| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Přivydělání na mateřské

(?)
[<<Předchozích 120] Názory 121130 z 4457  [Dalších 4327 >>]
seegee 29175
22.4.2016 19:58:35
Půlko - nechala jsem si udělat právní rozbor od odborníků na pracovní právo, protože můj zaměstnavatel si nebyl jistý. Výsledek - mateřská je právo, nikoliv povinnost. Pokud na ni nastoupit nechceš, nemůže tě nikdo nutit. Odvozují to i z toho, že OSVČ taky "nemusí" nastoupit na mateřskou. Můj zaměstnavatel se jistí dvěma prohlášeními - jedno na období do porodu a druhé po porodu, kde prohlašuji, že jsem si vědoma všech možných rizik a dělám to dobrovolně (volný překlad :-)). S vedoucí mám gentleman agreement, že po porodu si vezmu minimálně 4 týdny řádnou dovolenou.
Všechna ta ustanovení týkající se minimální délky mateřské jsou relevantní jen pokud na ni nastoupíš.
Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená - já třeba nehodlám čerpat ani následně rodičovskou dovolenou, ale mám nárok na rodičovský příspěvek ode dne porodu. Co nevím a musím teprve ověřit je, zda budu mít nárok i na volbu čerpání příspěvku - protože mi bude chybět ten papír z mateřské - hodlám zajít na pracák a zeptat se dopředu.

Jinak je mi fuk, co si o tom kdo myslí, jsem prostě krkavčí matka, která je hlavní živitel rodiny, pracuju jenom z domova na počítači a mateřská pro mne stejně jako jiné dávky v nemoci představuje cca třetinu platu - z toho hypotéku nezaplatím. S miminem přisoslým k prsu se pracovat dá i z postele, mám vyzkoušeno.
Evelyn1968,2děti 6269
22.4.2016 19:57:26
Nicnedělání na mateřské, vtip roku~t~
Žžena 83005
22.4.2016 17:24:36
Kambalo,
jako OSVČ by půlka MOHLA pracovat a fakturovat i na té mateřské, protože ten zákaz vlastního výkonu práce platí jen pro ten pracovní poměr, ze kterého má člověk nárok na PPM.
Kafe 134466
22.4.2016 14:58:40
Také je možné být po ten čas na dohodu o provedení práce, ale raději bych to probrala s personálním. Tu dohodu sepsat třeba až po skončení těch povinných 14 týdnů, ale s tím, že ti v jejím rámci proplatí i hodiny odpracované během těch 14 týdnů.
Kafe 134466
22.4.2016 14:49:41
Nejlepší by bylo udělat si živnosťák a práci vyfakturovat až po těch 14 týdnech.
Kafe 134466
22.4.2016 14:45:53
Minimální délka mateřské je 14 týdnů.
Marta. 149668
22.4.2016 12:44:31
Půlko, našla jsem ti ti ještě toto na stránkách MPSV. Je toho tam hodně, přečti si to celé. Sem dávám jen kousek:

"Po dobu mateřské dovolené nepřísluší náhrada mzdy, zaměstnankyně je po tuto dobu zabezpečena dávkami nemocenského, peněžitou pomocí v mateřství podle zákona o NP.

Jinak samozřejmě žena, která by jinak mohla čerpat mateřskou dovolenou (tedy zpravidla 22 týdnů po porodu), může nastoupit po šestinedělí do zaměstnání. Zákon o NP dokonce pro případ, kdy se žena v průběhu mateřské dovolené rozhodne nastoupit zpět do zaměstnání, umožňuje, aby dávku nemocenského pojištění, peněžitou pomoc v mateřství, čerpal otec dítěte. Podmínkou však je, že pojištěnec, který pečuje o dítě a je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, uzavřel s matkou písemnou dohodu, že bude pečovat o dítě. Tuto dohodu lze uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od počátku sedmého týdne po porodu dítěte. V dohodě musí být uveden den, od kterého bude pojištěnec o dítě pečovat, a den porodu. Podpis matky dítěte na dohodě musí být úředně ověřen nebo ověřen OSSZ. Den, od kterého bude tento pojištěnec o dítě pečovat, nesmí spadat do období, za které byla peněžitá pomoc v mateřství vyplacena matce dítěte.

Tuto dohodu lze opět kdykoli v průběhu mateřské dovolené zrušit a matka dítěte se může s otcem dítěte zpět vystřídat v péči o dítě. Podmínkou ale je, že musí opět podepsat na OSSZ, že se dohoda ruší."

http://www.mpsv.cz/cs/16352
Samarlu 82737
22.4.2016 11:35:21
Půlko psa, zagoogli, PPM může do roka dítěte mít i otec na 22 týdnů a jinak furt se ptejte zaměstnavatele a ossz, dokud vám písemně nedaj něco proveditelnýho.

Jinak nevím, co tu blbnete. Půlka je zřejmě chytrá, schopná a dobře placená, takže si pořídila full servis na domácnost, a mít na starost dítě + kancelářinu+ větší děti mi přijde podobně náročný jako děti+domácnost.
Jen je otázka odolnosti proti stresu, mně se nepovedlo zvládat hořící termíny, krátké přeruěované soustředění a potřeby malého dítěte (od cca 6 měs) a to je fakt mor na celou rodinu a nestojí to za to.

Mám dětí hodně, trochu profesních úspěchu a nelukrativní obor (typ kulturní antropologie), takže jsem si tu hospodyni nemohla dovolit a to bylo tvrdý, neproveditelný a nevyplatilo se to ani na prachy. Takže pasu po částečném úvazku a není, není, a když si ho vytvořím, tak nejspíš prodělám.
Půlka psa 24064
22.4.2016 11:35:21
Áha. Ale tak při mateřské nebo po mateřské, to je jedno. Klidně si počkám, hlady neumřeme.

S tou mateřskou vlastně ani nepočítám. Brala jsem to tak, že ji nechám propadnout. Šlo mě primárně o to, jestli vůbec můžu pracovat, jestli je ta mateřská povinná a to ještě v délce 6 týdnů nebo 14 týdnů nebo naopak můžu pracovat celou dobu. Četla jsem x pojednání nějakých právníků a každý to chápe jinak.
kambala pláááckááá 118391
22.4.2016 11:23:10
Nemůžeš jako osvc fakturovat na mateřské. Jenom pokud máš zaměstnance. Jinak osvc pracují a fakturuji po ukončení mateřské
[<<Předchozích 120] Názory 121130 z 4457  [Dalších 4327 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.