| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Porod doma

Porod doma - Deníček

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 580] Názory 581590 z 37606  [Dalších 37016 >>]
Princezna Leia 101931
28.8.2013 18:09:32
Aha, nedopala jsem:

Jak jsem ji měla možnost poznat, ZŠ spíš raději preventivně žene do zdravotnického zařízení, když je cokoli v těhotenství (měla jsem možnost zažít) či při porodu (neměla jsem možnost zažít, vycházím ze sáhodlouhých dialogů se ZŠ) v nepořádku, nebo se jí či rodičce "nezdá".
Princezna Leia 101931
28.8.2013 18:07:45
Zamýšlím se, co bych k ZŠ napsala...

Jak jsem ji měla možnost poznat, ZŠ spíš raději preventivně žene do zdravotnického zařízení, když je cokoli v těhotenství (měla jsem možnost zažít) či při porodu (neměla jsem možnost zažít, vycházím ze sáhodlouhých dialogů se ZŠ).

Případ znám jen a pouze z médií, překvapuje mě, že se hovoří, že ZŠ nebyla informována o komplikacích v předchozích těhotenstvích té paní - moje zkušenost se ZŠ je taková, že velmi podrobně jde po anamnéze budoucí rodičky, příp minulých porodech. Co z toho usoudit nevím, je to zpráva z médií a tak je třeba k ní přistupovat.

Věřím, že i toto je strašlivá a hnusná překážka v cestě za lidštějším porodnictvím v ČR.
Princezna Leia 101931
28.8.2013 17:49:16
Ahoj Withep!

Moc ráda Tě vidím. Jak se daří miminku? A Tobě? Máte se dobře? Proběhl porod v pořádku? Se ZŠ?

My se máme krásně. Vrchlabský porod byl prima, rádi na něj vzpomínáme. Velká dcerka (brzy osm let) mimino miluje a je pyšnou "Velkou Sestrou". Miminková dcerka je klidná, veselá a naprosto úžasná. Já jsem nadšená duomatka a mám velké choutky na další děťátko. Jenom se zase netěším, jaká opatření budu muset předvádět, abych mohla porodit v klidu a bez zásahů... A ZŠ má zákaz vykonávat profesi porodní asistentky...
withep 93862
28.8.2013 17:45:59
Ehm, vždyť to tam píšou, jsem to nepostřehla, soud byl v květnu.
withep 93862
28.8.2013 17:43:10
A jo, ona ji na začátku porodu vyšetřovala, tak to ještě asi ozvy byly. Nevíme ale, kdy přesně ustaly.

Mimochodem, ten Městský soud ji neodsoudil dnes, že ne? Zaslechla jsem o tom zhruba před měsícem. Zase se to mediálně načasovalo tak, aby se to vypustilo do světa ve "vhodnou chvíli"? Před dvěma lety, kdy se to stalo, čekala média s článkem o tom týden přesně do doby, až soud vyřkne ortel nad IK. Jen to teď trošku narušil ÚS tím, že dal za pravdu Ivaně.
withep 93862
28.8.2013 17:37:27
Je otázka, co se myslí tím "planým poplachem". Co se myslí "porodem". Porodem se myslí někdy pravidelné zesilující a čím dál častější stahy (tedy třeba i po 15 minutách, kdy se dítě narodí za x hodin), ale někdy taky až samotný porod dítěte (nebo druhá doba porodní). ZŠ má ve zvyku jezdit spíš až k tomu samotnému porodu a tím "planým poplachem" (kdo ví, zda jsou to její slova) mohla mínit "samotný porod je ještě daleko" (ale rodíte a dnes nebo zítra porodíte, ozvěte se, až to nabere grády).

Já jsem jí vždy volala poprvé, když jsem zpozorovala, že mám pravidelné stahy, že budu dnes asi rodit, aby byla připravená, a podruhé (po 4-5 hodinách), že už je nejvyšší čas, aby přijela (což jí zabere cca hodinu). Poprvé jsem to trefila ku její spokojenosti (přijela, kdy jsem byla na 8 cm, dítě do hodiny na světě), podruhé ne (byla jsem jen na 4 cm, což vyhodnotila jako "začátek porodu", na samotný porod jsme si museli ještě 3 hodny počkat. Byla jsem netrpělivá (třetí porod by přece neměl být delší než první a druhý), její přítomnost mě sváděla k tomu, abych vyzvídala, jak to postupuje, a připadalo mi, že strašně pomalu (tak jsem se uvolňovala v teplé sprše, až jsem dítěti zvedla ozvy tak, že mě hnala do porodnice), pocit na tlačení jsem si sugerovala dřív, než skutečně přišel... takže skutečně bylo lepší, když poprvé přišla až k závěru. Ale jak říkám, lepší je to jen v případě, že všechno běží, jak má.

Stejně je otázka, jestli by pomohlo, kdyby byla přijela dřív (tj. jak dlouho už bylo dítě bez ozev. Třeba miminko umřelo ještě před tím, než vůbec přišly kontrakce. To se stává. Jen v tomto případě se k tomu nachomýtla podomní PA, kterou je dobré exemplárně potrestat ~:(
. . 133444
28.8.2013 17:22:48
Jo, to chápu, v tom případě udělá chybu porodnice (respektive konkrétní lékař/ka) a bylo by to s obdobně tragickým koncem taky na žalobu. Nevnímám to jako vinění domácího porodu jako takového, ale prostě chybu odborníka, který mě ubezpečí, že plaším, a za pár hodin je pozdě :-(
Lída+4 138596
28.8.2013 16:59:13
Slupko, totéž by se jí mohlo stát, kdyby jela do porodnice. To, že někoho odešlou zpátky domů, že je to planej poplach, se stává dost běžně.
. . 133444
28.8.2013 16:55:02
Tak píšou tam:

"Zuzana Štromerová vyšetřila o půl druhé odpoledne těhotnou ženu, která za ní přišla s tím, že má nejspíš kontrakce. Porodní asistentka ji podle soudu poslala domů s ujištěním, že jde o planý poplach a pokud se něco změní, aby jí zavolala."

Když mi PA, které důvěřuji, řekne ve dvě odpoledne po vyšetření, že je to planý poplach, tak jí věřím, a do porodnice se nepoženu, ne? Nevíme, co si pak říkaly po telefonu, ale jestliže rodička měla informaci, že to, co považuje za počátek porodu, je planý poplach, tak potom logicky jako laik podcenila obdobné pocity v pozdějším odpoledni až podvečeru. Dle mého v tomto případě to PA opravdu pokazila odpoledním výrokem, že jde o planý poplach ~d~ (Ovšem pokud to opravdu řekla, protože v textu se píše "podle soudu".)
withep 93862
28.8.2013 16:38:24
Pokud jsem to správně pochopila, tak oni ji odsoudili za to, že matka nejela "včas" do porodnice? ~e~

Tak předně to nebyl plánovaný porod doma, šlo o doprovod do porodnice (je otázka, co vede ženy k tomu, když už se rozhodnou rodit v porodnici, jezdit tam na poslední chvíli...). Nechce se mi věřit tomu, že by ZŠ někoho od přesunu do porodnice odrazovala, naopak, pro ni je důvodem tam jet už jen "špatný pocit", často tam žene ženu "jen pro jistotu" (stalo se mně). A to, že v porodnici by se to nestalo, je samozřejmě mýtus (zrovna v té době se v nedalekém Motole stalo něco podobného ženě, která byla hospitalizovaná).

Nicméně mám trochu dojem, že ZŠ dojela na to, že chodí na poslední chvíli (k porodům doma, ale asi i jako doprovod do porodnice). Pokud je vše v pořádku, může porod běžet lépe, když u něj PA po většinu doby není (můj případ), ale pokud všev pořádku není, je lepší zjistit to včas ~d~
[<<Předchozích 580] Názory 581590 z 37606  [Dalších 37016 >>]
Historický archiv této diskuse najdete zde.

Komerční sdělení

Zdejší témata

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.