| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Ostatní : Vánoce

O všem, co se pojí k Vánocům
  (?)
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 57801  [Dalších 57771 >>]
Čumča. 160024
1.12.2024 21:37:55
ne, a i kdyby, neodmaskovávala bych, to je hroznej zdejší zlozvyk
Evelyn1968,2děti 6269
1.12.2024 17:19:58
Vlastně ještě tradice od našich s nařizováním budíku, později mobilu s andělský zvoněním. Zvonil na konci večeře, jako Ježíšek. Jednou jsem ho nařídila blbě, moc pozdě, syn už málem brečel. ~f~

Od tchanů nemáme nic, MM je jedináček, starší rodiče, moc se s ničím nemazali, kromě hmotných statků, žádný kouzelný vánoce, akorát u nich byla hora jídla a dárků ve všedním prostředí a oblečení.

Jsme z jednoho města a jako z jiného konce světa.
Beat 107867
1.12.2024 15:54:02
La Pepo, připomíná, ale nemyslím, že je tento model až tak ojedinělý. Ale každopádně tu budu číst ráda každou starou známou pisatelku. ~x~
K_at 121378
1.12.2024 15:47:52
Drypetis, a k čemu toho pána reálně máš? Nosí domů aspoň velký prachy?
Senedra 14756
1.12.2024 15:39:17
Blanče, nás taky občas mamka vyslala vytřít chodbu na Štědrý den ( na patře 3 byty), případně ve čtyři odpoledne vytírala byt. Ale zase měla všechno připravené, pamatuju se, jak stály v kuchyni mísy a na sporáku jen pánvička a vedle připravený obalený kapr, aby se jen hodil do oleje. Takže ano, lehce se kmitalo, ale nijak drasticky, došlo i na tu procházku. Taťka se staral o kapry ( dostávali jsme živé) - v prádelně v suterénu je vykuchal, zbavil šupin a naporcoval a připravoval suroviny na polévku. Sedl si ke konferenčnímu stolku, pustil si pohádku a velmi pečlivě a zodpovědně krájel zeleninu na kostičky ~t~ Pak ještě dával stromek do stojanu a jak to šlo, tak nechal zdobení na nás - dětech. Když jsme byly hodně malé, schovával ho v ložnici a z ní pak pašoval do obýváku. My a MM tuhle tradici pašování stromečku zrušili, když bylo dceři rok a půl a oba jsme chytli těsně před Vánocemi nějakou hnusnou virozu. Pamatuju se, jak jsem 23. odpoledne pověsila asi čtyři ozdoby a šla si odpočinout. Takže jsme byli rádi, že se 23. udělala, co šlo. A od té doby máme stromek ozdobený před Šťedrým dnem, aby Ježíšek věděl, kam ty dárky má dát.

A jinak mám vzpomínku, kterou si v sobě nesu asi 35 ( nebo trošku víc) let. Sestra chytla těsně před Vánocemi nějakou angínu, takže ležela v posteli a my jí obskakovali. Na ŠD ráno se jí udělalo lépe, takže MOHLA JÍST CUKROVÍ ( dokonce jí ho mamka přinesla), KOUKALA NA POHÁDKY a já musela mamce pomáhat. ~t~~t~~t~ Jo, křivda z dětství jak vyšitá ~t~
La Pepa 5341
1.12.2024 15:16:26
Zdá se mi to, nebo vám to taky někoho připomíná? ~;)
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 39806
1.12.2024 15:12:39
To je taky dobré...
Já přemýšlím, že jsem asi ani žádný aha moment neměla (ohledně vánočních příprav)... Možná snad jeden z posledních roků ještě doma, už dospělá, kdy jsme s rodiči dokončili úklidový maraton v podvečer 23. a v té euforii, že máme hotovo, jsme ozdobili i stromek a udělali všechno, co běžně zbývalo na 24. a pak ten štědrý den byl opravdu krásný a klidný... V té době už jsem bydlela sice s mužem, ale ne vdaná a on si byl zvyklý brát směnu na vánoce, takže spolu jsme slavili dodatečně... Vlastní domácnost jsem měla naklizenou hned, ono co v dvoupokojovém bytě se sporákem v chodbičce, u chudých lidí bez krámů ~:-D cukroví mě bavilo, stromek jsem měla ozdobený snad celý prosinec (umělý, netušila jsem, kam bych vyhazovala v praze živý), tak žádný stres ~:-D další rok vlastně podobně, to už jsem nechodila ani do práce, takže sice těhotná, ale se spoustou času, dítě se mělo narodit 12.12. a do té doby jsem měla všechno nachystané, štědrý den jsem strávila porodem ~:-D
No a pak už to bylo v rámci rodičáku, to se dalo zvládnout, a po nástupu zase do práce se holt muž zapojil výrazně více (ale to i v průběhu roku, tak to nevnímal nijak překvapivé)... A zůstalo to tak - spolupracujeme všichni... I když teda organizace a vedení je stejně na mně, což se projevilo hodně loni, kdy na mne před Vánoci padla nějaká únava a nechuť, ale pak se to zase rozjelo a vánoce byly zase v pohodě :-)
Blanče 42184
1.12.2024 14:23:47
Senedro mám jeden ne tak dobrý ale taky jsem ho dodnes nepochopila. Bydleli jsme ve celém 3. patře starého domu, nad námi byl byt paní, která byla na vánoce s dětmi a ateliér malíře, který byl také prázdný. Úklidová hysterie končila zhruba ve tři odpoledne, když se vrátil ten, kdo šel venčit psa. I když bylo venku sucho, bylo následně nutné (od cca 12 let mou rukou) vytřít celý barák - stoleté kamenné schody, studená chodba a takový ten klasický podlahový hadr, který nevím proč nikdy nevoněl. Než jsem dovytírala dolů, byla voda studená, pálily mne ruce a připadala jsem si jako Popelka, na kterou se všichni normální lidi tou dobou koukali. A protože člověk bohužel opravdu přebírá staré vzorce, když jsem zjistila, že ve dvě ráno před Štědrým dnem můj muž maluje záchod (byl na chodbě mimo byt) a já natírám zděděnou lednici, přetírám ji asi po osmé, ptž jsem na ni omylem vždy zase sáhla, zavedli jsme novou rodinnou tradici. Zhruba poslední školní den jdeme na večeři do jedné restaurace, celá rodina, dnes je nás dětmi 15. A s výjimkou balení posledních dárků, to nějak vždycky dělám až v noci před štědrým dnem u nějakého vánočního filmu, už určitě nespouštím žádné velké uklízecí, malovací a podobné akce. 6 vánoček (5 rozdávám) a vánoční menu u pohádek, velmi složitě prostřený stůl plus procházky se psy, snídání řízků, rybí polívky a bublin, rozjímání, vzpomínky, vánoční kalendáře, pletení, čtení...to jsou (a doufám, že i pro děti) pro mne vánoce.
Inka ..|-.|-.-|.- 141843
1.12.2024 13:04:55
Proč s takovým člověkem žiješ?
Co ti to přináší dobrého?
Drypetis 154924
1.12.2024 13:01:29
Rose,
já se to právě otočit snažila i zezačátku to vypadalo, že to je v pohodě, že to vyjde. Ale to bylo tak těch prvních 15 let. V dcery dospívání už to bylo pokažené a ona si asi pamatuje jen ty blbé Vánoce a ne ty hezké, když byla malá, ale to já si asi pamatuju taky spíš ty z dospívání, v dětství se asi taky naši snažili víc udělat to hezké.
Komunikace v rodině je celkově špatná, to ano, ale mám pocit, že nemá ani cenu komunikovat, protože co řeknu já, je odjakživa níž, než co řekne MM a je to rovnou ignorováno. A domluva s ním je hodně těžká. Spíš nemožná, udělá si to prostě po svém a co se týče Vánoc, je přesvědčen, že je to záležitost hospodyně, že jeho matka vykuchala a připravila 4 kapry sama a všechno dělala sama a hostila i 8 lidí a já jsem nafouknutá, že mi nikdo nepomůže s Vánoci pro 3 lidi.
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 57801  [Dalších 57771 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.