| Blanče | 42184 |
|
|
30.11.2024 20:47:06
Díky přenosu z původních rodin máme lehounce komplikované štědrovečerní menu - předkrm, dvě polévky, dva saláty, tři masa, následně chlebíčky (které z 95 procent snídáme další den ráno) a zmrzlinové poháry. Přenesli jsme živý stromek z mé rodiny, postupně snížili 20 druhů cukroví na "kolik se nám chce". Z mé rodiny je jídlem celý den do večeře jen vánočka, to už pár let nedržíme, míváme dopoledne rodinnou návštěvu - tam se vlastně ty chlebíčky jí
.Opravdu nemáme šílené nervy a chaos, které panovaly v obou rodinách. |
| Termix | 105545 |
|
|
30.11.2024 19:53:04
U manžela se jedla bílá polívka, u nás hrachová, zavedli jsme si lososovou a do ní vykrajuju ze zeleniny různé hvězdičky, stromečky, prasátka a tak.
Nikdo z nás nemíval předkrm, teď máme avokádovou pěnu s uzeným lososem a s krevetami. Vždy na Štědrý den chodíme na výstavu betlémů v Betlémské kaple. U manžela snídali vánočku, my nesnídali, teď dělám luxusnější jablečný štrůdl. A na rozdíl od mojí rodiny máme vždy klid a pohodu. |
| Alena | 129302 |
|
30.11.2024 16:36:09
"ale ta konzumace kapra by fakt měla pocházet z pohanských oslav" podle magazinu bio? :)Z jakeho zdroje asi takove informace cerpa? Uz to spojeni "pohanske vanoce" nedava smysl. Jak by se asi takova tradice prenesla, kdyz konzumace kapra je pomerne novodoba vec?
Vzdy jsem videla uvadet pochopitelne argumenty - ryba je krestansky symbol, je to postni jidlo (nebyla brana jako maso). Dovoluji si tvrdit, ze kapr na Vanoce nema s pohanskymi predky co delat. |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
30.11.2024 16:05:03
Čumčo, ok, asi jsme se nějak ztratila v návaznosti, spěchám a bojuji s neukázněností, měla bych se soustředěněji věnovat jiné činnosti.
Když mě ty svátky baví ![]() Kat, ale jo, samozřejmě chápu společenskou roli oděvu. Ale já se pozastavuji spíš nad tím, ptoč je vnímán jako nejsvátečnější den ze všech dnů právě čtyřiadvacátý prosinec, když to je den, kdy se vlastně fakticky nemá co slavit. Ano, je tady nějaká církevní tradice a pak nějaké ty pradávné tradice oslav slunovratu, ale takových svátků by se našla během roku řada a nejsem si jistá, jestli to jsou ty důvody. Ale myslím, že Drypetis mě pochopila ohledně setrvačnosti á-la maso pod plechem. (A do kostela se u nás chodí dost civilně, každý, jak chce, od kožichu po outdoor, možná proto, že dneska už nehraje roli taková ta formální společenská nutnost ukázat se. Možná jestli někde na maloměstě, nevím.) Rose, jsi ohleduplná, ale nakonec to pošklebování by bylo asi opravdu výstižnější Ale to není myšleno nějak útočně vůči konkrétním lidem, prostě jak jsem už psala, přijdou mi legrační některé jevy. A ohradila bych se proti tomu, že nepěkně pohlížím na nevěřící lidi (nebo lidi s jinými zvyky), to tedy absolutně neodpovídá. Možná si z něčeho dělám legraci a něco mě třeba i trochu štve, možná něco píši provokativně, ale to je prostě jen diskuze a sebe do toho zahrnuji stejně jako každého jiného. A už si se mnou prosím nikdo nepovídejte, selhává mi vůle a mám tolik jiné práce... ![]() Drypetis, mám dlouhé vedení... udělej si to na pohodu |
| vlad. | 38059 |
|
|
30.11.2024 16:00:26
jj ryba jako postní jídlo, v českých zemích navíc dobře dostupné během celého roku
|
| Drypetis | 154924 |
|
|
30.11.2024 15:26:58
Antheo,
ono podobnou zkušenost má s kázáním na půlnoční poslední dobou víc lidí. Jako by se ti faráři domluvili. Vadí jim, že lidi chodí na půlnoční jako součást tradice, ale nevěří. No, tak už příště prostě nepřijdou, ale cestu k víře taky nenajdou. Asi by na to měli jít trochu jinak ![]() Já jsem nedávno způsobila rozruch na mši, kde bylo jen pár lidí, že jsem nešla k přijímání. Ani jít nemůžu, že, pro to jsou nějaká pravidla i pro věřící. Ale kdybych šla, přijímat bych mohla. Bylo by to proti pravidlům, ale nezpůsobilo by to rozruch, takhle by se odhalilo, že jsem nevěřící. |
| neznámá | 91073 |
|
30.11.2024 15:25:49
Ještě bych vzala v potaz rybu jako symbol křestanství, to by také mohl být základ kapra na Vánoce.
|
| Vážný2 | 158667 |
|
30.11.2024 15:21:27
O českém pohanství víme strašně málo. Nejsou ani dochována jména Bohů, většinou si je dovozujeme prý ze sousedních slovanských pohanských oblastí. Protože jsme přijali nadvakrát (napřed jako Velká Morava, pak České knížectví) křesťanství poměrně brzy, tak nezůstala písemná díla, kroniky, která by o tom psaly.
V době, kdy se tu zavádělo slavení Vánoc v ranném středověku, tak sice mohlo dojít ještě ke kontaktu s pohanstvím, ale jedly se jiné věci, než kapr (nebylo rybníkářství). Držel se půst do první hvězdy a pak se jedlo, co dům dal, jako hostina. Polévky, houby, omaštěné a sladké kaše, pečivo z bílé mouky, ovoce, ... Kapr se prý objevil až v 18.století... A je otázka zda jako postní jídlo. Možná částečně v souvislosti s tím, že mše se posunula na půlnoční a půst od masa platil i před mší. |
| Čumča. | 160024 |
|
|
30.11.2024 15:16:56
Okolíku/vlad., nepíšu přeci, že ano
vím, že je tam jen časová podobnost a několik podobných symbolik s křesťanským/pohanským pojetím oslav |
| Anthea | 47738 |
|
|
30.11.2024 15:12:49
Evelyn, podobnou zkušenost mám s farářem i já. První a poslední moje půlnoční, pak už jsem nikdy nebyla.
|
Den českých řemeselLitoměřice
Rybářský denČeské Budějovice
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.