na auto u úřadu a pak chci ještě zkusit podat na úřadě žádost na počítač pro Patrika. Zkoušeli jsme i speciální myš pro tělesně postižené a máme doma nějaké jednoduchá hry pro sluchově postižené, tak to Patrik na tom zkouší, ale znáš to. Skoro nic nechápe. Je to všechno na dlouho. No, Patrik taky znaky neumí, ale já to zkouším všelijak. Teď když se naučit aspoň po mě dělat to paci paci, ... A jaké Widex jsme pořídili? Patrik má teď od lázní docela problémy, že začal hlavně když je víc lidí a nebo když je ruch mrkat a trošku mi to připomíná Epi záchvat, tak necháme udělat raději EEG, ale může to být taky reakcí na hluk na který nebyl zvyklí bez naslouchadel. Jak jsme byli například v lázních v jídelně a bylo tam více lidí, tak to byl konec. Dostal z ničeho nic záchvat breku a nebo začal mrkat a takové divné obličeje dělal. Aha, doplatek 31 000Kč? Tak to máte Inteo né? My jsme měli podobný doplatek a je možnost dostat i 50% té ceny přes soc. odbor. Oni když jsou ochotný, tak to šikovně dají pod něco podobného. Takže jste dostali naslouchadla dříve než jsou zaplacené? O těch pomůckách mi ani nemluv. My zase vertikalizační stojan, chodítko a vozíček. Autosedačka nám snad ještě aspoň rok vydrží. Patrik naštěstí roste pomalu. Zkoušeli jsme zdravotní, ale vyhovovali jen ty za astronomické částky a ještě potřebujeme nějakou toaletní židly a nebo nástavec a ještě reh. stůl. Doplatek na sluchadla zatím vyřízený nemáme, protože čekám ještě na doporučení z SPC, abych mohla obeslat nadace (potřebujeme 31 tis.). Doufám, že se nám povede sehnat celou částku, protože se nám toho sešlo nyní nějak moc a budeme muset pořizovat ještě autosedačku a židličku. |
|
|
5.5.2009 11:32:11
Ahoj Luci, tak ohledně toho klipu jsem již chytřejší. Je od firmy Widex (proto ta velryba). Je to malý kolíček na kterém je nalepená velryba. V kolíčku je dírka a tou jsou provléknuté gumičky (skoro stejné jako jsou šňůrky proti spadnutí brýlí na zem). Gumičky jsou dlouhé, tak jsme je zastrkovaly za tričko. Zkrátit to nejde, protože je to k sobě přitavené, aby to vypadalo hezky. My jsme tento klip dostali zdarma u dr. v Praze u kterého jsme vybírali nová sluchadla. Klip je ale poměrně velký (hluboký) a tak Míšovi trošku vadí při ležení. Tlačí ho do zad, jak to má připnuté na tričku. Takže jsme se vrátili k osvědčené gumičce. Klip doufám v budoucnu využijeme.
Tu pravou tvarovku zkus vyreklamovat. My jsme dělali tvarovky několikrát a u různých dr. a trvalo to dost dlouho, než se zadařilo. Jeden dr. nám poradil, že je dobré při dělání otisku mluvit (nebo alespoň otevírat naprázdno pusu). Řekni svému dr. kde je problém, té „gumy“ tam přece může dát víc. A co zbyde, tak vám může dát domů. Pokud si z toho než to ztvrdne uděláš kuličku, tak máš „hopíka“. Baterie do sluchadel se dají koupit i v lékárně. Ohledně znakovky se zkus domluvit někde v SPC pro sluchově postižené. U nás to mají rodiče sluchově postiž.dětí zdarma. Je to myslím 1x týdně. Já tam tedy nikdy nebyla, protože u nás chybí ta zpětná vazba a těch pár znaků se naučím doma podle knížky. Z SPC k nám jezdí paní domů. My máme nyní sluchadla Widex a Míša má lepší reakce. Tak uvidíme, jak se bude dál vyvíjet, je to všechno na dlouho než je vidět nějaký pokrok. Ale hlavně, že je. Nyní zkoušíme komunikovat pomocí fotek. Je to ale teprve 2 týdny, tak nemáme žádné výsledky. Doplatek na sluchadla zatím vyřízený nemáme, protože čekám ještě na doporučení z SPC, abych mohla obeslat nadace (potřebujeme 31 tis.). Doufám, že se nám povede sehnat celou částku, protože se nám toho sešlo nyní nějak moc a budeme muset pořizovat ještě autosedačku a židličku. |
|
|
5.5.2009 9:57:01
Ahojda Luci, tak jsme doma z lázní a konečně píšu. :)
Ten klips na naslouchadla vyrábí asi DEXI nebo nevím, protože je na tom ta verlyby DEXI. Říkala mi o něm paní z TamTamu, tak se na něho teď budu ptát foniatra a nebo říkala, že by mi ho zkusila sehnat. Já sama jsem ho ještě neviděla a taky jsme už po něm pátrala na internetu a nic jsem nenašla, ale tam všeobecně nic není moc přehledné a to hlavně pro nedoslýchavé. Taky se mi teď několikrát stalo, že sluchadlo v ruce nepískalo, tak jsme hned zkoušela baterie a nakonec to bylo tím, že jsem měla přepnutý program. Docela mě to, ale vyděsilo. Ještě to tam. A co vaše sluchadlo? Jak to s ním dopadlo? A vybrali jsme nějaké nové? No, s tím mazem je to tedy zajímavé. Přitom ve všech brožurkách o neslouchadlech, co jsem četla je napsané, že uši se musí správně čistit jinak dojde k zatlačování ušního mazu tvarovkou a potom z toho vznikají časné záněty a další komplikace. Potom si teda vyber. U nás nastaly ten v lázních změny. Patriček se naučil nosit naslouchadla celodenně. Už je má i do auta. Jen na spaní a koupání je nemá a samozřejmě ještě nějakou dobu po koupání. Dokonce naslouchadla vyžaduje. V lázních to s ním byl potom děs. Když jsme mu je musela sundat třeba na cvičení, tak si hned dal ruce k učím a začal brečet. Co brečet, spíš se přímo vztekat. :) Večer to samé když je musím sundat přes spaním. Občas se mi i stane, že mi usne s nimi a já je potom sundám. Nové tvarovky jsou určitě lepší, ale stejně mě přijde, že tu pravou vždycky udělá špatně. Má krátkej takovej ten zobáček, který se dává do štěrbiny nad vchodem do ucha a potom mu špatně doléhá. Taky se nám už, ale podařilo jedno naslouchadlo několikrát ztratit, takže bych byla za ten klips opravdu vděčná. Jednou jsme ho ztratili v koupelně, pak v postýlce, ale nejhorší to bylo na procházce to jsme myslela, že už ho nenajdeme. Měl přes hlavu i čepičku a přesto si ho vyndal. Bylo to v začátcích, kdy si je ještě občas vyndával. Teď si je vyndává jen když je opravdu rozzlobenej, tak si ho přímo vyzve z ucha a potom zase řve, že ho nemá. To je děs. To by mě z něho kleplo. Jinak v lázních jsme chodili na logopedii. Měli jsme jí tedy jen jednou týdně, takže jsme jí měli všehovšudy jen 5krát, ale aspoň něco. Jenže Patrik stejně vůbec nespolupracoval. Koukal z okna nebo na hodiny. Na doktorku vůbec. Ta z něho byla zoufalá. Jediné čím ho zaujala byl bublifuk. Ten máme prý hodně používat, aby si foukáním trénovat pusu. To mu zrovna jde. Pak mu vysvětlovala, jak na něho mluvit, že si mám dávat všechny věci před pusu, aby mu u toho na tu pusu koukal a učil se odezírat a potom, jak já mám mluvit a používání doteku a vybrace, tak to bylo zajímavé. Dostala jsem i pár rad ohledně učení kousání, tak to doma budeme zkoušet a jsem na to docela zvědavá. Teď v pondělí jsme měli jet na foniatrii, ale kvůli auta jsme se tam nedostali, tak se musíme znovu objednat. Potřebujeme se domluvit na vyšetření mandlí a ještě nastavit naslouchadla na víc a potom se ještě zeptám na ten klips a nějaké další věci a ještě potřebuji koupit baterie. Je toho teď, ale celkově nějak moc. Patriček se učí totální komunikaci a začal se učit znovu pá pá, umí udělat áj (málá), paci paci, jak je veliký a další, ale musím mu to vždycky já ukázat a on to udělá po mě a pak se snažím mu k tomu říkat zřetelně název, aby to pochopil, ale je to běh na dlouhou trať. Hodně se zlepšil v lázních. Hlavně metálně i když skok je to malý, ale aspoň ty znaky. Taky jsme přišly na to, že když udělám na pusu jako indiána a místo uá uá uá začku říkat třeba má má má, tak to opakuje. Taky nám přišla zpráva od psychologa, ale nic moc povzbudivá, ale snad nám to aspoň zase pomůže u soc. posouzení příspěvků. Budeme teď mít každý týden toho logopeda hodně daleko a potom ještě chci jezdit na znakovou řeč, tak je to peněz jako želez. To určitě znáš. A co vy, co je u vás nového? |
|
|
23.3.2009 21:26:23
S tím sprayem jsem se ještě nesetkala a když jsem to dala do vyhledávače, tak mi to našla právě ten pro dospělý. Dál jsem nepátrala, protože mě nenapadlo, že by dělali také pro mrňata.
Luci a kdo prosím Tě ten klips vyrábí a kolik stojí? Podle názvu co jsi psala, jsem nic nenašla. A nevadí to při lehu na zádech? Jestli to není moc velké, aby to netlačilo. Na sluchadlo bychom snad měli mít nárok. Od 2 let je nárok na závěsná sluchadla. No a jak se rozbilo netuším. Prostě nejde. Pokud u sebe zrovna nemám zkoušečku baterií (jako že jsem líná si pro ní zajít), tak si poslechnu zapnuté sluchadlo jestli píská. Pokud jo, tak je baterie většinou ještě OK a sluchadlo funguje. Tak jsem to zrovna zkoušela a ejhle, nepískalo, vyměním baterii a zase nic. Tak jsem vyndala ten stetoklip a pak jsem přehazovala baterky, sluchadla, prostě jsem nějak nemohla uvěřit tomu, že nejde Nová sluchadla jsme stejně chtěli řešit, ale až tak za 2měs. No ale protože je to jedno rozbité, tak to řešíme nyní, jelikož se nám moc nechce platit opravu (nehledě na to, že se to musí poslat do Prahy a bůhví, kdy to přijde zpět). Je mi jasný, že tyhle sluchadla co máme jsou neprodejný. To si tedy myslím o všech použitých sluchadlech (i o těch dražších). Jelikož je pak prodáváš bez záruky a také proto, že na ně nikdo nedostane žádný příspěvek. V neposlední řadě záleží i na tom jak silná sluchadla dotyčný potřebuje a tak je myslím hodně malá šance na to je pak prodat. Z Tamtamu mi poradkyně přivezla sluchadla na porovnání. Dostali je od maminky dítěte, kterému byl voperován kochleární implantát. Míšovi prohlíželi uši cca na 4 pracovištích a i když jsem tam viděla ušní maz (malinko), který je zatlačen tvarovkou dále do ucha, tak nikdo nic neříkal. Prý že uši jsou čisté. Naše ušní říká, že uši se nemají čistit vůbec. Nikdy (nemluvím o nemocech uší). No tak si vyber. Samozřejmě když to beru jako máma, tak ty uši vyčistím a basta. Ve čtvrtek jedeme do Prahy k foniatrovi, tak jsem zvědavá na čem se dohodneme. |
|
|
23.3.2009 21:01:46
Jj, Luci, teď když to čtu tak jsem si vzpomněla, že v některé ze starších zpráv máme středně těžká ment.retardace (po roce věku) i jiná ment.retardace. Ale nikdo Míšu nijak zvlášť nevyšetřoval. Usoudili tak zřejmě jen z toho, že je hluchý a nebo že to prostě k DMO patří. V jedné zprávě máme dokonce, že je hluchoněmý (což se už hoodně dlouho nepoužívá).
|
|
|
21.3.2009 1:46:02
Jiná mentální retardace (F78)
Tato kategorie by měla být použita pouze tehdy, když stanovení stupně intelektové retardace pomocí obvyklých metod je zvláště nesnadné nebo nemožné pro přidružené senzorické nebo somatické poškození, např. u nevidomých, neslyšících, nemluvících, u jedinců s těžkými poruchami chování, osob s autismem či u těžce tělesně postižených osob. Nespecifikovaná mentální retardace (F79) Tato kategorie se užívá v případech, kdy mentální retardace je prokázána, ale není dostatek informací, aby bylo možno zařadit pacienta do jedné ze shora uvedených kategorií. Zahrnuje: mentální retardaci NS, mentální subnormalitu NS, oligofrenii NS. Uvedená klasifikace mentální retardace neobsahuje kategorii „mírná mentální retardace“ (IQ 85–69), která u nás byla donedávna ve starších klasifikacích uváděna a ještě se někdy v poradenské praxi užívá. Toto snížení úrovně rozumových schopností zpravidla nesouvisí s organickým poškozením mozku, v jehož důsledku by se psychika mentálně postižených jedinců nemohla normálně rozvíjet, nýbrž bývá zapříčiněno jinými faktory (genetickými, sociálními a dalšími). Děti s opožděným rozumovým vývojem, u nichž k zaostávání vývoje došlo z jiných příčin, než je poškození mozku (sociální zanedbanost, nepodnětné výchovné prostředí, smyslové vady apod.), se nepovažují za mentálně postižené. |
|
|
21.3.2009 1:44:02
Ahojda, no tak asi každej má nějakej způsob, jak to čistí. My máme ten sprey junior a ten je pro děti do 3 let. S Páťou je to vždycky sranda. Stříknu mu to a pak to jakoby prohnětu a to se vždycky může potrhat smíchy.
Já si na tu vodu po bazénu dám určitě pozor. My máme od TamTamu ještě takové hadičky, které jsou nějak proti té vlhkosti. No, to vyšetření dopadlo tak nějak nijak. Protože má zdeformovanou nosní přepážku, jak byl na plicní respiraci když se předčasně narodil. Takže mu to budou muset dělat v celkové anestezii. Tak uvidíme po lázních. No, určitě to bude tím, že už mu jsou ty tvarovky malé. V úterý už snad budou nové, aby jsme je měli ještě do lázní. Ten klips to je takové, co se připne zezadu na tričko a jsem na něm navlečení naslouchadla, takže když si je sundá, tak mu na tom zůstanou vyset. Mě o něm řekla paní z TamTamu. Prý ho někdy dává foniatr i zadarmo ke sluchadlům. Nám tedy nedal. A jak se vám sluchadlo rozbilo? Máte už nárok na nové? Bude vám na ně pojišťovna něco přidávat když je rozbité? No, tak to nevím, co by řekl váš foniatr na Patričkovi uši, protože já jsem o tom, že to máme opravdu dost říkala našemu a bylo to i vidět, ale tak nějak na to stejně nic moc neřekl. Uvidíme při další kontrole. Patrička dám potom příteli, abych mohla s doktorem mluvit, protože přes malého vůbec nic neslyším, jak brečí. Co se týká toho mentálního postižení u nedoslýchavých dětí, tak ti sem něco vložím. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.