| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
|
|
1.12.2024 12:41:41
Drypetis, promiň, ale to je fakt strašně smutný a skoro ukázkový příklad o nekomunikaci v rodině... A zakládá to na další nekonečné pokračování... Místo abys vystoupila z toho poškozeného vzorce z původní rodiny, vytváříš další... Já chápu, že je to těžké, nic nejde otočit ze dne na den o 180 stupňů, ale minimálně postupně o trošku?
Vánoce přece nejsou o jednom dni, spousta věcí se dá řešit předem, domlouvat se mezi sebou jako dospělí, svéprávní lidé... Tyhle tiché trucpodniky, to je cesta do pekel... A nejde přece jen o vánoce, to nekomunikujete ani během roku? Nespolupracujete? |
| Drypetis | 154924 |
|
|
1.12.2024 12:22:44
Rose,
asi podlehla, ale nezáměrně, jen mě to prostě přestalo bavit. A ty podmínky a detaily jsou jiné. Máma dělala doma dusno, na všechny řvala, jako by je trestala, že kvůli nim musí něco navíc, aby se neřeklo a ona to dělat přitom nechce. Já jsem musela od nějakých 12 let kmitat v kuchyni, prakticky postupně převzít celé to vaření, tak jsem pak navrhla, aby se aspoň salát dělal den předem a že prý to nejde, pak se to nakonec přece jen zavedlo. Ke konci, to už mi bylo 20, jsem dělala už úplně všechno a máma byla vzteklá už asi z podstaty, že jsou Vánoce. A leccos by podle podle ní udělala jinak, vyslechla jsem si, jak jsem pomalá a mám obě ruce levé. Že bych řekla, že jdu s kamarádkami na brunch a pak na trhy a na procházku městem a přijdu až na večeři, to si vůbec nedokážu představit, to by to asi hodně vybublalo. Já jsem nikdy neřvala, o pomoc jsem si řekla, byla jsem odmítnutá jak manželem, tak dcerou, ta měla navíc ty kroužky a veřejné vystupování s nimi, tak jsem řekla, že co bude, bude a honit se nebudu. A doma byla čím dál míň slavnostní atmosféra, míň naklizeno, odbyté dárky odbytě zabalené, čím dál míň cukroví a výzdoby. A taky jsem se nehonila, jen jsem toho zvládala míň a míň. V klidu. Ale možná za tím byla nějaká pasivní agrese a vycítili to a dcera se začala chovat podobně a radši odcházela pryč. A pasivně agresivně se začal chovat i manžel, aby dal najevo, že tedy nejsou žádné Vánoce, šel se rýt na zahradu v kompostu nebo hnoji, kterého si v jiný den ani nevšiml a už to stejně mělo být i zaryté v záhonech, ale nebylo, a nanesl to i do baráku. Vždycky to byly zásadně takové hodně špinavé práce, které by asi nikoho jiného dělat na ŠD nenapadlo |
| TaJ | 81121 |
|
|
1.12.2024 11:54:15
Rose, jo, s těmi dárky jsme to měli u syna stejně...něco nosí Ježíšek, ale jen těm, kdo v něj věří a ostatní si dávají dárky pro radost navzájem.
|
| TaJ | 81121 |
|
|
1.12.2024 11:51:14
Ale samozřejmě vyprávění o narození Ježíška znal, o Betlémě, třech králích a všem tom kolem, povídali si o tom ve školce, chodili jsme na vánoční výstavu, kde byly betlémy, zpívá se o tom v koledách...ale nespojoval to s tím Ježíškem, co nosí dárky. Takže nikdy neřešil třeba jak to, že malé miminko může nosit dárky apod.🙂
|
| Stará husa | 154854 |
|
1.12.2024 11:49:57
Já jsem si Ježíška jako dítě představovala jako hvězdičku, která se spustí po stříbrné niti a kouzlem pod stromečkem zhmotní dárky. Ale celkem brzy jsem přišla na to, že dárky tam dávají dospělí. A naše děti o to kouzlo přišly ještě dřív, protože asi ve 3 letech přistihly babičku, jak dává dárky pod stromeček. Moje maminka se s tím nikdy moc nepárala, asi tím, jak byla vychovaná v ateistické rodině, kde se náboženství a jakékoli jeho projevy považovaly za opovrženíhodné tmářství. Ale i tak jsem si Vánoce vždy užívala a naše děti taky.
|
|
|
1.12.2024 11:47:55
U nás byl Ježíšek taky tajemná bytost, pak dodáno nehmotná a nakonec to byla energie, láska, něco, co v nás probouzí tu potřebu vyjádřit svou lásku k ostatním dárkem, potřebou jim udělat radost... všechny děti tím postupně prošly bez pochyb, pořád to dávalo smysl... A taky jsme vždycky říkali, že část dárků nosí Ježíšek a část si dáváme vzájemně, takže už odmala kupovaly dárek pro nás
a aby náhodou nezpochybňovaly Ježíška, věděly, že ten nosí dárky jen tomu, kdo v něj věří, ostatní se musí spokojit s tím, co dostane od ostatních ![]() |
| TaJ | 81121 |
|
|
1.12.2024 11:45:16
Evelyn, jojo, přesně tak i u nás 🙂
|
| Evelyn1968,2děti | 6269 |
|
|
1.12.2024 11:40:21
U nás ten Ježíšek, který nosí dárky, byl tajemná neviditelná pohádková bytost, vůbec to nebylo spojený s čímkoliv náboženským.
|
| TaJ | 81121 |
|
|
1.12.2024 11:39:24
Stará huso, z toho popisu vašich Vánoc je mi smutno...u nás bývala vždycky na ŠD babička, respektive víc dní za sebou, spala u mě v pokoji, v mojí posteli a já vedle postele na matraci, vždycky jsme si to moc užily. Ráno jsme snídali vánočku a čaj, nebo kakao, pak táta dal stromek do stojánku a my s bráchou a babičkou jsme ho zdobili a koukali přitom na pohádky. Táta vždycky na závěr dával řetězy, svíčky a prskavky. Mamka něco chystala v kuchyni, průběžně nám přišla stromeček pochválit, salát jsme dělali den předem...odpoledne jsme se šli projít ven do blízkého lesoparku. Navečer mamka s tátou chystali kapra, já jsem prostírala a po večeři jsme vždycky šli s babičkou do pokojíčku k oknu, vyhlížet Ježíška a naši zatím nachystali dárky, táta zapálil svíčky a prskavky a zazvonil na zvoneček ...pak jsme tam vtrhli, chvíli jsme se vždycky kochali stromečkem a pak se vrhli na dárky. Zbytek večera jsme si povídali, poslouchali vánoční písničky a koledy, hráli si s novými hračkami, mlsali cukroví... prostě pohoda.♥️ A v podobném duchu máme Štědrý den i s manželem a
synem. |
|
|
1.12.2024 11:36:45
To skoro zní, jako bys podlehla podobnému scénáři jako tvá matka...
U nás bývala taky výbušná atmosféra, nic nebylo včas, nic dost dobře, makala celá rodina, tatínek nás driloval... Moje obzvlášť "oblíbená" disciplína byla vysávání jehličí, což z nepochopitelných důvodů probíhalo několikrát - když se přinesl stromek a rozvázal, pak když se nazdobil a pak znovu, když se přenesl na místo - nikdy jsem nepochopila, proč se nevysaje jednou na závěr a tak to bylo se vším... Nejvíc hádek bylo kvůli úklidu (později jsem pochopila, že šlo praveto příjezd babičky, která ho kontrolovala)... Z toho pak vyplynula moje averze vůči předvánočnímu úklidu ![]() A tak jdu primárně po atmosféře, dobrém jídle a zdobení, to mi jde, tam není žádný stres beztak si děti jednou nebudou pamatovat, jestli byl nablýskaný lustr, ale hádky by si pamatovaly napořád...a já zrovna tak ![]() |
Medové slavnostiTrutnov
Den českých řemeselLitoměřice
Rybářský denČeské Budějovice
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.