| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky na Blízkém Východě

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 720] Názory 721730 z 906  [Dalších 176 >>]
Silvie
  • 
12.3.2006 2:12:06
Majko,
jeste k tvemu “Nikdo nikoho nedrzi nikde nasilim, nechces, nelibi se ti, fajn vrat se domu”… bohuzel to neni pravda vsude, hlavne kdyz se do dane zeme vdas. Muze se ti stat, ze i jako pracujici se z dane zeme nedostanes, protoze v te dobe maji tvuj pas na nejakem urade, a to muze trvat i mesice, hlavne kdyz se semele nejaky nabozensky svatek s umrtim nejake dulezite osoby. Vzdyt je div, ze si lide nepamatuji, ze pred mene jak 20ti lety jsme se ani z nasi zeme nedostali jednoduse ven.
Naopak bych rada vedela, jestli ty jsi nekdy v takove zemi zila. Ver tomu, ze jsem rada, ze nektere chovani Arabek jsem si neosvojila a nikdy neosvojim, ikdyz jsem se vzdy snazila respektovat zakony kazde zeme, kde jsem zila nebo pobyvala. Takze bych to ceske prislovi urcite nebrala do pismene…a bud si jista, ze te nikdy brat za Arabku nebudou, at se chovas, jak se chovas. Zuzka to napsala vystizne, v techto zemich je jisty spolecensky zebricek… Mozna prave v zahranici zacneme byt o to vic hrdi, ze jsme Cesi, jakou mame kulturu, znalosti. Mam dojem, ze ani dnes nenajdu jeste slova, ktera by vyjadrila slusne to, co jsem zazila, s jakym chovanim jsem se setkala… a to i od zapadnich Evropanu!!!
S.
Zuzka
  • 
11.3.2006 18:47:04
Draha Majko, draha Silvie
dekuji dnes jste mi udelaly den....
Kde zacit, souhlasim s Majkou ohledne toho facana co dostane kazdy, kdo jede za praci/nepraci ven...budu mluvit sama za sebe.
Prisahala jsem si pojedu s cistou mysli,s nadsenim, bude to fajn v klidu prezijeme par let a svobodne se vratime nazpet az prijde cas.uz jsem v par zemich na MidEast byla i na delsi dobu rikala jsem si preziju i SA,v letadle jsem vypila tolik vina..porad jsem si opakovala nic te nemuze ohrozit...blabla..
Prijela jsem s opravdovym nadsenim a energii , ktera mi lezla i z kalhot..o Abaje nemluvim..tesila jsem se ,ze konecne zacneme s mym muzem zit dohromady, bez hloupeho cestovani sem tam.Behem tydne mi lide vsechnu energii vzali...a to jsem nemusela ani vylezt z compoundu...Prvni tafka pres frnak byla, s otevrenou naruci jsem zdravila a povidala odkud jsme , jak jsme , kolik a jak mame deti, co kdy kde a jak, co dela muz, co delam ja....veskere info...naivne jsem si myslela, ze je to v poradku kdyz dam info o me a me rodine, protoze v tom compoundu budu muset zit par let...udelam si dobry zacatek...potkala jsem turkyne, libanonky, indky,filipinky,jihoafricaky,nemky,lidi ruznych zvyku a kultur...ani jedna neprisla kdyz jsem je zvala na kaficko a pokec o detech atd.musela jsem projit silenou katarzi, depresema, protoze jsem nemohla ze sebe vypovidat to co vidim kolem sebe , protoze toho bylo prilis, prisla vlna neavisti, k lidem venku, ze z jejich sileneho systemu mi prestane fungovat psyche..neustale neco zavreneho, protoze se modlili, neustale neco co se nedalo sehnat a nebo se proto muselo jet siiilene daleko, v dobe kdy uz se nemodlili jsem byla ja uz davno v posteli...byla jsem tak v krizi , ze i u kafe ve Starbuksu..milemu slezisti vsech zapadaku ,jsem zacala oslovovat mlade arabky, jak se maji atd.byl to sileny cas...porad jsem mela predstavu, ze i oni prece musi mit pocit a chute si popovidat.To ze absolutne nikdo nevedel kde je Ceska Republika na to uz mi nezbyvaly sily, Praha,dokonce Nemecko kde to je ?Musela jsem vsechno prirovnavat k autum..Mercedes blizko Ceska, Skoda to je cesko, co je ale Skoda..i kdyz jsem jich videla nejmin 30 sami nevi v cem jezdi..
Rikaji tomu Volsfagen/nevim jak se to pise/a pak se to strasne obratilo, rekla jsem si jak to, ze ja vim kde je Dhaka, a vim co je za konflikt mezi Pakistanem a Indii,jakto ze vim kde je Sudan a co tam maji za problem,Jizni afrika...neni problem mluvite Africaans...?V tom momentu jsem pochopila, ze nase skolstvi a nase vzdelanost i pres spousty nedostatku a velice striktniho systemu, je v necem vyjmecna.ze Cesko je vyjmecne svym malym rozmerem , ale vicemene vseobecnym prehledem.to co tady popisuji je mozna zdlouhave a nezabavne..jen jsem chtela rici na zaver ,ze toto je treti svet i pres silene mnozstvi cashflow,po teto zkusenosti jsem pripravena i na to ze mi nekdo na zapade ukradne kabelku...mozna i vic..a ma rada ci postreh...byt stastny za kazdy moment porozumeni a podpory..tot vse...
Silvie
  • 
11.3.2006 13:45:02
Zuzko,
je videt, ze mluvis z vlastni zkusenosti, ale navic mas i otevrene oci, abys videla tu realitu kolem sebe. Situaci znam v SA jen diky sluzebkam meho manzela, pripadne jinych znamych, ale da se v trosku odlehcenejsi verzi asi navlect na vsechny zeme v Zalivu. No Iran je o necem trochu jinem.
Bohuzel je velmi malo lidi, kteri neco podobneho napisi. O Emiratech uz jsem cetla tolik lichotivych prispevku, ze si rikam, ze jsem zila asi v jine zemi. Problem je v tom, ze nekteri ty oci nikdy poradne neotevrou...vzdyt jim staci ty “nadherne” hotelove plaze a nakupni strediska…
Pokud jsi stale v SA, tak to ti drzim palce a preji hodne silnou vuli. S.
Silvie
  • 
11.3.2006 13:29:44
Ahoj Majko,
o arabskem svete mluvim ze sve vlastni zkusenosti, v SAE jsem 4 roky ucila, no a diky tomu jsem poznala spoustu ruznych lidi a mohla jsem i cestovat do okolnich zemi.
Dodavam, ze mam normalniho manzela se svymi klady i zapory, jen mozna sem tam musime resit navic mensi “netradicni” nedorozumeni spojene s rozdilnym puvodem, kulturou, protoze je cizinec, ale doufam, ze nikdy nebudu muset resit jine problemy.
Rozhodne nechci minimalizovat problemy zen u nas, naopak mam dojem, ze jsem se to snazila i takto podat jiz v predchazejicim prispevku.
Osobne si myslim, ze je rozdil mezi oficialni polygamii a neverou “verejnou” ci tajnou. Nelibi se mi ani jedno. Toto je na rozsahlou diskusi o moralce, zivotnich a rodinnych hodnotach, ne kazdy narod, tim min kazdy clovek, si predstavi pod stejnym pojmem stejnou hodnotu. O panu Rathovi se radeji nebudu vyjadrovat. Jeho « damy » si to musi vyridit samy. A jsem si uplne jista, ze ani jedna neni v takove situaci jako kamaradka od Miriny v Libii. Bohuzel nekdo je schopen pro majetek, pohodli udelat hodne, mozna to tyto damy za ponizeni nepovazuji. Mne je lito hlavne deti, na tech se to podepise urcite.
Mam dojem, ze bych osobne takove ponizeni nevydrzela. Z druhe strany vim, ze si u nas muzu pozadat o rozvod, ze jsem vzdycky myslela na zadni kolecka, takze se najednou neocitnut bez prostredku. Vzdyt na to by clovek mel myslet uz pred svatbou. Mela jsem stesti, ze jednim clovekem, ktery mi opravdu poradil pred mou svatbou s cizincem, byla ma babicka, ktera se sama do tehdejsi CSSR vdala jako cizinka pred zhruba 60ti lety. Mozna to je i duvod, proc si myslim, ze by slecny, ktere se chystaji vdat do zahranici, mely byt co nejlepe informovany, navic objektivne. Je proto dobre, ze je tady i tato cast “maminky v zahranici”.
Pekny den S.
Majka
  • 
11.3.2006 12:24:32
Prima prispevek,Zuzko,uhodilas hrebik na hlavicku,hlavne koncem.At uz je to v SA nebo kdekoliv jinde v Zalivu nebo kdekoliv jinde na svete,pokud si tam jedes vydelat a at uz jsi clovek vzdelany a nebo prosty delnik,pasujes se do pozice namezdni pracovni sily. A at uz se Ti to libi nebo ne,musis dodrzovat zakony,predpisy a i zvyky te ktere zeme. A nebo odjet!! Nikdo nikoho nedrzi nikde nasilim, nechces,nelibi se ti, fan vrat se domu a na tve misto prijdou jini.Jsou jich stovky,tisice. Nikdo nejezdi do SA a jinde proto ze by chtel pomoct "budovat" tyto zeme.Jezdi se tam za vydelkem.Vetsina lidi u nas, hlavne Ti co "znaji" svet pres ceska media a tisk, zije v predstave jak moderni,vyvinuta jsme zeme,jak si nas vsude povazuji a obdivuji. Je to dost silna sprcha, kdyz clovek zjisti, ze na pomyslnem zebricku statu a narodu jsme hodne,hodne nizko. Neni to tak davno,kdy cesti (spise ceskoslovensti) obcane nemeli sanci dostat vizum do SA a kdy obcane SA meli v pase seznam statu do kterych nesmi jezdit a Ceskoslovensko bylo mezi nimi. Dnes nas berou,nejsme spatni (tim myslim profesne) a hlavne jsme levni. Bohuzel takova je realita. Kazdy by si mel hoooodne dobre rozmyslet nez se rozhodne nekam vyjet at uz za praci nebo z jinych duvodu. A kdyz uz vyjede,mel by se ridit starym ceskym prislovim "Az pojedes do Rima,chovej se jako rimane". A ne si kazit naladu tim, ze je to tam jine nez u nas a ze,svete div se, nas nemaji v planu napodobovat. Pozdrav vsem.
Zuzka
  • 
11.3.2006 11:40:56
Tim jsem tedy chtela rici, ze at se clovek rozhodne jet do zahranici za jakymkoliv duvodem musi vytrvat i kdyz jede pres ruzne prekazky, nee vsichni jsme stejni a ne vsichni mame stejne hodnoty..Takze i laska i prace v jine zemi musi prinaset obeti. Preji vsem co cestuji do ne prilis stabilnich oblasti hodne zdaru , pevnou vuli,spoustu optimismu a hodne podpory.
Zuzka
  • 
11.3.2006 11:19:26
Taky chci pridat trochu do mlyna...V Saudi to plati mohonasobne...vse co jste rekly..jen o to vice zahalenejsi...docela se mi libi web www.expatwoman.com ktery pomaha zenam v UAE cokliv vyresit od prace az po deti...
K tomu co se Ti muze stat jako zene...hmmm ja bych mohla povidat co se v SA vyskytuji za podivnosti a podivni lide...ne jen arabi!!!Bohuzel pedofilove, uchylaci a devianti vseho kalibru,homosexualove, kteri zde nesmi byt a jsou atd....bez konkretniho dukazu nastesti...
Penize pritahuji zlo, nechci aby to znelo jako kostelni rec, ale o to vic je to pravda.Dostatek a blahobyt z vas udela chudaky, kteri si mysli a ziji v presvedceni ze jejich svet a zivot konci a zacina u hlavni brany jejich domu.Taky z vas udela line a tluste a velice nebezpecne jedince, protoze penize nejenze kazi charakter ,ale co je dulezite vedou vas otupenosti a nezajmu...vase hlavi priorita, je co kde a jak koupit a kde to ukazat..pak se jit pomodlit ..pletky co tady zenske mezi sebou maji ohledne obleceni, chlapcu atd....jen v uzasu se na to koukat...
Naprosta neinformovanost, nevzdelanost a v tom nemohoucnost...musi si najimat zapadni inteligenci, ktera jim bude pracovat...samozrejme je odstupnovat, ten je na vyssi urovni nez ten druhy ...tak napr. nejvyssi misto zebricku a ucty paradoxne maji americane, nasleduji britove, treti jsou zeme zapadni evropy,mimo stredni a vychodni evropu, nasleduje Jizni Afrika/ktera tady ma obrovske mnozstvi zastoupenych/a pak to jde rychle z kopce...libanonci, turci,...blabla...konci to filipincema, bangledesanama, pakistancema...kteri nakonec delaji tu nejdulezitejsi praci...to ze pouzivaji sve ruce!!!! Velice dulezity moment!! Zapadaci prinaseji ideas a lidi z Asie je realizuji...arabove to tzv sponsoruji..tim , ze Vam plati aby jste vzali risk a sli pracovat do takovych podminek....mezitim vsim jste v podruci...vezmou Vam pas, chovaji se k vam jako k menecenym,malomocnym a jako ke stetkam...v zenskem pripade....POCHOPITELNE NE VSICHNI...taky se vas snazi otocit v jakekoliv situaci, z ktere kvete profit, styl nebo byznys jim nic nerika, tady je jen jeden zakon Inshallah!!!!Tedy dali Allah...chcete jet domu nemate visa, nekdo umrel, ztratil jste neco...kupujete auto?kupujete kolo, fotak, vse je Inshallah a taky Bukra, zitra a taky je vse Maffi muskala..zadny problem, problem je v tom ze vse je problem....hahaha
Kazdy den se musite doma podivat na velky plakat na stene,na kterem je napsano..Vim proc jsem tady...Vite co se v Saudi rika za vtip? Do zeme prijedes se dvema kufry..prazdnyma, cas abys odjel je v momentu, kdy je ten jeden kufr plny penez a druhy plny sra..k...a to je to co si musite opakovat...zachovat si chladnou hlavu...a rikat si jak je krase byt vzdelan a vazit si svych evropskych , lidskych a ostatnich hodnot!! To jsem se rozjela...
Majka,
  • 
11.3.2006 10:58:12
Ahoj Silvie,mam dotaz,vsechno co popisujes ve svych prispevcich znas z osobnich zkusenosti,tim myslim pobyt v arabskem svete,nebo pouze z doslechu? Pokud se jedna konkretne o postaveni zen u nas, jsme na "Rodine" a je tam spousta ruznych diskusi,treba Domaci nasili,Rozvod a dalsi. A z tech si clovek udela docela slusny obraz o problemech zen u nas. A mnohozenstvi, tak to skutecne u nas neni mozne,ale vidis velky rozdil mezi oficialnim mnohozenstvim a trebas pripady jako ministr zdravotnictvi MUDr.Rath a jeho verejne priznane dvou domacnosti kdy v jedne zije s manzelkou a ve druhe s milenkou a s obema vychovava deti? Obe zeny to snasi,proc asi? Myslis, ze postaveni muze a jeho majetek je dost velky duvod k takovemu ponizeni? A neni jediny, bohuzel.Dik za odpoved a preju hezky den
Mirina
  • 
11.3.2006 10:52:56
Ahoj holky ,nejdřive se musim omluvit za posledni větu(pozor na Araby) ale dopisovala jsem to ve spěchu,protože se muj 10 měsični syn probudil .Takže bylo to hloupe.Na druhou stranu mam dost informaci od rodiču kamaradky co vypravěli když všechno bylo jěšte OK.To co se některym z vas zda hezke(peče o rodinu,zvlašt o mamku)to byl největši problem.My evropanky nejsme od děctvi k tomu vedene ,mame jinou kulturu .Ja nechci nikoho strašit nebo nějak zrazovat,ale chci napsat kousek pravdy.Jestli mate znamost z cizincem a chcete se za něj vdat,zjistěte si všechno co jenom jde.Sylvie diky za podporu,seš asi jedina co se v tom pořadně vyznaš.Přeji všem krasny den at se mate dobře.
Silvie
  • 
11.3.2006 10:18:19
Mirino,
jsem rada, ze tady nekdo pise jako ty, protoze bohuzel zeny a divky v situaci tve kamaradky se k internetu urcite nedostanou a je potreba mluvit i o techto pripadech.

Ostatni holky,
kterym se nelibila tva posledni veta, maji sice castecne pravdu, ale urcite nesouhlasim s prohlasenim, ze u nas se zena muze dostat do stejne situace. Je jasne, ze je spousta zen i v CR, ktere to v zivote nemaji jednoduche, ale nastesti se u nas domluvi a prece jen maji v nasi spolecnosti podstatne vic prav nez v arabskych zemich. Bohuzel v nekterych zemich, predevsim arabskych, se zena muze dostat do neuveritelnych podminek uplne legalne. Jako priklad uvedu mnohozenstvi, s kterym se v CR nesetkame, ale vim o Evropankach, ktere po prijezdu k rodine manzela zjisti, ze nejsou tou prvni…a sama o rozvod, ani o vycestovani ze zeme nemuze pozadat. Dodam jeste jeden priklad, prave z Emiratu: asi pred 3mi roky jedna Evropanka, mluvici arabsky(!), nahlasila znasilneni v Dubaji. Verte nebo neverte, ale nejvetsi problemy mela ona, zustala jistou dobu ve vezeni, pote v “hotelovem vezeni”, ktere si musela sama platit, a z Emiratu se dostala po nekolika mesicich jen diky velke podpore (moralni i financni) sve narodnostni komunity a politickemu tlaku sveho statu..ale to jsou veci, o kterych se nehovori a nepise v mediich, protoze by to poskodilo povest “turistickeho raje”.
Myslim si, ze clovek ma duverovat, ale proverovat a dat si pozor, jestli si bere Cecha, ale o to vic, jestli si bere cizince a uplne pekelne, pokud je dotycny ze zeme, ktere vladnou “divne” zakony ne prilis naklonene zenam a svobode.
S.
[<<Předchozích 720] Názory 721730 z 906  [Dalších 176 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.