| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
30.11.2024 11:38:01
Drypetis, no to já vím, že spasitel se patrně v tomto termínu nenarodil, ale slaví se jeho narozeniny, asi jako britská královna slavívala narozeniny v létě, přestože se narodila jindy
![]() Já osobně mám tedy problém se všemi rituály, i když se účastním slavení narození spasitele. Přijdou mi absurdní a kolikrát se musím smát sama sobě, že tahám strom z lesa do městského bytu a podobné vylomeniny. Ale líbí se mi, jak strom voní a výborně plní funkci lampičky za dlouhých večerů, tak ho pořád ještě provozuji. Ale už jsem uvažovala, že přejdu jen na větve do vázy. |
| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
|
|
30.11.2024 11:37:09
Takže se hezky po křesťansku obléknete pěkně především kvůli fotkám a abyste si nedělali ostudu v kostele nebo před cizími...
![]() |
| Čumča. | 160024 |
|
|
30.11.2024 11:35:01
"náhodou se kryje s pohanskými svátky"
to není náhodou, pohané by si své pojetí nedali vzít, tak věřící křesťanské pojetí načasovali vedle pohanských svátků a postupně se pohanské tradice potlačovaly |
| Federika | 14090 |
|
|
30.11.2024 11:34:44
Ripucho,
na vačeři s kamarádkou si dám záležet, co si obleču a na jedinečnou slavnostní večeři doma, jednou v roce, ne? Já si na Štědrý dne pořizuju nový šaty, mám boty, já i dcera jsem řádně namalované , kluci nažehlené košile, naleštěné boty...A právě-všechno nazdobím, vymazlím, doladím a zrovna na sebe bych se vykašlala? |
| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
|
|
30.11.2024 11:34:29
"To datum bylo nějak určené a náhodou se kryje s pohanskými svátky."
No ono to tak úplně náhodou nebylo ![]() Křesťanství se totiž šířilo a udrželo díky tomu, že dobře pracovalo se svými ovečkami... A kdyby se pokoušeli zakázat svým ovečkám tradiční slavení, se zlou by se potázali, takže na většinu těch dávno zažitých tradic napasovali vlastní svátky a dodali duchovní rozměr a postupně vytlačily ten přízemní, kde to bylo nutné (třeba sexuální motivy u oslav jara)... |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
30.11.2024 11:30:55
"sedla bys k tomu v teplácích?"
Jejda, asi klidně. V čistých, hezkých, ve vlastní domácnosti bez hostů. Na návštěvě ne, v restauraci ne. Vždycky se před večeří domlouváme: Budeme to hrotit? Budeme se fotit? No a obvykle to pojmeme nějak střízlivě, ani tepláky ani společenské šaty, abychom se tedy mohli kultivovaně vyfotit a abychom se pak nemuseli složitě převlékat na půlnoční. |
| Drypetis | 154924 |
|
|
30.11.2024 11:26:10
Ropucho,
k těm narozeninám spasitele - vždyť vlastně není dokázané, kdy se narodil, vlastně jestli se vůbec narodil. To datum bylo nějak určené a náhodou se kryje s pohanskými svátky. A svátky v tuhle dobu mají všechna náboženství. Křesťani fakt nemají patent na to jako jediní něco slavit ![]() |
| Stará husa | 154854 |
|
30.11.2024 11:24:37
Drypetis, my jsme jedli přes rok kapra po mlynářsku - obaleného v mouce, paprice a česneku a opečeného na pánvi. Smaženého jsme jedli jen na Štědrý den. Řízky nikdy. Nějak jsme se drželi toho, že na Štědrý den má být ryba jako postní jídlo.
|
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
30.11.2024 11:24:34
Drypetis, ale jo, to já vím, že různé kultury měly svátky okolo slunovratu a konce roku, ale já přemýšlím CO PŘESNĚ se slaví u nás 24. prosince. Co slavíš ty?
|
| Čumča. | 160024 |
|
|
30.11.2024 11:23:54
já v tom žádnou hluboce filozofického nevidím - je to roky stejné, na Velikonoce, advent i Vánoce bys ráda, aby nevěřící nic neslavili, protože jim to coby nevěřícím nepřísluší
![]() Křesťané si kdysi na pohanech násilně vynutili, aby jejich oslava slunovratu dostala výhradně duchovní rozměr. Copilot:"Pohanské oslavy zimního slunovratu, známé také jako Yule, jsou plné tradic a rituálů, které oslavují návrat světla po nejdelší noci v roce. Zde je několik hlavních prvků těchto oslav: 1. Světlo a oheň: Světlo hraje klíčovou roli. Lidé zapalují svíce a ohně, aby symbolizovali návrat slunce a prodlužování dne 2. Zdobení stromu: Podobně jako vánoční stromek, pohané zdobí stromy, často stálezelené, které symbolizují život a obnovu 3. Hostiny a dary: Oslavy zahrnují bohaté hostiny a výměnu dárků, což je zvyk, který přežil i do moderních Vánoc 4. Rituály a obětiny: Některé kultury provádějí rituály, jako je pálení speciálního polínka v krbu nebo obětování symbolických předmětů 5. Věštění a kouzla: Tento čas je také spojen s věštěním budoucnosti a prováděním kouzel na štěstí a ochranu Tyto tradice se liší podle regionu a kultury, ale všechny sdílejí společné téma oslav návratu světla a naděje." |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.