| Tante Bante | 147015 |
|
|
15.6.2015 10:36:23
Ale naštěstí asi málo
. |
| margotka78 alias shit-roller | 108560 |
|
|
15.6.2015 10:35:36
tak jsem testovala rodinu a nikdo to nevěděl. O existenci jedovaté škumpy jsme neměli ani zdání..
![]() Taktéž bolehlav ( jméno jsme slyšeli, ale nepoznali jsme ho). Ale zjistili jsme , že jsme ho včera zlikvidovali v lese na chatě. A smrdělo to tam jako chcíplotina, teď už víme proč.. |
| Tante Bante | 147015 |
|
|
15.6.2015 10:34:34
Škumpa, jak už jsem psala, asi v učebnicích moc není. Měl by ji mít učitel v hlavě.
Aby se děti učily o světě, který je obklopuje, přímo v něm, to je starý objev (pokud mi chceš naznačit, že pracuju nedidakticky). Proč to učitelé nedělají, to je taky stará věc. Já jsem to třeba vždycky dělala, ale je to namáhavé a nebezpečné. Kolegyně měla dobrou aféru, musela uhradit čepici, kterou podle tvrzení matky dítě ztratilo pod jejím velením a tedy na její zodpovědnost na hodině v přírodě. Paní si řekla o dvě stovky. Šlo o sedmáky. Tak třeba proto pragmatická učka na to kváká. |
| Slonisko | 65085 |
|
|
15.6.2015 10:29:35
Tis jsem jako dítě testovala, červený míšek opravdu jedovatý není a je i sladký
. |
| Žžena | 83005 |
|
15.6.2015 10:25:48
Tante,
u nás opravdu není, jako že není. Ne že ji nepoznám. A je velkej rozdíl v učení "děti, tady ta krásná rostlina, víte kde, za rohem, určitě vás taky upoutala, je jedivatá" a "existuje rostlina, její obrázek je v učebnici na straně 52, která je jedovatá". |
| Tante Bante | 147015 |
|
|
15.6.2015 10:11:54
A já na to mám i zpětnou vazbu, v každé třídě, kde škumpu ukážeš, tak vždycky aspoň jedno děcko udělá: "Jééé, to máme u babičky, jééé to sežral kocour a chcípl, jéééé, dyť to je ten keř tady za rohem."
|
| Tante Bante | 147015 |
|
|
15.6.2015 10:09:05
Já nevím, no. Jestli ve škole chtějí nosit škumpu na výtvarku, neukáží dětem ani bolehlav a neřeknou jim, kdo byl Sokrates, tak se divím, že to nikomu nevadí. Nebo je to jaký šel, takovou potkal. Hlavně když si naslouchali.
A jak říkáš, to, že škumpa "nikde není" to prostě není pravda. Že jí někdo nevidí-nepozná není ekvivalent toho, že není, což je celkem úhelný problém dnešní doby. Teď jsem zrovna o tom četla od Standy Komárka. Infantilizace myšlení. |
| margotka78 alias shit-roller | 108560 |
|
|
15.6.2015 10:02:25
my to nosíme na podzim na výtvarku. Jenže myslím, že ty barevné listy už nebudou mít v sobě to jedovaté
|
| angrešt | 114837 |
|
15.6.2015 9:58:03
Na základce v nás byl naopak pěstován kladný vztah ke škumpě, pravidelně jsme dostávali za úkol přinést její krásně vybarvené listy na výtvarku. V mém rodném městě je škumpa na každém kroku, v Praze taky, vím o celých škumpových houštinách.
Podezření, že možná není tak nevinná, jsem pojala až na gymplu, když jsem v Hroznech hněvu četla, jak se Tom plazil pod keři jedovaté škumpy. Tak jsem si to vyhledala a přestala si kráásně barevné listy dávat na podzim do vázy. Včera mě zrovna napadlo, jak málo lidé vědí o silně jedovatých rostlinách - máme tu hned u domu velký porost bolehlavu a lidi si to trhaj do vázy. Však pěkný, ne? Při pokusu vysvětlit, že je to přece ta děsně jedovatá kytka, jejíž odvar vypil a tím skončil Sokrates, vyvolala akorát překvapenou otázku, kdo je Sokrates... ty školy, ó, ty školy! |
| Tante Bante | 147015 |
|
|
15.6.2015 9:53:52
Jinak o škumpě píše třeba i Gaskin v Zázraku porodu.
|
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.