| Drop | 147259 |
|
|
15.6.2015 9:52:42
my jí máme na zahradě a je nezničitelná, mrcha jedna
|
| Tante Bante | 147015 |
|
|
15.6.2015 9:48:56
Asi záleží, co komu připadá časté, to může být relativní, já ji vídám rozhodně častěji než raritně, asi tak často, jako bolševník.
Podle mého soudu je to jedna z rostlin, které je velmi dobře znát i člověku, kterému rostliny připadají nudné či zbytečné. Ale je pravda, že třeba ve "vyhlášené" s ukrutně oblíbené učebnici Ekologický přírodopis od Kvasničkové není a asi i v jiných učebnicích, ale to beru tak, že v učebnicích nemůže být všechno, stejně tak jako je známý fakt, že učebnice tíhnou k opakování sto let starých klišé pořád dokola. |
| Kapradina | 34186 |
|
|
15.6.2015 9:48:18
Tak odkazy na netu jsem si ráno našla taky. A ze školy si o škumpě nepamatuju vůbec nic, ani to, jestli jsme se o ní vůbec něco učili? Máš pravdu plno jiných pitomostí z Přírodopisu v hlavě mám, ale tyhle praktický věci bohužel ... Dvě starší děti už jsou ze ZŠ dávno pryč, tak jim až přijdou položím otázku, zda o škumpě něco ze školy ví ...
A mě je to hrozně líto a pokládám tuhle svoji nevědomost za vinu, že dcera vypadá tak "hrozně". Až se mi z toho chce brečet. Dostala Dithiaden a mastička se v lékárně dělá. Za chvíli ji tam jdu vyzvednout. Ach jo. |
| adelaide k. | 20327 |
|
|
15.6.2015 9:35:24
Tante, nepamatuju se kdy jsem naposled viděla škumpu naživo.
Zas tak častá není. |
| Cimbur | 64764 |
|
|
15.6.2015 9:33:28
Já to taky děti od mala učím, svoje i cizí. Nedávno jsem zpod škump cizí děti vyháněla.
|
| Žžena | 83005 |
|
15.6.2015 9:32:53
Tak já třeba nemyslím, že na škumpu je u nás možno běžně narazit. Potkávám ji velmi vzácně, u nás v obci není ani jedna, ani ve městě ji nepotkávám. Pamatuju jednu škumpu kousek od tety, kam jsem jezdila na prázdniny. Takže jestli je to základní poučení v biologii, si nejsem jistá, protože si vůbec nedělám iluze, že děti v paměti udrží varování stran rostliny, kterou nikdy nepotkaly, a třeba mnoho let po škole ani nepotkají.
|
| Cimbur | 64764 |
|
|
15.6.2015 9:32:08
Tante, nejsem si jista, kolik lidí to zná. Byla jsem malý botanik, dendrolog a věřím, že na celé naší základce jsem znala škumpu jako jediná osoba, naší učitelce přírodopisu byla dozajista ukradená.
O její jedovatosti jsem věděla, ale o problému kontaktních dermatititd jsem se dozvěděla více až při přípravě konkrétního článku pro dnes už neexistující cestovatelský server. Oni ti anglicky mluvící mají lásku ve zjednodušených názvech rostlin, kdy pod jedno "poisson ivy" se navíc vejde celá škála rostlin - vážně je mi líto, měla jsem to i s obrázky. Za Velkou louží jsem nikdy nebyla, proto mě překvapilo, že tam existuje tento fenomén a většina cestovatelů o něm ani neví - ač pro místní je to samozřejmost. Kam se hrabe naše hodná a zdravá kopřiva... Nějaký pan Jahodář napsal tak před lety dvaceti hezkou knihu o jedovatých rostlinách v bytě, na zahradě i v přírodě, ale ta kniha je teď nesehnatelná. Normálně něco schrastím a dám to sem, abych se odreagovala, až mužíček odcestuje na nebezpečnou cestu... |
| Tante Bante | 147015 |
|
|
15.6.2015 9:05:39
Učitel, který neučí děti o škumpě, ten je zralý na stížnost od rodičů, protože "Naše stromy a keře" jsou součástí asi úplně všech ŠVP. V práci, kde jsem byla naposled, jsme měli i samostatné téma "Jedovaté rostliny".
Pokud učitel přírodopisu nezná škumpu, je zralý na pedagogickou žumpu, jenže oni ji třeba i znají, ale nenamáhají se, stejně jsou pak z toho jen stížnosti, že se děti musí učit moc "nudných blbostí", konkrétně na těch jedovatých rostlinách jsem to sama zažila, rodičům se moc nelíbí, že se děti musí "učit zpaměti běžně dostupné informace". Taky už jsem se s tím pak tolik nedřela, ale informaci o škumpě a dalších jedovatých rostlinách, na které mohou u nás běžně narazit, dostaly vždycky. Škumpa je vzhledově výrazná, nepřehlédnutelná rostlina. Většinou i mrně, když kolem ní jde, zajímá se, jak se to jmenuje. |
| holka anonymka | 93519 |
|
|
15.6.2015 9:03:19
nedává se na to pudr, jako při neštovicích?
|
| margotka78 alias shit-roller | 108560 |
|
|
15.6.2015 8:36:08
vidíš a já v životě ani neslyšela název škumpa
![]() Jinak třeba o bolševníku vím, to nám říkali ve škole. |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.