| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Tábory

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 1400] Názory 14011410 z 8196  [Dalších 6786 >>]
Filip Tesař 134358
22.7.2016 15:00:22
Sám mám zkušenosti jenom ze skautskejch táborů (za komunistů oficiálně "turisťáky", ale podle skautskejch a woodcrafterskejch principů).

Osobní čistota patřila k táboru neodmyslitelně, samozřejmě ne nějakej hygienickej purismus, ale mytí v potoce nebo v rybníce probíhalo prakticky denně, pokud náhodou fakt nebylo počasí, tak ruce a obličej, čistění zubů ráno a večer, na konci tábora indiánská sauna. Sprcha na takovým táboře samozřejmě nebyla, teplá voda taky ne (akorát ohřátá na kamnech). Spalo se v týpkách, takže lidi i oblečení načuchli kouřem - mě to nevadí, naopak, mám ten kouřovej odér rád a nesmrdí mi, nakonec je to hodně podobnej odér jako v Kaufu v uzeninách... oblečení se sušilo, protože se ve stanech topilo, na měnění oblečení se dohlíželo, i když ne furt, ale moc propocený trička se převlíkaly určitě, na nohy se koukalo (na zasmrádlý ponožky - nejen kvůli čuchu, ale kvůli hygieně) na puchejře zcela samozřejmě, na menší se dohlíželo víc, starší dohlíželi na mladší, někdy se i hromadně pralo, pokud nepršelo, dávaly se spacáky obrácený naruby vyvěsit na sluníčko. Přetejkající latrína a kakání po lese je nějak mimo moje chápání - chápu, že pětadvacet dětí a šedesát dětí je rozdíl, ale v tom případě snad latrín musí bejt víc - latrína se kopala dost hluboká, pravidelně se zahazovala hlínou, případně zasypávala vápnem. Nádobí se mylo hned po jídle a po vaření, u těch, co vařili, byly umytý ruce jasný. Jasně, že nikdo nebyl navoněněj, ale myšlenka "špinavej, smradlavej, ale šťastnej" mi úplně nesedí. Všichni, i velký, se přes den zašpinili, ale prostě taky pravidelně myli a taky převlíkali. Myli jsme se i na víkendových výpravách, minimálně ruce a obličej, čistili si zuby, někdy se myli celí (nebo koupali, ale mysli jsme se i v potoce, drhli se jemným pískem, abychom si omyli pot). Minimálně ruce, obličej a zuby jsme si myli a saunu aspoň jednou dělali i na zimních táborech...
Otylka 137962
22.7.2016 14:57:40
Tak to bych neřešila. Doma se děti myjí denně … při návratu syna v první třídě ze ŠvP po týdnu kdy celou dobu pršelo jsem zjistila, že mu stačily jedny trenky, celou dobu nosil džíny a boty ve kterých přijel (ano ne ty do lesa ani holínky) a domů přijel v čistých teplákách a čistých botech do lesa, zatímco ty totálně promočené džíny a zablácené boty (pytlíky na špinavé boty a prádlo zůstaly vzorně složené v kufru) ušpinily a promočil všechny ty nepoužité věci v kufru. Byla jsem z toho tak mimo, že jsem dostala záchvat smíchu. Mě stačí málo.
Lassiesevrací 134328
22.7.2016 14:27:23
Mapat, ale já s tebou v podstatě souhlasím. Jen si myslím, že cesta MHD nebo košíky v supermarketech se nedá srovnat s tím, když si naši předkové rozbalili chleba na poli. Jestli ty další věci, jako hnůj, špinavá voda atp.... to beru. Ale oni taky umírali na infekční nemoci mnohem víc. Já psala čistě o svačině na poli, ne o jejich celkových hygienických podmínkách.
Jinak já nejsem extremusta, máme dva psy v baráku, vytírám jednou týdně, v létě chodím v přízemí v botech. Jen ruce si myjeme často. Desinfikujeme si je jen při sterilních úkonech, když saháme na centrál.
Carollyn 131058
22.7.2016 14:25:06
Když nad tím přemýšlím, tak si ty ruce také umývám hlavně kvůli pocitu, nesnáším prostě ty ulepené ruce třeba z MHD.
Mapat 109192
22.7.2016 14:19:40
a lassie nechci v žádném případě zlehčovat vaši situaci, vím, čím jste si se synem prošli, ale uznáš, že je to trochu specifické a netýká to se většiny populace
Alraune 129596
22.7.2016 14:19:25
Na kuchaře nesmíš vůbec myslet :)
kysnutá knedla 99495
22.7.2016 14:18:38
Priznávam, že tiež umývam ruky kvoli pocitu, nie kvoli baktériam...
Alraune 129596
22.7.2016 14:17:56
U vás opatrnost chápu, ale upřímně, u nás, kde spíš čuba v posteli po tom, co proběhne pražskou ulicí, je nějaké mytí rukou jen detail. Ruce si myju, protože nesnesu pocit, že je mám špinavé, ne kvůli bakteriím.
Mapat 109192
22.7.2016 14:16:41
Lassie: sahali na nářadí, na které předtím šahali jiní, šahali na zvířata (po kterých lezly mouchy, které předtím seděly víš na čem~j~), chytali hlínu, kamení nebo třeba trávu či seno, na které močily zvířata. Trvám na mytí po WC a když se člověk ušpiní, ale dívat se na lidi, kteří si nejdou před opravdu každým jídlem umýt ruce, jako na prasata, mi přijde fakt ujeté. Dovolím si ponechat na vlastním rozhodnutí, zda mám ruce čisté či ne a tudíž vhodné k jídlu. Jestli mě někdo pozoruje a posuzuje, tak potěš koště.
Jinak dobrá poznámka od Alraune s tou restaurací. Tam bych se pak asi fakt nenajedla. Kdybych si šla před jídlem umýt ruce, tak cestou ze záchodu chytnu jednu až dvě kliky, a tam je dost velké riziko, že je chytal někdo, kdo si po WC ruce neumyl. Ještě horší je ovšem představa, že si po WC neumyl ruce kuchař! ~z~
Lassiesevrací 134328
22.7.2016 14:12:28
na kliky! jsem chtěla napsat. Taky nákupním košíkům se vyhnuli.
[<<Předchozích 1400] Názory 14011410 z 8196  [Dalších 6786 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.