| Žžena | 83005 |
|
13.3.2024 7:50:30
Beat,
i v situaci, kdy Ti přijde osobně přirozené, že żena se stará o děti, a na tom není v principu nic špatně, protože i to je samozřejmě legitimní volba, zůstává na stole problém (nejen) profesního uplatnění žen. Protože nežijem ve světě, kde by žena, byť chce být víc s dětmi, měla vždy tu možnost. Většina domácností potřebuje dva příjmy. No a snad nemusím ani zmiňovat problematiku vdov, samoživitelek, žen, co se potřebují vyprostit ze spárů násilníka... ženy prostě objektivně POTŘEBUJÍ mít spravedlivé a adekvátní podmínky pro vydělávání peněz, potřebují mít co nejlepší možnost se v případě potřeby uživit, protože jim nikdo nezaručí, že budou dosmrti v situaci, kdy hlavní finanční zátěž rodiny bude nést jiný primární živitel. |
| Renka + 3 | 26652 |
|
|
13.3.2024 7:41:35
Tak ono to nikdy nemůže být úplně spravedlivé, už proto, že žena to dítě nosí a třeba atletka těžko bude těhotná budovat kariéru. Nejde to, kdyby se na hlavu postavila. Prostě jsou nějaké věci dané od přírody a my jako lidé je jen svým chtěním nezměníme.
Ono taky na obranu těch chlapů, řada z těch, kteří budují kariéru, klidně před volbou mít-nemít dítě řekne, že se bez dětí obejde a často v tom tlačí ta žena. A je prostě přirozenější, že minimálně o toho novorozence se stará matka. A starší dítě už nemusí opečovávat rodič, pokud žena chce budovat kariéru, může dítě svěřit chůvě. Nějaké změny ve společnosti jsou, ale třeba z mého pohledu je snaha o to, aby to bylo úplně vyrovnané, násilné tlačení, protože to prostě není v souladu s přírodou. |
| Beat | 107867 |
|
|
13.3.2024 7:09:37
Nebudu se moc vyjadrovat k tématu mateřství. V tom já, už z podstaty slova, proste vnimam, ze ženy jsou matky a péče o děti je víc na nich. O tom, co píše cimbur však není pochyb a s tím naprosto souhlasím.
Na Darje mi nejvic “vadi” její umanutost říct to stůj co stůj, ať mi tam třeba kouří pod nosem, co je mi do nich, co je mi do dalších oceněných, co je mi do režiséra…no, a jiné projevy této vlastnosti vidíme na Ukrajině. |
| sovice | 18997 |
|
|
13.3.2024 7:07:20
Velšice,
rozumím, chlapi můžou na RD, zbytek, jak si to kdo zařídí, hotovo dvacet... Že ti chlapi na rodičák chodí minimálně, to je fuk, možnost přece je, tak je to spravedlivé... Co by ženské ještě chtěly. No, podporu zkrácených úvazků, dětské skupiny atd. atd... Co přesně řeší dotyčná režisérka nevím, ale třeba ženy ve vědě by uvítaly, kdyby se na ně myslelo - třeba hlídání dětí při konferencích, jesle / školky, možnost zpomalovat některé granty atd... Jiná povolání mají další specifika. Žena s dětmi při své práci běžné řeší spoustu věcí, které muž s dětmi neřeší vůbec nebo jen částečně, když je k tomu sám aktivně ochoten, případně manželkou vysloveně dotlačen. Pak se dozvíme, že ženy kariérně zaostávají, mají nižší platy. Znám domácnosti, a nejsou to jen samozivitelky, kde valná většina omezování se kolem děti leží na ženě. Valnou většinu na muži momentálně neznám žádnou. Občas je to jakž takž vyrovnané. A to ve věku dětí malém i větším. Celkově je to tristní, přestože se zdá, že část mladé generace to má jinak. |
| ehm | 145751 |
|
13.3.2024 6:57:45
Kolik znáš osobně otců, co byli s dítětem na MD? Já ani jednoho. A neznám ani jednoho otce, co si zkrátil úvazek, aby byl schopen vyzvedávat dítě ze školky. A to v mé bublině je už standardem, že po návratu ze zaměstnání si otec nesedne s mobilem na gauč, ale zapojí se do péče. Ano, k posunu došlo, ale pořád je tu rovnítko mezi pečující osoba a matka nikoli pečující osoba a rodič.
|
| Žžena | 83005 |
|
13.3.2024 6:57:00
Cimbur,
přesně. A pak na to někdo řekne "jaký si to udělá, takový to má". |
| Cimbur | 64764 |
|
|
13.3.2024 6:54:39
Evelyn, rodinné zvyklosti se diametrálně liší a pořád bohužel převládá většinový model, kdy se stará výhradně žena, muž maximálně "pomáhá". A platí to nejen o péči o děti. Je to pár let, kdy už kolegyně vyjela ve chvíli, kdy při rozhovoru o rodinné situaci konkrétního nemohoucího pacienta kolega řekl: "Však jsou tam doma nějaké ženy, takže ho můžeme pustit.".
A jsme u toho, obslužnou péči o staré a nemocné příbuzné zajišťují bez ohledu na svoje fyzické možnosti tak z 95% ženy. To, že ženské u nás mají až řádově méně volného času a prostoru na odpočinek a osobní aktivity taky nikoho nebolí. Jednou se to někdo nešikovně pokusí nakousnout a je řev. A jakej. Na sociálních sítích je to na poblití. Hned všichni (a bohužel i všechny) řeší jak ta režisérka vypadá, radí dávno vdané ženě, ať si najde chlapa, nebo přesně vědí, proč ho najít nemůže, mají starost o její vzdělání a o to kdo ji živí (vystudovala MCHAT a od 20 let pracuje) a vůbec nalezli příležitost jak se nad někoho povýšit. |
| Beat | 107867 |
|
|
13.3.2024 6:54:07
Velšice, tak já si to jdu pustit, doteď nevím, o čem se vede řeč a myslela jsem, že to zvládnu i bez toho
. Ale tvoje viditelné rozhořčení mi nakoplo![]() |
| sovice | 18997 |
|
|
13.3.2024 6:51:21
Nesledovala jsem to, ale dočetla jsem se, že jiní přetáhli i o víc bez utnuti.
|
| Velšice | 92803 |
|
|
13.3.2024 6:23:44
Mně se nechce věřit, že to Evelyn, Čumčo, Vlad, nevidíte. Je to jako kdybych já z Prahy nevěřila tomu, že je někde chudoba, nebo nedostatek lékařů. Přeci to, že to tak není u vás neznamená, že to tak není. Je to tak v celé společnosti, stačí se rozhlédnout a to říkám jako dítě workoholičky, s kterou byl vždy víc doma táta. Ano, začíná se to měnit, ale to bude trvat další generaci..minimálně. A to hlásám, i když mi byl projev Darji extrémně nesympatickej.
Věta “ Jaký si to uděláš, takový to máš” asi sedí v hodně situacích, ale je to tak “namachrovaný”, možná rovnou napsat “pche”, vyjde to skoro nastejno. Asi budu číst raději komenty na Novinkách, ty mě rozčílí míň. Ach jo. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.