| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky na Blízkém Východě

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 710] Názory 711720 z 906  [Dalších 186 >>]
lenka
  • 
13.3.2006 9:53:43
k tomu vizu - mne rikal jeden muj pritel z emiratu rikal, ze uae visa plati i do sa takze turiste si radeji zazadaji o nej nez by cekali na saudi - pracovni ne, myslim turisticke. jinak ty vztahy cim vis tim jednodussi vse plati samozrejme trojnasob - za protekci se evropan i stydi a arab ci persan se ji jeste pochvali - sama mam zkusenost od tohohle pana, jehoz rodina je hodne znama, ze mi rikal, rekni kde a co chces za praci a mas ji - ja zvolila radeji evropu, praci jsem dostala za sve schopnosti a pokud se mi nelibi muzu kdykoli odjet nekam jinam coz ne v kazde zemi je mozne. muj afghansky pritel rika - do afghanistanu pojedu jen s nemeckym pasem - s afghanskym bych se odtud nemusel dostat... a to je chlap.
Silvie
  • 
13.3.2006 0:13:06
Ten predchazejici prispevek je hlavne pro Majku, nejak mi tam to osloveni ulitlo…
Silvie
  • 
13.3.2006 0:03:29
mam z tebe docela smisene pocity. Tahas tady z lidi rozumy, ale nejak neodpovidas na uplne jednoduche dotazy…Navic vysvetlujes, jak to “tady” dobre a dlouho znas, pritom u “banalniho” vyrizovani viza trvajiciho mesice mi oponujes, coz je vec, o ktere tady vi lide po nekolikamesicnim pobytu. Po par prispevcich a prikladech to « mozna » tak je i podle tebe?! A to nemluvim o tom, jak si tady v klidu napises, ze se muzes dostat z techto zemi kdykoliv (!), a pak diky nasim zkusenostem jsi ochotna souhlasit, ze to muze trvat tydny i mesice, coz je podstatne velky rozdil. Tve informace jsou zavanejici a nebezpecne pro nekoho, kdo chce v teto oblasti zit. Miluji takove lidi, kteri tady zili 2 mesice a napisi si pred sve jmeno “expert” nebo ty, kteri tady ziji vic jak 20let (a takovych znam pozehnane) a zazili tak desetinu toho co ja, jak v dobrem tak spatnem slova smyslu. Podle tveho psani se tady kazdy turista (ktery nikdy nemel problem s vizem) muze tvarit jako odbornik na mistni zivot…nejak mi to pripomina jednoho ministra, ktery je u nas pokladan za znalce zakonu v Kataru.
Navic tady davas rady Zuzce, jejiz problemy jsou ti podle toho, co pises dosti vzdalene, takze vlastne nevis, o cem je rec. Prezentujes tady “oficialni” pravdy, ktere jsou casto na hony vzdalene realite. Ver tomu ze misto par prikladu, bych mohla o zivote v techto zemich napsat roman, ale nemyslim si, ze je to nutne a vetsina lidi by stejne jako ty nic nepochopila, protoze to neni jen o tom zustat nebo odjet.
Jinak vim i z ceskych medii, ze stejne jednoduche s vizem to v techto zemich maji nektere slecny z Ceska, ktere tady jezdi za vydelkem a delaji nam tady “krasnou” reklamu. Viditelne s nema by sis mela o cem popovidat, ale Zuzka i ja nemame stejne zkusenosti.
Nejspis jsem spatne informovana, ale mam dojem, ze do SA ti pri dlouhodobem pobytu v zemich GCC nevystavi vizum ani na diplomaticky pas na pockani na letisti. To ze si ho vyzvednes na letisti, coz je tady uplne normalni, neznamena, ze se o nej nezadalo driv!? Takze sednout na letadlo a hura do SA, o tom slysim opravdu poprve. Napr. do Omanu ti ho vystavi i na silnicnim prechodu na pockani, ale to ty jiste vis…ale je tam jiny zadrhel.
Pro vysvetlenou dodam, ze muj pas nebyl nikdy zadrzen mym zamestnavatelem, navic vlastnim dva ceske pasy, ale i tak byla jista obdobi, kdy jsem se ze zeme nemohla dostat!
Nemyslim si, ze neco na tyto zeme svadime, ty zeme takove jsou… a bohuzel se to u nas nevi. Zuzka jen vyjadrila, co muze clovek (tedy spis ceska holka) v techto zemich pocitovat.
A nemyslim si, ze lide jako Elen si nedaji poradit, protoze uz jen tim, ze se tady pta, vyjadruje jistou miru zajmu o objektivni informace. Kdyby si vzala k srdci jen petinu toho, co tady piseme se Zuzkou, tak ji to muze v budoucnosti pomoct rozhodne vic nez “teoreticke” informace od lidi jako ty. Nase diskuse je o to zajimavejsi, ze takovych lidi, kteri vypousti tento typ informaci v CR, je bohuzel hodne.
S.
Majka
  • 
12.3.2006 11:49:04
Zuzko,Silvie, zkusenosti z oblasti, o ktere se bavime mam dlouhe,moc dlouhe. V jedne veci mate pravdu,problemy zadrzovani pasu na uradech a zdlouhave vyrizovani viz se mne diky praci u mezinarodni organizace netyka. Pasy mame neustale u sebe a jediny muj problem, kdyz se rozhodnu nekam jet, je na dane datum najit misto v letadle.Protoze mame dlouhodoby pobyt v jedne ze zemi GCC, viza do ostatnich zemi dostavame na letisti.Ale nase pozice tady neznamena, ze nevim o problemech, ktere lidi pracujici v teto oblasti,at uz u statu nebo u soukromych firem, potkavaji dnes a denne.Misto jednoho, dvou pripadu bych mohla vypsat desitky.Co rikam je, ze pokud clovek je tady pouze za praci,ma moznost kdykoliv ukoncit pobyt a odjet.To slovo kdykoliv neznamena den, tyden. Mozna vyrizovani formalit spojenych s odjezdem vezme i mesice, jak pisete.Ale neni nutne se trapit a svadet vinu na zemi ve ktere jsme.Maji to tam zarizeno tak,(me deti rikaji "jak u blbych na dvorecku"),bud beru nebo padam. Ja vim, bylo to jenom postezovani ze strany Zuzky a vyustilo to v takovou "ostrou" debatu.A pokud jde,Silvie, o dotaz divek ktere se cele natesene zenou do snatku s obcanem techto oblasti a ktereho znaji treba 6 mesicu, mi stejne jako Tobe vstavaji vlasy hruzou pri pomysleni co vsechno je muze potkat. Ale z vlastnich zkusenosti dnes uz vim, ze si nenechaji poradit a ze si to musi prozit na vlastni kuzi. A kdo vi, trebas to dobre dopadne a bude jim to vyhovovat.Kazdy jsme strujcem sveho stesti.Preju hezky zbytek dne
Silvie
  • 
12.3.2006 10:30:12
Majko,
jsi docela dobre informovana. Vypada to, ze vis, o cem pises, ale nejspis jsi mela stesti a nikdy jsi se nepotkala s vetsim problemem na uradech. Je fakt, ze ty urady jsou zavreny zhruba jeden tyden pri ruznych udalostech, ale nechtela jsem tady psat o vsech podrobnostech.
Jen tak pro ilustraci tedy dodam dva konkretni pripady : pri zmene reditele skoly, byli v SAE zablokovani vsichni mi kolegove, kterym se melo obnovovat vizum, cekalo se jen na par razitek a presun papiru v ramci ministerstva, aby byla nahlasena tato zmena, do toho padlo i par volnych dnu a celkove to trvalo vic jak dva mesice. Pokud cloveka nic nehoni, tak to zas az takovy problem neni, ale bohuzel pokud jak me kolegyni umira v Evrope jeden z rodicu, tak to moc prijemne neni. A v takovem pripade je i tech 6 dnu volna docela dlouha doba. No a uplne jiny priklad, jeden muj student mel celkem banalni dopravni nehodu, u ktere on sam byl zranen, ale z docela dulezitou osobou, takze nejen ze zabavili na mistnich uradech jeho pas, ale i jednoho z jeho rodicu nez probehl proces, pri kterem nebyl nikdo stihan, jednalo se jen o vycisleni hmotne skody, coz trvalo nekolik mesicu. A to tady nebudu vypisovat kolikrat se nam meni datum a doba trvani skolnich prazdnin, uz jsem zazila povinne volno jeden mesic misto 2 tydnu…
Navic pri vyrizovani viza jsi v Emiratech teoreticky blokla zhruba na 2 mesice, aspon takovy byl prumer u nas v praci. Ne ze bys nemohla vycestovat, ale veskere vybavovani by muselo znovu zacit, pokud bys opustila zemi, takze jsem osobne trnula hruzou, at se nikomu nic doma nestane. Proto jsem take uvadela ty svatky, protoze ty to mohou dost prodlouzit. A mam dojem, ze z vlastni zkusenosti mohu tedy opravdu mluvit o mesicich !
Jsem mozna vyjimka, ale v cizich zemich pobyvam, protoze muj manzel jako statni zamestnanec pracuje pro svou zemi v zahranici. Loni jsme vedeli, kam se stehujeme zhruba dva mesice dopredu. Takze na me se nevstahuje ani dlouhe premysleni ci priprava, ani to ze se muj manzel neuchytil ve vlastni zemi, ani to ze bychom byli nekde jen kvuli penezum, protoze vydelava vsude na svete zhruba stejne.
Majko, naopak ty jsi jeste nenapsala, kde zijes nebo jsi zila v Arabii a mozna i tve zamestnani pripadne rodinna situace vysvetluji to, ze jsi nemela pri pobytu zadne problemy nebo ze je to prizpusobeni tak evidentni v tvem pripade.
No a mam dojem, ze my se Zuzkou jsme tady spis reagovaly na to, abychom daly jiny nez « reklamni » obrazek zivota v techto zemich pro zeny jako Elen, ktere si kladou otazku, jak by v danych zemich zily s arabskym pritelem, manzelem.
S.
Zuzka
  • 
12.3.2006 10:05:59
Majko, tys asi na MidEast nebyla vid?Vis ono opravdu se muze stat, ze urad zadrzuje cokoliv ohledne papirovani ne jen pas, ale ridicak, Iqamu,medical rodiny,tydny..mozna i mesice..pokud jde do toho svatek..pres Ramadan nevyridis nic..v te dobe odjet...ne..Hajj? Chces jet do zeme v dobe Hajje...moje viza sedela pred nekolika lety na urade v SA 3 mesice!!!!!!!! Protoze jsme se snazili prijet po vanocich v dobe Hajje...vis ono realita a to co je napsano na MZV strankach nebo na web strankach te zeme je neco jineho.Tady to funguje tak, ze pokud mas blastr...nebo znameho prince, ci sejka..jde to pomerne dobre, pokud jses obycejny obcan zeme, ktera neni moc v podvedomi, jde to hur a pokud jses pakistanec , ci bangladesan..tam uz to moc nejde...Ridic autobusu zde v compoundu ceka na exit visa jiz 5 mesicu..bohuzel..
Nakonci chci prosim rici,, ze si nestezuji a nepomlouvam urcity narod ci entitu, jen mluvim o sobe a kdyz ne o sobe, tak jen zprostredkovavam okolni zivot pro ceskou holku..
Majka
  • 
12.3.2006 10:04:24
Zuzko,proc ta precitlivelost,proc ta nervozita a podrazdena reakce?! Napsala jsi, potrebovala sis postezovat a mela bys cekat odpovedi na svuj prispevek. Nektere se Ti budou libit,jine ne. Zklamu Te,nesedim v Cechach a nerozesilam moudra po svete. Sedim u pocitace par set kilometru od Tebe, v jine zemi ale ve stejne oblasti. A jsem tu uz pekne dlouho. A posbirala jsem hodne zkusenosti a setkala se z mnoha lidmi. Chapu Te vice nez si dovedes predstavit,rozumim tvym pocitum. Ale ver mi, ze tuhle situaci muzes vyresit jedine ty sama v ramci sve rodiny.A neplet se,ze deprese neni zivotu nebezpecna. Je to velmi, velmi zavazne onemocneni (bylo vubec u Tebe diagnostikovano lekarem, nebo jenom tak nazyvas svuj dusevni stav).Pokud mas zajem a "pokec" na netu Ti aspon castecne nahradi vypovidani se s "zivou dusi", muzeme si vymenit mailove adresy a vykecevat se po netu bez ucasti publika. Hlavu vzhuru,jeden muj ucitel mi napsal do pamatniku: "At se co chce semele,vesele jen vesele." A ja rikam,nikdy neni tak zle aby nemohlo byt hur. Hezky den
Zuzka
  • 
12.3.2006 8:49:07
Majko, slivickareni slovickareni...ja jsem si dovolila stezovat!!!!Omlouvam se vsem co se nelibi ,ze jsem potrebovala neco napsat...budu se drzet na uzde..tato diskuse se jmenuje Maminky na Blizkem Vychode...jsem maminka , jsem na Blizkem Vychode a to posledni co potrebuju je nekdo kdo sedi v Cechach a rozebyra jestli at si rozmyslim kam jedu, mozna ta situace by byla jina, kdybys sedela na mem miste...a ja byla v cechach...asi bych reagovala podobne...nelez nekam kam nepatris a kdyz nezvladas...kazdopadne dik za podporu...Rady typu sedni si z manzelem a prober tvou situaci taky neberu, neb jsem svuj vztah k rodine nerozebirala v teto diskusi a nehodlam to delat mluvim sama za sebe, to ze napisu, ze jsem prochazela depresema a katarzi neznamena ze jsem klinicky nemocna, a pokud vim ze deprese neni patogeni, neni zivotu nebezpecna.Toto je jen obycejna zenska!!!!! laicka reakce na to kde ziji a co citim, Boze baby !!!!
Majka
  • 
12.3.2006 7:25:10
Ahoj Silvie,dik za odpoved. Myslim, ze bude nutne dat par tecek nad pismena aby to co jsem psala bylo vice srozumitelne. Odpovidala jsem Zuzce,ktera pobyva s rodinou v SA pracovne (cili neni provdana za obcana) a ktera v pripade,ze se ji podminky zdaji k nevydrzeni ma moznost odjet.Netyka se to zen provdanych do ciziny a tam uz odjezd muze byt casto slozity.Vim, ze pri praci v cizine je pracovnikum odebiran pas. Ale to vedi (nebo by meli vedet)ti co se pro praci v cizine rozhodli, nez vyjedou ven.Kdyz uz nekdo pracuje venku, a nelibi se mu podminky nebo prostredi a je ochoten odjet,urcite neodjizdi ze dne na den. Zraje to v nem dlouho. Takze to, ze je pas nekde zadrzovan i MESICE z duvodu svatku nebo umrti vyznamne osoby neni zase tak pravda.Volno na svatky byva tak okolo tydne,pri umrti totez. A i kdyz byva oficialni smutek 40 dni (nasich 6 tydnu),po tydnu uz statni urady pracuji normalne.Neco jineho je vypovedni lhuta.Urcite vis ze trebas u nas v Cechach je to 2 mesice,pokud nedojde k odchodu dohodou mezi zamestnavatelem a zamestnancem.Pasy pracovnikum nenerou jenom v Zalivu,pokud sledujes deni u nas,pred casem se hodne mluvilo o tom, ze cechum,kteri odjeli za praci do Irska (myslim to byli reznici) byly odebrany zamestnavateli pasy.
A ted to prislovi.Ani ono nerika a ani ja jsem nemyslela, ze se ma clovek svliknout ze sve kuze a navlict si jinou. Soude podle sebe to ani moc nejde.Je to mysleno jak se ma clovek chovat ke svemu okoli. Zuzka si stezuje, ze casto kdyz ona neco potrebuje je z duvodu modlitby zavreno a kdyz je otevreno ona uz spi. Proste se musime prizpusobit podminkam zeme ve ktere zijeme,ono nam nic jineho nezbyva. Zuzka to nema jednoduche,zeme ve ktere zije i kdyz jenom docasne,ma velmi tezke podminky.Ale pokud z pobytu v SA ma uz i zdravotni problemy, ktere popisuje,myslim by bylo dobre sednou s manzelem ke stolu a vzit to tezke rozhodnuti o ukonceni pobytu a navratu domu. A nebo aspon ona s detmi by se mela vratit.Ovsem to je ciste vec jeji a jeji rodiny a neprislusi mi se k tomu vyjadrovat.Kazdy z nas si musi sam v sobe rozhodnout az kam je ochoten kvuli penezum ustupovat ze sveho ja. A v pripade, ze pobyt v tom kterem state je pro nas tim jedinym resenim pro obzivu (tyka se to hlavne tech, ktere jsou provdany za cizince,ktery nenasel uplatneni ve sve zemi),pak nam nezbyva nic jineho nez zatnout zuby a trpet jako kun (rika se to tak, ze?) a nebo rozchod.
Koncim,nebo budu psat do nekonecna. Preju hezkou nedeli, dobrou naladu a co nejmene potizi v zivote.
Silvie
  • 
12.3.2006 2:13:18
Zuzko,
rozumim tomu, co tady pises, ale jsem si jista, ze lide, kteri to nezazili se tezko do takove situace vziji. Je to paradox, ale pres silene zazitky si clovek i neco prinese, svym zpusobem ho to obohati.
Napsala jsi to moc pekne. Chtela bych ti za ta zaverecna slova “...byt stastny za kazdy moment porozumeni a podpory...” podekovat. S.
[<<Předchozích 710] Názory 711720 z 906  [Dalších 186 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.