| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Máme doma předškoláka

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 1260] Názory 12611270 z 6858  [Dalších 5588 >>]
magrata1 95172
30.1.2015 18:17:01
Přesně tak. Já jsem tomu u nejstarší chtěla zabránit, odjela na týden do nemocnice a po návratu mi povídá: "Mami, víš, že ve Lhotě hořelo?" Myslela jsem, že kecala s babkama, tak jsem se jí zeptala, kde to vzala a ona: "No kde asi, v novinách." Vzala noviny a četla článek.~8~
Federika 14090
30.1.2015 18:00:00
Margotko,třeba proto, že je to úplně zbytečný.
Dítě,který jeví velkej zájem o čtení apod, se totiž naučí číst samo, úplně bez tvý pomoci.Ty se angažovat vůbec nemusíš.A ani tomu nemůžeš zabránit.
sun 15 88122
30.1.2015 17:44:25
Ani je to naprosto normalni :-) dodnes si pamatuju jak dcera v prvni tride cetla m-a-m-a a rekla emu :-) ja jsem propadla naproste hruze že bude úplně blbá :-) je v sedmičce a má samý :-)
Tragika 61116
30.1.2015 17:38:42
Nevidím jediný důvod, ,,přibližovat,, cíleně dítěti čtení, 8 měsíců před nástupem do školy.
Nikdy by mne tohle nenapadlo. Syn v šesti letech nepoznal jediné písmeno. Po první třídě z něj je vášnivý čtenář.
Jestli chceš dítěti čtení znechutit, tak ve výcviku pokračuj.
janna001 59890
30.1.2015 17:23:29
Je to normální, syn to měl stejně, ve škole se naučil číst bez problémů.
Delete 8214
30.1.2015 17:20:07
Prazando,

není kam spěchat, ale jestli chceš, tak si s ním hraj "na mimozemšťana". To asi v téhle fázi ničemu neuškodí, ale počítej s tím, že ne každá učitelka akceptuje a individuálně pracuje s dítětem, které už čte.

"Mimozemšťan" prostě mluví po písmenkách. Takže to, co děláš. Jen je důležité mluvit dostatečně rychle, čím větší mezery mezi písmeny děláš, tím obtížnější je ta písmena spojit do slova. Začíná se krátkými slovy, písmena hodně rychle za sebou. Postupně se prodlužují slova. Pomáhají obrázky (dáš dva, jeden z nich vyhláskuješ). Až dítě zvládne rozpoznávat krátká slova, může začít zkoušet samo hláskovat, no a pak už se dají hláskováním vést celé rozhovory.

Tohle je věc, která se trénuje od prvních dní ve škole a někde i ve školce, ale pro mnoho dětí je to hodně obtížné, takže se musí pomalu, trpělivě a hlavně neznechutit tím, že se nedaří. U dětí, které se učí číst genetickou metodou je to základ, u dětí, co slabikují nebo se učí číst metodou sfumáto, je to důležité o něco později (hlavně u diktátů). U mě to v září zvládalo jediné dítě, dokonce to neuměla ani holčička, co už dávno čte, což mě překvapilo. Po několika měsících hraní si s písmenky (nejen hláskování, ale různé činnosti v rámci čtení) to nedělá problém snad nikomu.

A jak psali (nebo spíš psaly) ostatní, dokud k tomu mozek nedozraje, můžeš se snažit, jak chceš, a nepůjde to. Ty hry pomáhají aktivizovat něco, co už je nastartováno, samy o sobě nefungují.
magrata1 95172
30.1.2015 17:10:46
na dceru vyšel učitel, kterého měla nejstarší, takže vím, jaký je. Drží tempo se slabšími žáky, nežene, ale pak je víc úkolů. Přestože nejstarší byla dost napřed a prostřední se taky jeví šikovná, vyhovuje mi to. Neumí moc pracovat s nadanými dětmi, ale je spravedlivý, má přirozenou autoritu, nemá mazánky a vyvrhele....
lenka
  • 
30.1.2015 17:07:25
To je přece normální. Dcera se naučila všechna píšmena ve dvou a půl letech a samozřejmě číst neumí do teď. Jestli mu bude šest až v září, tak opravdu není potřeba panikařit.
CisloPi 131067
30.1.2015 16:35:11
"edukativně výchovné skupinky" to zní jak něco z totáče ~t~ (vím, že není, ale prostě se mi to asociovalo).
magrata1 95172
30.1.2015 16:01:24
Po logopedické stránce je to u nás špatné, Evelinka byla rok prakticky hluchá, takže teď doháníme skluz, ale logopedka neříkala o odkladu nic, říká, že je šikovná. Teď fixujeme v běžné mluvě L, sykavky se jí hodně zlepšily bez nácviku, no a pak R a Ř
[<<Předchozích 1260] Názory 12611270 z 6858  [Dalších 5588 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.