| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Žloutenka - hepatitida

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 380] Názory 381390 z 415  [Dalších 25 >>]
Simona, děti 3r a 3m
  • 
8.2.2006 20:06:14
Po přečtení příspěvků nedonesu do diskuze nic závratného - jen v tom mateřském mléce jde pravděpodobně o ženské hormony, které se metabolizují v játrech.
Má vlastní zkušenost - syn spontánně narozen, bez komplikací, fyziologická žloutenka na hranici, bez fototerapie. Pustili nás domů s tím, že poslední měření v nemocnici kleslo. ALE žloutenka přetrvávala až do kontroly v šestinedělí - broskvová pleť jak od moře a bělmo ne bílé.

Rada pediatričky - 3 dny odstříkávat a převařovat mateřs.mléko.
Po konzultaci s dr.Mydlilovou z Prahy (propagátorka kojení) mě ujistila, že není nutné odstříkávat 3 dny, že bych nedělala nic jiného, než odstříkávala a převařovala, ale stačí odstříkat a převařit 2-3 dávky po sobě a tím se pozmění hormony matky v mateř.mléce a přetne se začarovaný kruh a odlehne játrům kojence.
Neptejte se mne jakým procesem projdou mateř. hormony při převaření (spíš se asi bude jednat o nějaké vazebné bílkoviny pro hormony) , ale u nás to zafungovalo.
2x jsem "kojení" odstříkala a převařila a synovi podala stříkačkou do pusy (cumlal můj malíček a po malíčku jsem při zatáhnutí pusinkou malinko stříkla do pusinky po tom malíčku) a do 2dnů se odžlutil a byli jsme v pohodě.

Tak to je má zkušenost a velký dík dr.Mydlilové :-)

Simona
Raďulka 16249
1.2.2006 19:55:56
Přidám se k diskuzi - naše malá měla žloutenku 8 týdnů, prý taky z MM... Měla hraniční hodnoty na léčbu fototerapií, ale nakonec ji nedělali. Bylo září a tak sluníčko ještě trochu svítilo a tak byla skoro furt nahatá...
Převaření MM mi doporučila pediatrička z JIP, když nás propouštěla domů, podle věku už asi byla dost zkušená :-))) Převařovala jsem tři dny a když jsme byli na první poradně, tak doktorka nechápala, že nás propouštěli s takovýma hodnotama a je to výrazně lepší. Taky se přikláním k tomu, že lepší převařené MM, než UM... Převařovala jsem pak ještě jeden den, když jsem dostala zánět v prsu s horečkama 40°C, prý MM ano, ale převařené. NAštěstí malá byla zvyklá na krmení stříkačkou už z porodky, tak to zvládla dobře. Za pár dnů jí bude 5 měsíců a kojím furt plně, takže ani kojení to nijak nenarušilo...
Jitka, Dan (9/2002)
  • 
29.1.2006 15:24:52
Já ještě dodám svou zkušenost. Syn 2.den po porodu šednul kolem pusinky, z krve zjistili, že má nějaké hodnoty (asi CRP) 3xvyšší než normálně, uzavřeli to jako novorozeneckou sepsi, nasadili ATB. Do toho novorozenecká žloutenka, nutné svícení. Po příchodu z porodnice (po 7dnech) trochu vyblednul, ale po týdnu doma se mi zdálo, že je opět oranžovější (na fotkách z té doby má obličej barvu jako pomeranč). Ostatní z rodiny mě přesvědčovali, že se mi to zdá, ale pediatrička byla jiného názoru, raději odebrala krev a zjistila protilátky na cytomegalovirus. Odeslala nás do infekční ambulance, kde jsme byli sledováni ještě 3/4roku. Syn vyblednul až kolem 3.měsíce. Žloutenku nejspíš prý způsobil (nebo prodloužil?) ten cytomegalovirus. Takže já bych se po těch zkušenostech nespokojila s vysvětlením, že žkoutenku způsobilo MM a požadovala bych ještě i vyšetření krve.

Co na to říkáte vy Lízo a Cockney?
Cockney
  • 
28.1.2006 17:52:28
Mas pravdu, chce to myslet na alergie atd., to jsem zase zapomnela, mne spis napadlo, ze se prevarenim uplne MM znehodnoti, to asi 1-2 dny nevadi.
Ten muj starsi zloutenku mel (Rh) a ani se nemusel opalovat. Pri ty prilezitosti jsem se dozvedela, jak zjistili, ze se to leci svetlem. Pry si toho vsimla nejaka reholni sestra, ze deticky u okna se rychlejc odzlutily.
Líza 17721
28.1.2006 17:23:55
Hm... ta dr tehdy říkala, co podle českých tradic v tom mlíce má být, a převařením by se to mělo zneškodnit...takže nějaká bílkovina? Nevím už, co to tam přesně psala.
No já teda bych preferovala převařený MM před normálním UM, čistě proto, že ani převařením se z MM nestane kravský mlíko s kravskýma bílkovinama...
Nevím, neznám nikoho, kdo by to s dítětem zažil, tak může jen pustě teoretizovat...
Já teda kojila asi tak třikrát denně v tom novorozeneckém věku. Ráno, odpoledne, a pozdě večer. Kolik hodin to jedno kojení trvalo, líp nepsat...
Cockney
  • 
28.1.2006 17:11:37
To jsem rada, ze se to taky pouziva cesky ("ictère nucléaire"). :-)

Tak jsem si neco o tom jeste precetla a moudra z toho nejsem. 1) mechanismus vzniku zloutenky z MM neni znamy (kazdy autor i ucebnic tvrdi pomerne dost odlisne veci a clanky jsou z doby krale Jecminka (1960-70-80-90) )
2) nejcastejsi duvod je uvaden: v mlece zen, jejichz deti trpeli timto druhem zloutenky, byly stanoveny vyssi hodnoty neesterifikovanych mastnych kyselin s dlouhymi retezci (nebo take “jine substance”), ktere inhibuji v jatrech enzym zvany -glukuronyl transferaza.
Co se tyka prevarovani MM jsem nenasla v cizi literature nic. Je pravdepodobne, ze jestlize je “cizi” literatura zalozena na faktu, ze zloutenku zpusobi ony mastne kyseliny obsazene v MM, tak prevarovani tomu asi moc nepomuze, jestli je ceska medicina zalozena na tom, ze to zpusobuji “jine substance”, tak by teoreticky mohlo pomoci……Jiny kraj, jiny mrav....
Co se tyka vymizeni zloutenky z MM, tak pry vymizi sama, v prubehu nekolika tydnu (6-12) se bilirubin dostane na normalni hodnoty. Je pravdepodobne, ze muze byt jeji pritomnost taky zduraznena vznikem fyziologicke novorozenecke zloutenky, ktera pretrvava asi 2-3 tydny po narozeni (nekteri autori max. 10 dni), kdy dozravaji jatra a zaroven vsechen fetalni hemoglobin by tou dobou mel uz byt znicen. Rozdil je v tom, ze fyziologicka zloutenka mezi 2-3 tydnem konci a zloutenka z MM ma v te dobe nejvyssi pik. Celkove vzato, oba tyhle dva typy novorozenecke zloutenky jsou vetsinou zcela benigni, sledovat se ale deti museji. Lecba zloutenky z MM v cizi literature spociva v doporuceni co nejcastejsiho kojeni (az 12x za den ????) nebo dokonce vzacne preruseni kojeni na 24-48 hod, pokud hladina bilirubinu presahne 20 mg/dL, davat UM a pumpovat svoje. Pry po navratu ke kojeni hladina bilirubinu se nevrati na puvodni vysokou hodnotu. Fototerapie je od 18 mg/dL, pokud hodnoty rychle stoupaji. Co se tyka toho casteho kojeni, tak se mi spis zda, ze hodili do stejneho pytle jeste k tomu zloutenku z nedostatku MM, ale nevim, ja jsem v inkriminovane dobe kojila 15x......
Hm, uprimne receno, neprevareny UM se mi zda lepsi nez prevareny MM.
Tak co ty na to. :-)

Lajka+2skřítci 37388
27.1.2006 19:14:53
Lízo,moje švagrová přesně takový problém s prckem a převařovat mateřské mléko ji dětská lékařka přímo nařídila,dělala to tak asi týden a teď zas kojí normálně a zdá se to být v pořádku.
Líza 17721
27.1.2006 18:25:18
Ahoj Cockney...doplním český výraz: jádrový ikterus

A doplním jednu vyčtenou radu - prý pomáhá, pokud se po jistou dobu mléko odsává a převařuje. Po odeznění žloutenky pak je možné přejít zpátky na kojení a už by neměla vzniknout (tolik jedna stará poradna pediatra, Betynka ročník asi tak 98). Co ty na to, Cockney? Píšou o tom někde?
Cockney
  • 
26.1.2006 20:56:43
No blbost to neni, je to typ novorozenecke zloutenky, ktera vznika tim, ze MM nekterych zen obsahuje slozky, ktere zabranuji metabolismu bilirubinu v jatrech. Pokud se nemylim, tak zloutenka pretrvava po dobu kojeni. Jatra i slezina ditete jsou pri tom normalni, zrovna tak barva moce a stolice. Neni to duvod pro preruseni kojeni. Dite ma lekar sledovat, aby hladina bilirubinu nebyla prilis vysoka a nedoslo k poskozeni mozku (kernikterus).
Peter, novorozená dcera Kristýnka
  • 
26.1.2006 18:09:14
Dobrý den, mám dotaz. Vyšetřující dětská lékařka mé dcery, která má novorozeneckou žloutenku, řekla, že ta může být způsobená reakcí na mateřské mléko. Zdá se mi to jako blbost, přezto se chci zeptat vás, matek, zda s tím máte nějakou zkušenost. Kristýnka je 2 týdny stará, koj.žl. má od 2.dne po narození. Děkuji
[<<Předchozích 380] Názory 381390 z 415  [Dalších 25 >>]

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.