| .kili. | 125672 |
|
29.11.2012 12:18:55
- "víc pokory...k lidem celkově, k nemocem a vlastně i k přírodě samotné."
taková pokora se neprojeví hromaděním intuicí, kdežto zíáskáváním validních informací - " Až budete starší a kouknete se zpět," starší už nebudu a co týče se sledování vývoje medicíny, nemyslím si, že bych toho byl prost, ba naopak - "Nezlobte se, nedalo mi to těch pár vět nenapsat..." nemá proč se zlobit, píšete své dojmy a nic proti tomu, nechápu sice smysl oněch ony karatelských invencí, ale nechť máte volnost je přednést. |
| Pam-pela | 97353 |
|
|
29.11.2012 12:10:56
Jinak kazuistiku klidně i doložím, byla by dlouhá a nebylo by to příjemné čtení.
Nejvíc se člověka dotkne případ u někoho blízkého...a znám pár lékařů, kteří naprosto změnili třeba přístup k alternativě nebo k nějakého dosud jimi popíranému problému v té chvíli, kdy měli při léčení už buď prázdné ruce (vyčerpali všechny možnosti), nebo jim popadala jejich přesvědčení o jasnosti případu jako domeček z karet. To už uvádět dopodrobna nebudu, někdo by se mohl poznat, a to nechci, tak blízcí kamarádi to nejsou... |
| Pam-pela | 97353 |
|
|
29.11.2012 12:06:06
Vím, že nejste na moje doporučení zvědavý
, ale mě to nedá - podle mě - doktor by měl mít víc pokory...k lidem celkově, k nemocem a vlastně i k přírodě samotné.Navíc nemusí být vše podle tabulek nebo podle toho, co se vyučuje v dané na fakultě, člověk by měl zohlednit, že vše je ve vývoji, tedy nic není naprosto JISTÉ! Jestli jste pozorně četl, a možná byste jako lékař měl (protože s boreliozou přicházíte denně do styku, jen to asi nevíte), našel byste jen v těchto pár příspěvcích mnoho příběhů a poznatků lidí, kteří měli OSOBNÍ neblahou zkušenost s touto nemocí. Když jsem byla o dost mladší, také jsem byla se vším raz dva hotová a měla jsem pocit, že všechno vím "nejlíp" (aspoň v mém oboru)...dnes, co jsem pobrala ty životní zkušenosti - tak čím dál tím víc "vím, že nic nevím", a že se musím pořád a pořád učit...ale prostě to asi přichází až věkem ![]() Je potřeba připustit někdy i to, že druzí mají jiné zkušenosti, jiné poznatky, svou pravdu...a brát je v úvahu - a jako lékař by to člověk měl dělat, učíme se všichni pořád...a i lékaři se mohou učit od laiků, ba i od alternativců, bylinkářů a tak. Až budete starší a kouknete se zpět, možná se pousmějete tomu, co věděla medicína dneska a jak za pár let opět pokročí kupředu, není potřeba se držet striktně naučeného a daného, vše je v pohybu a vše se mění. je potřeba to mít na paměti. Pokud si člověk myslí, že je neomylný, dělá strašlivé chyby! Nezlobte se, nedalo mi to těch pár vět nenapsat... |
| .kili. | 125672 |
|
29.11.2012 11:41:02
"možná je to vidět z mého příspěvku nahoře a z popisů dalších zde diskutujících."
z jednoho příspěvku, z jedné, nadto nedoložitelné na tomto místě casuistiky, nelze učinit zobecnění, na které jsem reagoval. |
| .kili. | 125672 |
|
29.11.2012 11:36:25
"Existují např. boreliové poradny u infekčních klinik nemocnic ... "
to možná ano, nicméně já jsem se ptal na centra - ta byla uvedena |
| .kili. | 125672 |
|
29.11.2012 11:34:29
"to si zjitěte sám, pane vševědoucí, myslím, že jako lékař byste to vědět měl "
Sdělíte, že jsou nějaká centra, když se optám jaká a kde, napíšete výše citované. Co bych měl vědět já, to není Vaše starost, kdežto byste měla být s to doložit svá tvrzení, |
| Pam-pela | 97353 |
|
|
29.11.2012 11:11:18
..za příspěvky.
Spoustu informací jsem nevěděla. A myslím, že těch skrytě nakažených lidí je určitě hodně...tak třeba ta diskuze i někomu pomohla, kdo trpí problémy, ale přes vyšetření je "lékařsky OK". Mnohdy ti lidé končí u psychologa s tím, že jeho onemocnění je psychosomatické. Díky moc. ![]() |
| Pam-pela | 97353 |
|
|
29.11.2012 11:02:41
No možná je to vidět z mého příspěvku nahoře a z popisů dalších zde diskutujících.
Mnozí lékaři nevědí, nechtějí se dál učit, podceňují to. Anebo - a to je zřejmě případ naší lékařky - nechce se jim platit drahé boreliózové testy, zřejmě jsou v řádu tisíců až desetitisíců, ještě jsem to nezjišťovala. Asi si to budeme muset prostě a jednoduše zaplatit sami (na to, že manžel vůbec nečerpá zdravotní "požitky" a je to jedno z jeho řídkých vyšetření se mi to zdá podivné, ale budiž). Spíš mě zaráží to striktní smetení ze stolu - to NEMŮŽE BÝT BORELIÓZA. Já vím, že může...může se projevovat jakkoliv a mám za to, že tisíce lidí, kteří trpí nějakým přetrvávajícím omezujícím lékařsky zatím neidentifikovaným onemocněním, mohou být nemocní LM, jenže se to neví. Pokud je nakaženost klíšťat taková, jako se tu psalo (a navíc musíme zohlednit, že LM přenáší i jiný savý hmyz - klíštěti se může i vyhnout, ale komárovi?) , pak nemocných musí být hodně. U někoho si asi pomůže imunitní systém, u někoho nemoc nepropukne, ale u někoho prostě probíhá skrytě a je zaměnitelná s jinými těžkými nemocemi. Někdo má to štěstí, že ho lékař vyléčí. Já jsem ráda, že jsem tuhle diskuzi založila... Prostě - být lékařem, budu hrozně moc ráda za každé informace, za vyburcování k tomu, abych určité příznaky i nestandartní nepodceňovala...protože zvlášť děti před sebou mají celý život...a pokud se dá LM zabránit v počátku silnými ATB, je dobré umět nemoc rozeznat, pohlídat a tak... U nás nemoc poškodila srdce, klouby, mozek, stalo se během cca 6ti let...srdce a klouby by se možná daly do pořádku, mozek je poškozený nevratně...je to cca 17 let - od té doby uběhlo mnoho vody, ale někteří lékaři jsou neinformovaní stejně jako tenkrát. Myslela jsem, že naše obvoďačka je výjimka a koukám, že bohužel není. Dobrý doktor se učí celý život a umí přijmout i názory a zkušenosti druhých. NEJDE PŘECE O TO, KDO MÁ PRAVDU, ALE ABY SE LIDÉ MOHLI UZDRAVIT! Pacientům je jedno, kdo má pravdu, kdo je "vítěz", chtějí být prostě zdraví, a někdy na to sami nestačí. |
| LenkaMad | 56223 |
|
|
29.11.2012 10:26:28
Existují např. boreliové poradny u infekčních klinik nemocnic ...
|
| štěpánkaa | 100291 |
|
|
29.11.2012 10:20:06
to si zjitěte sám, pane vševědoucí, myslím, že jako lékař byste to vědět měl - kam posílat své pacienty.
![]() Já vím o jednom - v Praze v nemocnici Na Bulovce (infekční klinika), kam chodila moje příbuzná a moje kamarádka. snad stále funguje. Pak byl v diskusi zmíněn MUDr. Bojar - ale nevím, kde ordinuje. ![]() Lidé, kteří nemají po léčbě praktickým lékařem žádné zdr. potíže samozřejmě do takové péče nepotřebují, tudíž ji nevyhledávají ![]() |
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1
Labyrintem Malostranských dvorkůPraha 1
Advent v PískuPísek
Macramé workshopPraha 9 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.