| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
|
|
26.9.2022 10:52:38
"Ty, co jen nahřívají a nehoří. Asi je to o chlup zdravější a navíc to nesmrdí"
to nechápu... podle mne to naopak smrdí mnohem víc, asi jako když se pálí nehty... je fakt, že to nezanechává tu vizuální stránku, jak není dým, ale ten smrad se zase nevyvětrá... vím, že všichni, kdo to kouří, tvrdí, že to nesmrdí, ale jak já, tak děti okamžitě poznáme, kde se kouří nahřívané cigarety, ten pach prostě zůstává... myslela jsem si, že to je tím, že mají zdegenerovaný čich tím, že to kouří, ale nekuřák to cítí ![]() |
| Půlka psa | 24064 |
|
|
26.9.2022 10:33:50
MM se pokoušel přestat mnohokrát a nic. Nešlo to. Potom úplně bez potíží ze dne na den přešel na elektronické cigarety. Ty, co jen nahřívají a nehoří. Asi je to o chlup zdravější a navíc to nesmrdí. No ale asi to ale není taková zábava, protože postupně utlumil i to a dneska to má spíš jako doplněk k vínu, což je zhruba tak jednou za občas.
|
| holkamodroočka | 156337 |
|
26.9.2022 10:29:49
Táta kouřil 2-2,5 krabičky denně (pracoval jako stav. vedoucí) a přestal ze dne na den 1. ledna. Už nikdy nekouřil, vydrželo mu to přes 30 let. Mamka kouřila min. krabičku denně a taky přestala ze dne na den, a taky od té doby nekouří. A nepřibral ani jeden.
|
| libik | 142094 |
|
|
26.9.2022 10:29:04
Julliet, všechny mé pokusy s náhražkami skončily tak, že jsem měla o zlozvyk navíc a kouřila jsem stejně
![]() |
| libik | 142094 |
|
|
26.9.2022 10:12:16
Angrešt, díky, mírnou naději mi dává, že já dokážu zcela klidně 10-12 hodin nekouřit, spíš to mám spojené s rituály (stereotypy), možná nebudu mít receptorů takové neporazitelné armády
![]() |
| libik | 142094 |
|
|
26.9.2022 10:08:22
Tak já znám spoustu lidí, co v podstatě kouřit "neuměli", byla to pro ně společenská droga, z těch nekouří dneska nikdo, jelikož je to posezonní.
Chlapi, co jsem vzpomínala, nekouří fakt 20 let. Jeden měl tak silnou potřebu, že nedokázal konzultovat, aniž by odbíhal, druhý (můj otčím) to taky z pusy nevyndal. Kouřit vlastně přestal i můj táta (je 20 let po smrti), ale tomu se po tom hodně stýskalo. Pak znám manžele, ti začali nekouřit, když se do sebe zakázaně zamilovali (ona byla vdaná s jiným), taková obětina, bych řekla. ![]() |
| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
|
|
26.9.2022 9:48:56
můj táta přestal kouřit v 55 vlastně "ze dne na den" - dostal akutní zápal plic, poležel si v nemocnici (kde samozřejmě nekouřil) a už nezačal... drží to už bez mála 16 let, nemá ani sklony si dát, dokonce i když maminka kouřila, nesvádělo ho to...
muž přestává po několikáté, poslední asi 3 pokusy jsou s defumoxanem, dokud ho bere, je to ok, pak má ale zase cuky si dát a zatím vždycky přišla nějaká akce, kdy neodolal a znovu do toho spadl (opět doufáme, že TENTOKRÁT už to udrží ) - řekla bych, že tam je nejdůležitější nedat si tu "první", "jenom jednu, poslední"... jo a jinak z okolí mám pocit, že nejhorší je rozhodnutí přejít na "lehčí" verzi vaporizérů, nahřívaného tabáku, elektronické a jiné hnusné náhražky - co vidím, tak obvykle to přinese ještě vyšší spotřebu, asi pod dojmem "je to zdravější, to můžu" a "tohle aspoň nesmrdí" - fakt smrdí a hrozně ![]() |
| Inka ..|-.|-.-|.- | 141843 |
|
|
26.9.2022 9:40:31
Neznám nikoho, kdo přestal definitivně. Ale znám dost holek, i pár kluků, co přešli na takový to, co nesmrdí, protože to vlastně nehoří.
|
| angrešt | 114837 |
|
26.9.2022 9:39:29
libiku, v dávném pravěku jsem chvilku pracovala na ČKPT (dneska je to Adipoint v rámci Národní linky pro odvykání). A ačkoli já byla víc v preventivních programech pro děti, tak i tak jsme všichni museli absolvovvat vždycky všechny věci, které ČKPT dělala, a tak jsem drbla i o odvykací oblast. A tehdy mi to teda zevnitř a z druhé strany přišlo velmi otevřené, chápající, bez jakéhokoli vyvolávání pocitů viny v kuřácích, prostě nastavené lidsky správně. Nemůžu říct, jak to vypadá dneska, ale tak, jak to vypadalo tehdy, bych je z fleku doporučila, včetně právě té nonstop linky, kam se dalo volat při cravingu o akutní pomoc.
Jinak tedy samotná schopnost přestat hodně souvisí s tím, jak dalece je změněný biologický podklad, tj. nakolik se danému člověku v mozku zmnožily nikotinové acetylcholinové receptory, takže to, že někdo zvládl přestat jak nic, je často jen klika, protože míra zmnožení receptorů je odlišná u různých kuřáků a může to být prostě klikař. Ten, kdo je má zmnožené hodně, bez podpůrné terapie prakticky přestat nedokáže, a není to žádná "chyba slabé vůle" nebo cokoli podobného. Je to prostě nemoc s interindividuálními rozdíly závažnosti a tak je potřeba k závislosti na nikotinu přistupovat. Takže snad se na ČKPT moc nepokazili, nebo se doufám přímo zlepšili :) A mohli by Ti pomoct. |
| libik | 142094 |
|
|
26.9.2022 9:36:37
elfíky neznám, co to je? (vyběhl mi jenom nějaký dětský časopis)
|
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.