| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Peníze a bydlení : Nadšenci starých domů a chalup

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 390] Názory 391400 z 845  [Dalších 445 >>]
sylvaina 77406
29.6.2011 22:51:27
Já měla takovýhle vztah k bytu mé babičky, který už v rodině dávno není. Dům patřil majiteli, takže po její smrti ho pak pronajal někomu jinému. Já i po těch 20 letech nějak nemám odvahu se jí t do těch míst vůbec podívat. Vzpomínky jsou potvory. Zajímalo by mě, jestli budou mít takovéhle pocity třeba za 40 let naše vnoučata k našim současným domům. A co si s nima vůbec počnou- už abychom začali šetřit na rekonstrukci~:-D.
10.3zlatoVLKáska12 36968
29.6.2011 22:48:32
Terez nebudeš zítra v Praze?
tereza
  • 
29.6.2011 22:47:56
Věřím že jo.

Zvykám si postupně a pomalu a jak se víc a víc zabydluju (divné, že ne v domě - to je jak ta diskuze o tom binci, co kontejnery nestačí - DOSUD JSME NEODVEZLI FŮRU VĚCÍ... asi je máme vyhodit, protože nechybí)
víc se zabydluju na té zahradě, tím víc nějak vnímám ten pocitový závazek.

A je to jenom o vnímání a plány B existují, prostě najednou mi připadá USTŘELENÝ, že je opravdu podstatné sehnat peníze na tohle....

Movitá či zvládající v tomto směru, chudá - že nebylo ani na jídlo, bohatá (že jsem opravdu rozdávala..), fatálně bez prostředků i bez koruny ... to jsme byli spolu oba.

Ale NIKDY JSME NEMĚLI společný dluh, natož takhle pěkný. Jak píšu, zajíc by asi jásal, mnoho lidí by vůbec neuvažovalo, mne ochromuje v některých momentech vůbec EXISTENCE POCITU STRACHU V TÉHLE SOUVISLOSTI.. jakože o majetek.

To, že se bojím o blízké je v pohodě, ale tenhle pocit, jak...si sázím ty kytičky a děti jsou nadšené z pokojíčků... prostě neznám.
Šílená z konečně vlastního bydlení a hypotéky...

MONTY.. OMLUVA...
tereza
  • 
29.6.2011 22:38:53
Sylvi, ty jsi pro mne v tomhe - i jinak ... - zpřízněná duše.

Jednak protože jsi mi prostě blízká a druhak v tomhle, že se shodneme.

Vím, že nejsi extrafanda dřevostaveb, ale.. nebiješ stavějící atd.

A vnímám to opravdu stejně. K čemu je mi duše domečku, který se pořídí za 700 tisíc, nebo děděno, když následně, aby v domečku tekla voda průběžně - že jako v kohoutcích, ubylo plísní, nehroutila se základní konstrukce... potřebuju - PODOTÝKÁM POSTUPNĚ A ZLIKVIDOVALI JSME VŠECHNO A VYUŽILI - 6, pak dalších pár stavebních spoření, veškeré výdělky za pár let (NO, MĚLI JSME TO ŠTĚSTÍ, ŽE JSME VŮBEC TU SUMU POSTUPNĚ SEHNALI.. o tom žádná)

Ale do domečku fakt malého, s dvěma obytnými místnostmi.... ano, historicky a láskou spjaté a skvělé... a milujeme oba

... zařvalo tam opravdu hodně peněz... vlastně dneska půlka naší půjčky a reálně se tam opravdu žít nedá. No, my jsme netušili, že dostaneme šanci nabídkou pozemku zalevno a vůbec nelitujeme té investice... naopak...

kdyby se tam dalo žít, jsme tam natrvalo už zítra, což nejde objektivně...

doufám, že nikoho nevydrtím vlastní schýzou v tomto směru...
sylvaina 77406
29.6.2011 22:35:24
Ahoj Terezo,
ono si časem na ten pocit člověk zvykne. Ale po pravdě, mě by se už odtud taky nechtělo. Jak zahrada roste a stromy jsou větší a větší a člověk tady vrůstá a stává se součástí místní komunity... Ale mi už jsme skoro v půlce splácení, tak doufám, že to už zvládnem. Ono dneska bychom za ty peníze stěží zaplatili nájem.
Delete 8214
29.6.2011 22:29:36
Mně na nových domech vadí ty prázdné pozemky. A postavit nový dům v blízkosti vzrostlých stromů, aniž by se zlikvidovala půlka zahrady, si nedokážu představit.

Nešla bych do každého starého domu. Také je otázka, co je starý dům. My máme asi 30 let starý a jsme spokojení.

Pro mě bylo podstatné, že jsme se do domu zamilovali na první návštěvě. Ten dům projektoval někdo, kdo přemýšlel, takže vymyslel něco jednoduchého, praktického, fungujícího v mnoha podobách. Náš dům je řadovka (taky jsem si myslela, že do řadovky nikdy...ale ta krajní má cosi do sebe ~;) ), je tu asi 50 na pohled stejných domů stavěných podle stejného projektu. A troufám si říct, že každý to má uvnitř jiné, ať už kvůli jinde postavené příčce nebo proto, že někdy je dům využívaný jako jedogenerační, jinde jako vícegenerační. Možná by se mi jiný dům ve stejné ulici tolik nelíbil ~d~. Ale tady nebylo potřeba dispozičně vůbec nic měnit.

Podstatné bylo, že jsme se mohli ihned nastěhovat a ihned bydlet a to v celém domě nebo v jeho části, prostě jak se nám chtělo. Pro běžný život nebylo třeba nic měnit, jen jsme dokoupili kotel na elektřinu, protože jsme byli líní topit dřevem. Les máme přes ulici, takže i to by se nakonec dalo.

No a pak se dělaly úpravy podle toho, jak byly peníze, čas a chuť. Úpravy jsou stále víceméně kosmeticé, i když to novější je přeci jen co do funkčnosti o level výš.

Je fakt, že u nového domu bych měla u sebe strach, že bych do nového chtěla vše nové a pokud možno co nejkvalitnější, aby to co nejdéle vydrželo. To by znamenalo počáteční dost velké investice a to ještě dřív, než bych mohla vůbec bydlet.
Takhle bydlíme a když se sejdou nějaké peníze, tak se něco obnoví. Obnovuje se průběžně pořád něco, občas je potřeba hasit nějaký "požár", tak ty obnovy často probíhají spolu s tím. Nikdy nebude hotovo.
Dokonce ani hypotéce jsme se nevyhli, protože větší byt pro naši velkou rodinu vyšel podobně draho jako tento dům a my se do malého už nevešli (a byly tam ještě další okolnosti). Trochu jsem se bála odchodu z Prahy, ale teď bych odtud nešla. Je to malé město, se vším, co k tomu patří, a je nám tu dobře. Možná i ta spokojenost s lokalitou a se zahradou (několik vzrostlých stromů, což je skvělé jednak kvůli ovoci, druhak kvůli stínu) je důležitější než nějaká ta kosmetická vada na domě.

Takže k otázce....ne, my jsme koupě starého domu nelitovali.
tereza
  • 
29.6.2011 22:27:35
A viděly jste (holky jsem tím myslela, pokud se zapojí kluci - nevadí)

většího magora?

Dům, o kterém jsem ani nesnila. Vůbec vlastní bydlení, na vlastní zahradě, kde... si můžeme co chceme, dá-li zákon a budoucí výdělky.

Dům dobrý, energeticky nenáročný nijak extrémně, vysněný, s dispozicemi, které jsme hypotéčně ustáli finančně a dle potřeb (budiž, ta kancelář mohla být větší, ale tam už zase nesahaly finance)

A od doby, co dům stojí, obýváme (2 měsíce nervů po osídlování), si sice užíváme klidu - bez rodičů ... ale taky já tedy docela hustých nervů.

Čím víc tu budujeme, tím větší mám obavy... že to prostě finančně neustojíme... a co by bylo kdyby...

v hlavě vím, že dům lze prodat, spíš jsem šokovaná z toho jak moc mi na tom začíná záležet a že by to už sakra bolelo...

Tak tohle zažívám v souvislosti s majetkem poprvý.

Pokud to máte stejně, fandím Monty... pronájem, už to chápu.
10.3zlatoVLKáska12 36968
29.6.2011 22:27:32
tušila jsem..najdu fotku, toho co se líbí mně ~s~
Vánoční dekorace na Favi.cz - největší výběr
sylvaina 77406
29.6.2011 22:27:04
Vyjma velmi řídkých vyjímek nový. Ono to, že budeš rekonstruovat, jak budou peníze, je sice hezká představa, ale většinou to dopadne tak, že peníze máš v nějakém omezeném množství, ale výsledná cena opravy je překročí násobně.
Sousedi mají starý statek. Ten je mimichodem jeden z mála příkladů, kdy i přes ruinozní původní stav myslím, že to byla dobrá koupě. Ovšem tedy nikoli finančně. Za ty peníze, co už do toho vrazili, by měli nové už snad 2 a to jsou tak v polovině. Letos chtěli opravit strop v kuchyni- v podstatě samostatný domeček, nejstarší část domu, přilepený ke zbytku stavení. Původní rozpočet byl cca 200 tisíc. Rozebrali strop a zjistili, že všechny vrstvy stropu jsou už úplně špatné a to včetně stropních trámů, pozednice prakticky neexistují a konce krokví taky ne. Z půdy to původně nebylo vidět. K tomu se přifařila nová krytina a zateplení té části podkroví, když už do toho museli sahat. Momentálně jsou na 600 stech tisících a asi to ještě není úplný konec. A takhle by se dalo pokračovat do nekonečna.
Letos se mi už stalo podruhé, že nějací lidé koupili starý levný domeček, že jej zrekonstruují. Potom co odstojili krov a nakoukli do střech, zjistili problémy s vlhkostí a poměrně fatální stav zdí, se rozhodli, že to strhnou celé a postaví znova. Pokud budeš chtít dům v dobrém stavu, bude drahý. Pokud koupíš levný, bude to zbořeniště a rekonstrukce tě nakonec vyjde na násobek ceny nového a nové to nebude. Je malé procento domů, kde i přes mimořádně velké náklady na rekonstruci se to vyplatí. Ale těch je velmi málo. A pokud teď tvrdíš, že by tě kutění bavilo, až budeš 10 let bydlet na stavbě, dost možná změníš názor. I takové lidi jsem už potkala. Prodali rozrekonstuovaný dům a radši si postavili nový menší. Je jistě na tobě, jak se nakonec zachováš. Ale za mně nový.
X E N A 99811
29.6.2011 22:25:48
To je nějaká díra v zemi obestavěná šutrama, co?
~t~
[<<Předchozích 390] Názory 391400 z 845  [Dalších 445 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.