| Bára + 4 | 20280 |
|
|
17.6.2024 13:52:48
Vůbec netuším, jaké obory chce mladý Termix studovat. Ale zažila jsem kombinace, kde jsem si říkala, klobouk dolů. Měla jsem spolužáka, který studoval jadernou fyziku a k tomu si přidal po dvou letech medicínu. Nakonec skončil jen u medicíny a dnes je ve svém oboru na špičce. Na koleji s námi byl další, který studoval paralelně medicínu a práva, dokončil obojí.
Když po prvním roce skončí na jedné a tu druhou skončí v řádném termínu, nic nehrozí. Při delším prodlužování se pak platí školné. Ale každá fakulta to má asi jinak. |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
17.6.2024 13:29:59
Termix, utkvěly mi v paměti ty dvě školy, které jsi tu psala, protože shodou okolností znám člověka, který přesně tuto kombinaci chtěl studovat. Vystřízlivěl hned v prvním semestru
Myslím, že nic nehrozí, když se zapíše a nebude zvládat, prostě na jedné škole skončí.Moje dítě mělo stejné plány na jiných oborech a tam vím, že v prvním ročníku nepovolovali přerušení studia, asi právě z těchto důvodů, aby jim tam nevisela řádka studentů, kteří mají školu jen v záloze. Museli řádně splnit dva semestry, nebo odejít. Můj student to tedy také vzdal hned. Původně si ještě hýčkal myšlenku, že na druhou školu znovu nastoupí později, až bude ve vyšším ročníku první školy, ale to už vyšumělo. |
| Vítr z hor | 100046 |
|
|
17.6.2024 13:27:48
Dvě školy souběžně studovat může, ale pokud tu druhou bere jako že "na zkoušku", musí počítat s tím, že každý semestr se mu započítává do let, které má nárok odstudovat zadarmo.
Takže za první rok má na dvou školách odstudované rovnou dva. Kamarád kdysi oficiálně chodil na dvě školy, protože ta druhá mu zajistila kolej. Už nevím, kolik na té druhé odstudoval semestrů. Bohužel ta jeho hlavní škola byla dost drahá, co se týče "přesčasových roků", a nemilosrdná, takže mu započítala i předchozí placené a řádně dokončené studium na státní VŠ, takže najednou byl rád, když vystudoval aspoň bakaláře. Víc si nemohl dovolit, mám dojem, že po něm chtěli za každý semestr asi 30tis. Z toho důvodu jsem svou druhou vysokou školu v ČR studovala jako zahraniční studentka... |
| kosatka2 | 89902 |
|
|
17.6.2024 13:26:07
Vyloženě sankce není, jen se mu i neúspěšně ukončené studium započítává do celkové doby studia, takže kdyby pak přetahoval, může mít studium zpoplatněné, jestli se nepletu.
|
| Termix | 105545 |
|
|
17.6.2024 13:04:46
Syn se dostal na dvě vysoké škole a chce jít na obě. Jedna je velmi těžká, druhá sice taky, ale říká se o ní, že není tak náročná jako ta první. Oba obory jsou podobné, přesto každý trochu jiný.
Syn už je zapsaný na té škole, kam chtěl nejvíce, ale vážně zvažuje, že by zkusil obě. Ví, že když to nepůjde, že ta první je prioritnější. Když to ale nezkusí, nebude vědět, jestli na to má nebo ne. Hrozí mu nějaká sankce, když se zapíše na obě, ale třeba už během prvního semestru zjistí, že to nejde skloubit dohromady a tedy z té druhé školy rovnou odejde? Případně nemáte zkušenost s tím, že jste přijatí, ale požádáte o nástup o rok později? |
| Kočka z Brna | 160393 |
|
22.5.2024 23:09:57
No jenže ne deset stejných, no. Teoreticky samozřejmě ano, ale hodně studentů se hlásí třeba na 2-3 právnické fakulty a rozhoduje se pak různě. Ty fakulty se ani netají, tím že o uchazeče "soutěží".
|
| Kočka z Brna | 160393 |
|
22.5.2024 22:59:34
Status studenta (nezaopatřeného dítěte) má takový dotyčný pořád, ale už ne z titulu studia na střední škole.
Zápisem na VŠ prostě končí ty prázdniny po SŠ (a zákon to stanoví) a je potřeba na pojišťovně nahlásit změnu nebo si ověřit, že to udělala VŠ. Z čistě praktického hlediska ale stát za takového studenta zdravotní pojištění platí v obou případech, proto mi nedává smysl, proč by u prvostudenta mělo být výhodnější se zapsat až v září a přijít o seznamováky, koleje nebo možnost výběru seminární skupiny. |
| babi_ | 48341 |
|
|
22.5.2024 16:47:10
Pro status studenta se zcela jistě mohou překrývat prázdniny po maturitě a zapsanost na VŠ. Určitě tomu žádná legislativa nebrání.
|
| monam | 158013 |
|
22.5.2024 16:43:07
psychologicky možná, ale reálně každý vysokoškolák ví, že může souběžně studovat klidně deset vš, že ten systém je úplně jiný
|
| nebeska | 90979 |
|
22.5.2024 16:24:47
To je otazka..pravdou ovsem je, ze nektere skoly to delaji schvalne, aby "predbehly" ty ostatni a pojistili si nejlepsi uchazece...
|
Rybářský denČeské Budějovice
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.