| Leňula, Andělka a Emilka | 91733 |
|
|
9.7.2014 13:14:55
Na tabuli taky moc nevidí, většinou si to opisuje od splužáků, ale jak špatně čte, motá písmena a vždycky ji v sešitě vznikne něco, co tam být ani nemá a nedává to smysl.
uvidíme, co nám na to řekne oční |
| tymothy |
| • |
9.7.2014 13:14:04
Tupozrakost se dá cvičit jedině tak, že se nasadí nejlepší možná korekce na tuporzaké oko, a to zdravé se zakryje. Tím se vlastně nutí to tupozraké oko pracovat a cvičí se tím mozek (protože tupozrakost není vada oka, ale právě toho mozku) - a má to smysl maximálně do 5 - 6 let.
|
| Yuki 00,03,07 | 49504 |
|
|
9.7.2014 13:14:02
klid, a nedějel to dceři ještě horší svou nešťastností!
moje maminka je taky tupozraká na jedno oko, zjistilo se to taky kolem 10 let, jenže tenrkrát se to neřešilo vůbec. Maminka má střední ekonomku, studovat se s tím dá, hodně čte, ale fakt hodně, nezhoršilo se jí to už prakticky, prostě na jedno oko vidí světlo a obrysy věcí, na sdruhý oko vidí zatím i bez brýlí. Měla řidičák, řídila ráda a dobře a moc, motorku i auto, přestala z jiných důvodů nikdo z nás dětí tupozraký není, ale řekla mi oční doktroka, že astigmatismus, neléčený, bysnad i k té tupozrakosti mohl nějak dovést, nevím, tomu nerozumím, každopádně já mám astigmatismus, zjištěný v 36 letech, dřív to zjistit neuměli a pak jsme nepotřebovala jít na oční, můj syn má astigmatismus zjištěný v 5 letech. Ale ani jeden z nás nemá žádnou změnu, od té doby, kdy se to zjistilo (u něho už 8 let) se to nijak nemění, nehorší takže to ber jako fakt, holka si bude muset zvyknout na změnu vnímání perspektivy, ale jiank o nejde o nic, co by jí stálo v cestě při výběru povolání (teda většiny povolání), může studovat, cestovat, může být krásná a úspěšná a dobře s vdát a mít zdravý děti |
| Bábula | 113196 |
|
|
9.7.2014 13:12:37
Tak to by ses divila, jak se mi dokážou písmenka míhat, když mám oči unavené. Je pravda, že mozek se s tím naučí hodně dobře pracovat a čtení mi nedělalo nikdy potíže, dokud nebyly oči unavené, pak už ano. Spíš bylo hrozný, že jsem musela mít text relativně blízko očí a to mě učitelky pořád napomínali, že se hrbím nad lavicí a když jsem se narovnala, tak už jsem nic nepřečetla
![]() |
|
|
9.7.2014 13:10:30
Angelí, právě docela dost naráží, hodně jí toho padá z rukou, o pohybových aktivitách ani nemluvě, divím se, že dostala z tělocviku jednušku.
myslela jsem si, že cvičením oka, nic nezkazím, jen nevím na jakou literaturu se zaměřit, nebo nějaké stránky na webu, jestli jsou --- |
| tymothy |
| • |
9.7.2014 13:09:22
Tak záleží, jestli se jí třeba nezhoršil zrak a nepotřebuje jen nové brýle.
Ale pokud je to skutečně tupozrakost, v 11 letech už s tím opravdu nic neuděláte. Ale znám spoustu lidí, kteří s tím fungují naprosto normálně. Samozřejmě také záleží na stupni tupozrakosti. Ale vliv na čtení a psaní by to mít nemělo - u tupozrakosti totiž mozek automaticky vyřadí obraz toho horšího oka, takže dcera by žádným dvojitým viděním a míháním řádků trpět neměla. ![]() |
| Bábula | 113196 |
|
|
9.7.2014 13:09:00
S tím čtením řádků nevím, já taky na horší oko i s brýlemi nepřečtu více jak druhý max třetí řádek a to už spíš ta písmenka hádám. Na obě přečtu tak čtvrtý, pátý. Brýlemi to není, byla jsem u několika odborníků a vždycky se spíš divili, co všechno se svojí vadou přečtu a že brýle jsou super. Spíš by mě zajímalo od zakladatelky, jak vidí dcera na tabuli, protože to mi dělalo vždycky asi největší problém a jestli se dcera nesnaží psát text do sešitů už během diktování od učitelky, protože z tabule už to pak nepřečte. Já to tak dělala a pak to samozřejmě vedlo k řekněme dost neúhlednému psaní.
|
|
|
9.7.2014 12:54:34
právě, že mi přijde, že jí zrak horší, před měsícem šla na běžnou prohlídku a při čtení z tabule přečetla jen druhý řádek a to podotýkám, že odzvrchu, což mi normální nepřijde, u oční jsme byly před rokem, předělávaly brýle i čočky, koncem měsíce jdeme zase.
|
| Persepolis | 107413 |
|
|
9.7.2014 12:53:30
mně zjistili tupozrakost někdy v 17 letech. Nosím brýle. To je asi jediné omezení, které mám. Tupozraký je i můj bratr, ten víc, tomu to zjistili už v dětství, ale moc pozdě na to, aby se s tím dalo něco dělat. A ten tím jedním okem nekouká vůbec. Taky krom brýlí žádný omezení nemá. A nemusel na vojnu.
|
| Bábula | 113196 |
|
|
9.7.2014 12:52:32
Ahoj, já jsem také tupozraká a ještě kombinovaně s šilhavostí a nedostatečnou pigmentací na sítnici. Když jsem nastupovala do první třídy, chtěli mě umístit do školy pro děti s vadami zraku. Moje maminka se s tím tenkrát nesmířila a dala mě do školy normální. Dnes je mi 29 let, vystudovala jsem vysokou i střední školu technického směru i když mi to lékaři nedoporučovali vzhledem k tomu, že prostě nikdy neuvidím jako zdravý člověk a to ani s brýlemi. Prý si budu při rýsování oči moc namáhat. Ale dnes si myslím, že právě proto, že jsem oči nenechala nikdy zlenivět, tak se i mírně s věkem zlepšovaly a kolem 20. roku se vada ustálila. Šilhání jsem se naučila cvičením úplně sama korigovat a nikdo to na mě nepozná. Prostě se jen dcera a hlavně vy budete muset obrnit jistou dávkou trpělivosti a překonávat různé překážky, které se naskytnou a o kterých ani zdravý člověk neví, pěkně postupně a ke spokojenosti všech. Mě se nejvíce osvědčilo, když jsem okolí o své vadě řekla a oni se pak aspoň nevyptávali, proč mám tak velké písmo a proč do knihy koukám tak zblízka. Zdravý člověk prostě netuší, jaké to je. Ale hlavně ke všemu se musí dospět a to chce svůj čas.
|
Rybářský denČeské Budějovice
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.