| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Pátá nemoc

(?)
[<<Předchozích 250] Názory 251260 z 277  [Dalších 17 >>]
kili
  • 
23.1.2010 8:00:11
Pátá nemoc je virové (Parvovirus B149) onemocnění,
inkubační doba je 4-28, většinou 14 dnů, naprostá většina se projeví vyrážkou, nastupující po páru dnech mírně zvýšené tělesné teploty, bolestí hlavy a příznaků kataru dýchacích cest. Běžnou komplikací může být reaktivní zánět měkkých tkání kloubních,
vážnější pak zánět srdečního svalu a aplatiská anaemie až úplný útlum kostní dřeně, atypická je vyrážka u PPGSS (papular-purpüric gloves socks syndrom). Vyrážka může trvat i několik týdnů.
Pro těhotné je infekce spojena s možností onemocnění plodu, zejméně ve druhém trimestru, tu může dojít k aplastické krisi a srdečnímu selhání, případně k hydropsu, ke ztrátě plodu dochází u asi 5% gravidit.
Průběh u imunokompromitovaných a novorozenců je závažnější.
Nemocný v době výsevu vyrážky už není infekční.
Alicee 20520
23.1.2010 7:29:04
Měla jsem zvětšené uzliny, velké bolesti kloubů, oteklé ruce a nohy a cítila zvýšenou únavu. Dítě bylo v pohodě do pár dnů, já se trápila asi dva týdny. Ale pak to všechno zmizelo.
Puma 54527
22.1.2010 21:57:57
Onemocněla jsem ve 32 týdnu těhotenství. Průběh byl podobný chřipce, kterou prožívám dost krušně, ovšem "pátá" toto všechno předčila. Vysoké horečky, bolesti kůže, svalů, kloubů, strašná únava (to jsem fakt ještě nezažila). Tenhle stav netrval dlouho, jestli si dobře vzpomínám asi 3 dny. Pátý den se mi lehce osypaly nohy a trup, na obličeji jsem neměla nic. Protože jsem měla pocit, že něco není ok, šla jsem na infekci, kde mi z krve potvrdili právě parvovirózu.
Molly. 74807
22.1.2010 21:19:20
Loni jsme měly epidemii ve školce, jedna kolegyně to odnesla dvotýdenní nemocenskou, nemoc jí sedla na klouby. Jinak ale v pohodě.
Mimochodem, mi ji taky všichni prorokovali, skvrny na obličeji jsem jedno odpoledne měla neskutečné, druhý den už ale nebyly - běžně mám skvrny z mrazu, nebo naopak horka a nervozity. Počkej do zítřka, měla bys to mít i na stehnech nebo břiše, pokud si dobře pamatuju.
Nicméně pokud nejsi těhotná, nevidím v páté nemoci nějak velkou hrozbu.
Federika 14090
22.1.2010 21:16:47
pro těhotné je velmi nebezpečná, pokud ji neprodělaly...Ty nemusíš čekat nic,pokud je to ono,po pár dnech ti vyrážka zmizí a je po nemoci, celoživotn í imunita.Pokud možno,těhotným se pár dní vyhni,i když nemoc je nakažlivá především před výsevem vyrážky.
jitucha 82009
22.1.2010 20:59:54
syn ji má, já mám zvětšené a citlivé krční uzliny a při pohledu do zrcadla se nemůžu ubránit dojmu, že se mi na obličeji začínají rýsovat typické motýlovité fleky. ale taky jsem možná trochu hypochondr. prý je nebezpečná pro těhotné, což nejsem, ale co od toho mám čekat? měl ji někdo z vás?
kili
  • 
13.5.2009 12:20:03
reinfekce ne, nové výsevy vyrážky dva týdny po prvních příznacích mohou být

- trvajícími příznaky nemoci (při erythema infectiosum vyrážky někdy mizí a objevuje se i po řadu týdnů)

- z jiné příčiny

Anežka+holky(6/06+8/08) 920
13.5.2009 9:57:40
Holky, může se Pátá nemoc opakovat? starší dcera ji nejspíš měla, příznaky jak popisujete. Motýla ve tváři, slitý hrudník, záda, paže, ruce.. Teploty zvýšené. Jsou to skoro dva týdny a má to zase :(( Byli jsme u dr, vzala jí krev, tak uvidíme. Jen mě zajímalo, zda máte někdo zkušenost, že se to mohlo třeba vrátit.
kili
  • 
25.2.2009 19:53:56
když už má sestra vyrážku, tak Vás nenakazí. Druhá věc ale je, že už možná k nákaze došlo. Inkubační doba je až čtyřio týdny, čili nemoc se může projevit
u Vás asi tak do tří týdnů.

Jejím projevem nemusí být jen vyrážka, ale stav, kterému se říká aplastická krise, to je útlum krvetvorby, který je v naprosté většině přechodný, ale může při ní dojít k výrazné chudokrevnosti, takže je třeba se docela ty tři týdny hlídat a jistojistě každou vyrážku ukázat bezodkladně lékaři.
Karin
  • 
25.2.2009 19:29:56
Dobrý den,moje sestra má pátou nemoc, je jí 7 a vyrážku už má a doprovázejí ji teploty.střídá se to kolem 38,8 a pak zase 37,6 tak je to pořád dokola.Chtěla bych se zeptat jestli s tím máte někdo zkušenost,zda-li bych se mohla také nakazit.Je mi 15.Děkuji za odpověď.
[<<Předchozích 250] Názory 251260 z 277  [Dalších 17 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.