| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Ostatní : Vánoce

O všem, co se pojí k Vánocům
  (?)
[<<Předchozích 50] Názory 5160 z 57801  [Dalších 57741 >>]
TaJ 81121
1.12.2024 8:04:31
Vážný, to my jsme se synem vždycky Ježíškovi to okno otevírali, než jsme šli večeřet😁
Vážný2 158667
1.12.2024 2:13:48
A přidám příběh, když bylo dceři asi 5 let a synovi tak 7, tak se jí snažil přesvědčit, že Ježíšek dárky nenosí, že to rodiče. A protože byli podnikaví, tak narafičili do pokoje foťák (první digitální kompakt, co jsme měli) a spustili kameru... Aby měli důkaz.

My jsme se snažili to netvrdit, ale nevyvracet. Na to tvrzení stačila naše rodina. Nám se to nelíbilo, ale chtěli jsme ať to samo odezní.

Jinak víte, proč je důležité mít umytá okna na Vánoce? Pokud ježíšek přiletí na tom světelném paprsku, tak by se o tu špínu mohl značně zranit. Taková difrakce Ježíška na mřížce ~t~
Vážný2 158667
1.12.2024 1:54:57
Chanuka:

Letos: středa 25. prosince 2024 – čtvrtek 2. ledna 2025

A když už jsme se dotkli Chanuky, tak chanukii dáváme do okna taky, beru to jako vzpomínku na židovské předky v našem rodu. (Ale je to strašnej žrout svíček.) Pokud by se to mělo dělat správně, tak potřebujete každý den nové tj. 2+3+4+5+6+7+8+9. I když podle Halachy, židovského zákona, stačí dát do okna 1 svíci.

Je to na památku toho, že podle legendy, když makabejští povstalci dobyli Jeruzalém a Chrám zneuctěný Antiochem Epifanem (král z helénský následovníků Alexandra Makedonského), a vyházeli modly, jeho sochu a chrám očistili, tak tam údajně našli jedinou nádobku se svatým olejem s pečetí velekněze. Ta měla svítit ve svícnu sotva den, ale svítila 8 dní, než vyrobili nový olej čistý. Hm, nevím, co na výrobě oleje tak dlouho trvá, pokud jsou k dispozici olivy.

Ale jsou to prostě 8denní svátky znovuposvěcení druhého židovského Chrámu 165 př.n.l. Tyhle příběhy jsou v té mezeře mezi Starým a Novým zákonem, ve zvláštních knihách, které katolíci k Bibli řadí, protestanti ne, Židé je nepovažují za Bohem inspirované, ale jsou dobrým svědectvím historie "mezi". Konkrétně se jedná o Makabejské knihy.

(Makaba je kladivo, tak přezdívali vůdci povstání. Dneska se tak jmenuje Maccabi Tel Aviv, významný fotbalový klub a vůbec se toto jméno používá jako jméno židovských sportovních klubů.)

Mají se jíst mastné věci na paměť oleje, bramboráky, koblihy. To by mne obezitoložka hnala...

Vážný2 158667
1.12.2024 1:50:15
K Vánocům mám vůbec velmi smíšený vztah:

- Jednak doma to bylo období těžkých hádek rodičů.

- Moje MM občas velmi vypění.

- Kdyby se dávaly dárky jenom dětem, bylo by to príma. Ale vymýšlet dárek pro maminku tchýně, co bydlí se synem a snachou... Ono i pro naše dospělé děti je to blbé. Pokud jim koupíte pobyt, tak budou zrovna tam chtít jet a plýtvat svůj čas? Atd. Potřeboval bych aby celá rodina opublikovala dárkové seznamy.

- Z hlediska křesťanství bych si oslavu narození Krista představoval jinak. Byť určitě má smysl slavit vtělení (ale i zde lze diskutovat, zda vtělení je početí Ježíše z Ducha svatého, nebo narození).

Ale přitom ani sám nevím co chci? Aby Putin šel od válu, to mi nikdo nezajistí.

- To datum 25.12. bylo spočítáno cca ve 3.-4. století poměrně logickým algoritmem a je to jedno ze dvou možných řešení. (Když tedy přehlédneme posuvnost židovského kalendáře proti křesťanskému.) Bohužel ta méně pravděpodobná verze ~:-D. Protože aby pastýři bděli u svých stád, tak ani v Judských horách nemohla být zima (Betlém je dost vysoko - přes 700 m.n.m.). V té době byly naopak stáda zahnaná do tepla. Dělají to na Blízkém Východě dodnes.

Rozhodně ale to datum bylo spočítáno dříve, než císař vyhlásil svátek Vítězného Slunce. Takže představa, že to křesťané napasovali na ten svátek je imho nesmysl, možná i opačně, že to mělo sloužit k potření křesťanství. (Pořád jsme ještě v době pronásledované církve.) A různí učitelé potom vánoce zavrhovali a schvalovali. Jedni prostě proto, že nechtěli mít nic společného s pohanstvím, druzí (sv. Jan Zlatoústý) proto, že mu přišlo, že to pěkně pasuje. A kdo jiný je Vítěz než Kristus a kdo jiný je Slunce spravedlnosti, než Kristus.

Jinak prakticky:

- My neděláme stromeček se svíčkami, jen se světýlky, doma jsme u mne v dětství kdysi několikrát hořeli. (Většinou jenom stromeček.) Už si to moc nepamatuju, ale myslím, že jsem aspoň jednou běžel za mámou, že mi hoří stromeček, byl jsem docela pyroman.

- Z kapra (neměl jsem nikdy rád) jsme přešli na lososa. A salát děláme spíše light, s jogurem, nebo bez majonézy vůbec.

- Cukroví prý letos nebude, jen pečené placky z banánů a ovesných vloček. Hubneme.

- Většinou si čteme vánoční příběh. To jsme v dětství nedělali. A modlíme se při večeři.

-Taky mám rád Rybovku, ale nikdo nemá rád můj zpěv. Navíc, když chci zpívat s CD, musím zpívat první hlas - soprán, a to moc nedávám ~t~

Federika 14090
30.11.2024 22:28:14
Já to všechno naprogramuju, nadiriguju, ošéfuju, všichni žbrblají, ale radši dělají, co dělat mají ~:-D, stromeček vybírám hooodně dlouho a pečlivě, pak ho manžel přinese do obýváku a začne divadlo, každoroční, kdy se stromeček točí tu dva cm doprava,tu doleva, tu ještě víc doleva, aby bylo zkonstatováno, že vpravo předtím to bylo lepší....~:-D Pak se dozvím,že si mám koupit dokonalej umělej a že příští rok se na to vykašle...~:-D
No a pak už idylka, na Štědrý den každý dělá nebo nedělá co má a spíš už se těšíme na nicnedělání a klídek a jídlo a polštářky a vanu a postel a hezký filmy...
Čumča. 160024
30.11.2024 22:17:27
"Pokaždé jsme se jí snažili s tátou přesvědčit, ať je nedělá, pokaždé se rozbrečela, že si nevážíme, co pro nás dělá. A pokaždé košíčky byly"

Huso, a napadá tě, proč ta urputnost? Co ji k tomu pudilo? Košíčky byly nějakou rodinnou tradicí, něco měly představovat? Tatínek příliš nechválil, že? Byla maminka smířená s odchodem tvé babičky? Psalas, že do té doby starost o vaření byl na babičce a maminka vařila dost nerada...

Trochu podobně to bylo v mé ženské linii. Moje babička se učila vařit v pokročile dospělém věku a děda jí dával dost najevo, jak je nedostatečná...Nějak se to přeneslo i na moji mámu, ta si taky vařením/pečením něco kompenzovala, nevím přesně co~7~
monam 158013
30.11.2024 22:12:01
U mých rodičů to bývalo mnohem třaskavější :-)
U nás to myslím nemělo nikdy ty grády, bylo to jen ovlivněné natěšenými dětmi,mým objektivním zhodnocením situace, že se nic nestíhá (i když jsem se snažila co šlo udělat v předstihu, vždy se našlo něco, co to zkomplikovalo, nabroušený tatínek, který nemá vánoce rád a s ničím nepomůže). Nejlépe to poslední vánoce zkomplikovalo naše kotě, které asi dva dny před ŠD začalo strašlivě blít, ovšem vygradovalo to v poledne na ŠD, takže jsem čapla kotě a odjela na veterinu. Tam jsem strávila hezkých šest hodin a muž mezitím udělal řízky a tak. Dárky sice nezabalil a celkově to mělo dost nedostatků, ale bylo to asi poprvé, kdy jsem já byla celkem v klidu.
Stará husa 154854
30.11.2024 21:47:48
V mojí původní rodině bývalá na Štědrý den taky lehce třaskavá atmosféra. Maminka chtěla připravovat všecko sama a zároveň se bála, že to nestihne nebo se to nepovede. Po tátovi se chtělo, aby postavil stromeček do stojanu a jemu se nechtělo. Slíbil, že to udělá v 9 po snídani, abych stromeček štíhlá nastrojit než bude v 11 pohádka, ale nechtělo se mi vstávat z postele, tak jsme se hádali, táta naštvaně vylezl o půl jedenácté, takže jsem stromeček strojila a zároveň jedním okem sledovala pohádku. Pak po mně maminka chtěla, abych ji doprovodila na hřbitov, což byla dvouhodinová štrapáce a ještě hodinu mytí hrobu a zdobení a zapalování svíček, aby to bylo co nejkrásnější. Pak rychle domů a tryskem večeři. Nesměli jsme s tátou strčit hlavu do kuchyně, nebo byl řev. Dívali jsme se tedy na jakýkoli vánoční pořád v televizi. Maminka si vymyslela, že kromě 20 druhů cukroví ještě udělá ovocné košíčky s krémem a šlehačkou. Byly moc dobrý, ale strašně piplavý. Maminka z nich šílela. Pokaždé jsme se jí snažili s tátou přesvědčit, ať je nedělá, pokaždé se rozbrečela, že si nevážíme, co pro nás dělá. A pokaždé košíčky byly. Dobré, nevinné, ale nenáviděné. Po košičkách se konečně šlo ke stromečku a s rozbalování dárků napětí postupně klesalo. Když jsme rozbalili i ten poslední zapomenutý dárek, upadlo jsme do nirvány a pustila se televize. Mám obavy, že v 70 letech se nevysilaly večer pohádky, byly to nějaké vánoční inscenace s legračním podtextem. Maminka únavou usnula během prvních 5 minut, já jsem nenápadně listovala v nových knihách , jedině táta sledoval televizní tvorbu. Jakmile to skončilo, pravil pokaždé To byla blbost! A tím končil každý nad Štědrý den.
Dari79 114243
30.11.2024 21:16:09
taky jsem to jednou zazila _ v podani stylu ze je spatne prijit jen jednou za rok atd:

to mi prislo hloupe _ zaprve samozrejme popisoval fakticky stav

spousta lidi opravdu jde do kostela jednou za rok

ale tim spis by to mel pojmout jako prilezitost nekoho zaujmout aby treba prisel vickrat

my chodime do jednoho kostela celkem daleko skoro hodinu autem

tam je to moc fajn tam vedi ze to tak je tak tomu asi uzpusobi program

zpiva se hodne koled kazani je takove prijemne vanocni a smirlive
a spis v duchu - jsme radi, ze je vas tu tolik...

spousta lidi je vericich jenom nemaji chut nebo cas nebo energii chodit kazdy tyden do kostela na msi jejiz podoba je stejna nekolik set let...
monam 158013
30.11.2024 21:14:46
Vánoce úplně nehrotím, ze své rodiny jsem si odnesla as jen nechuť k majonéze, takže sobě dělám bez ní a zbytek rodiny mě časem přesvědčil, že oni majonézu opravdu chtějí. Když jsem byla malá bylo u nás vždycky na vánoce dusno a křik, ráda bych ekla, že u nás je klid a rozjímání ale to bych lhala, se třemi natěšenými dětmi to asi ani nejde a navíc se vždycky něco semele, něco neklapne. Můj muž se v ničem neangažuje takže je všechno na mě a někdy je toho na mě moc a v klidu prostě nejsem.
[<<Předchozích 50] Názory 5160 z 57801  [Dalších 57741 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.