| Žžena | 83005 |
|
15.6.2015 11:29:17
Tante,
dnes je kreditový systém. Nějaké Slavíkové se můžeš klidně vyhnout. A rostliny se neučí jen na katedře botaniky A ano, na specializované přednášky o rostlinách opravdu chodí i studenti s takovými mezerami. |
| Tante Bante | 147015 |
|
|
15.6.2015 11:27:04
NErozumím tomu, jak je to možné. Nás učila Slavíková a museli jsme to umět jako násobilku, všechny albéda a flavéda, co je jak zpeřené, sečné a klanné, neumím si představit, že by na katedře botaniky chodil student, který by obtížně identifikoval na rostlině bliznu a to včetně algologů a mykologů. Fakt tomu nerozumím. Poznat pestík jde na běžném květu naučit průměrného šesťáka.
|
| Žžena | 83005 |
|
15.6.2015 11:21:45
Tante,
on po nich muž nechce žádnou pokročilou morfologii, typicky se ptá např. co je na této rostlině stonek nebo kde najdou bliznu. A i to je problém. |
| Tante Bante | 147015 |
|
|
15.6.2015 11:20:16
Njn. Já jsem promovala 1998. V době mého studia jsme měli celkem podrobnou zkoušku nejen ze systematiky cévnatých rostlin, ale i z rostlinné morfologie. Já jsem v tom nijak neexcelovala, speciálně morfologie mi přišla jak z devatenáctého století a systematické hrátky se mi taky nedařilo brát smrtelně vážně, starala jsem se hlavně o jazz a rozmnožování. Ale škumpu jsem si odnesla. Je mi vlastně milé, že dneska jsem snad za všeznalého šprta, co toho hodně ví, i když je opak pravdou.
|
| margotka78 alias shit-roller | 108560 |
|
|
15.6.2015 11:19:44
moje děti nikdy nic nežraly. Vždycky jsem jim říkala, že na všechno, co dávají venku do huby, by se měly ptát. A než tohle chápaly jsem jim byla furt za prdelí.
|
| Žžena | 83005 |
|
15.6.2015 11:13:32
Tante,
tak já kolem sebe vidím (exotické rostliny mne živí), že se vyšší gramotností mezi "běžným lidem" kolikrát stává už poznání listů od kořenů Věci, co byly dřív samozřejmost, už samozřejmostí dávno nejsou. Bohužel.Muž učí specializovanou přednášku z rostlin na PřF UK (primárně pro magisterský program) a pravidelně řeší neschopnost studentů orientovat se v základní rostlinné anatomii. Škumpa a spol. se bohužel dávno přesunuly do kategorie "jó, to jsou ty špeky pro šprty, co se o to zajímají do hloubky". |
| Tante Bante | 147015 |
|
|
15.6.2015 11:07:53
Čeče, já si myslím, že poznat bolehlav nebo škumpu není žádná vyšší gramotnost, to je praktická znalost potřebná k životu. Jak je vidět.
I když člověk zapomene, že se to jmenuje škumpa, nejspíš si zapamatuje, že s tím křákem pojilo nějaké strašení ve škole, možná to bylo jedovaté.... od toho už je jen krok, aby se člověk podíval, věděl, jak to má najít. Což se ve škole taky neučí. Ono nejde ani tak o to, že vyšly z módy encyklopedické znalosti (vyšly), jako spíš o to, že nebyly nahrazeny ničím jiným. Žádným operativním aparátem, že by člověk věděl, že ví houby a co a jak si má najít, aby neriskoval. Ono je hezké povídat si o citech a svobodě projevu, někdy je to i hodně potřeba, jenže samotné to nestačí. Jako škola je to málo. |
| Tante Bante | 147015 |
|
|
15.6.2015 11:02:34
Proč všechny, dobré je znát ty, co jsou jedovaté a mohou např. uškodit dítěti či domácímu mazlíčkovi. I je dobré vědět, jak hledat internetem, když už se na něj hodlám spoléhat.
Když matce není za těžko hodiny řešit, jakou dá děcku plenu, nemusí být od věci se připravit i na poli jedovatých rostlin. |
| Žžena | 83005 |
|
15.6.2015 10:56:55
Tante,
poptávka rodičů po vyšší přírodovědné "gramotnosti" je naprosté sci-fi. Bohužel. Já můžu chtít cokoli, ale rodič co chce, aby se děti ve škole naučily něco víc, je dnes bohužel jak dvouhlavý tele. Encyklopedické znalosti nejsou v módě, googlení nahradí myšlení. Co doma dítě nenaučím, to prostě vědět nebude ![]() A pokud se učí něco "navíc", jsou to paskvily typu angličtina od první třídy. |
| margotka78 alias shit-roller | 108560 |
|
|
15.6.2015 10:55:45
nemám potřebu znát všechny okrasné keře.
Ale díky této diskuzi toho vím víc. |
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.