| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Maminky v Evropě

Soutěžte s muzikálem Edudant a Francimor

Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!

(?)
[<<Předchozích 410] Názory 411420 z 6544  [Dalších 6124 >>]
Janina&2 6551
1.5.2010 13:51:14
vcera mi psala kamaradka, ze ji byla zamitnuta zadost o rodicovsky prispevek (ma trvaly pobyt v CR, zije s rodinou v SRN kde do 1. narozenin ditete pobira nemecky rodic.prispevek) - pry nejsou penize a ma si pozadat tam kde plati zdravotni pojisteni.

vite o nejake zmene?
zadal jste nekdo v posledni dobe a mate stejnou zkusenost?
nebo proste rozhodla urednice jinak nez to bylo do ted bezne? (vzdyt i na zadosti je moznost udani uctu v EU ... to jiste neni pro ceske maminky!!)
natus 83892
23.4.2010 17:57:28
Bydlíme v Rakousku a syna mám v R. ve třetí třídě, v Čechách chodí do druhé. Vysvědčení stačí přeložit jednou za rok, to na konci roku. Jinak žádná byrokracie není, vše funguje bezvadně, dělá ČJ a prvouku. Zkoušky prý stačí dělat jednou za dva roky (jak se řed. školy informovala), většina dětí je dělá jednou za rok, my dvakrát ročně, je to tak pro nás zatím lepší.
Anni&Annika 50178
14.4.2010 9:17:35
Jana...pokud se vracis, urcite zkousky a uceni cestiny potrebujes....jak bys jinak dite zaclenina zpet do vyuky bez znalosti gramatiky cestiny? Ja kdysi dite 2 roky /1 a 2hou tridu/ ucila cesky a delala s ditetem v cechach zkousky...jenze....nemecka skola, ja s ni taky mluvila nemecky a i kdyz udelala zkousky vzdycky na jednicku, prichod do treti tridy v cechach byl sok...za prve zadna skola hrou jak v nemecku, za druhe se projevila cestina.....ted dela v cechach i vysokou skolu, ale problemy s gramatikou ma dodnes....obcas co mi napise do zprav, tak je mi zle od zaludku z tech udesnych chyb. Nechapu jak mohla odmaturovat a ze nepropadala z cestiny~d~...no, mozna to jen pri psani na netu ignoruje, nevim, ale i tak...
co si myslim ale vseobecne, tak pokud jsme v nejake EU, melo by byt jedno, kam dite chodi do skoly, hlavne kdyz chodi, ze? Jediny problem bych videla pouze v navratu do vlasti a zacleneni deti do ceske skoly, proto asi jen v techto pripadech bych vyzadovala zkousky z cj.....~d~
Jana (dva synové)
  • 
13.4.2010 23:09:13
Jj, škola bez hranic začala i tady v Mnichově, ale zatím nejsou akreditovaní, pokud jsem to dobře pochopila. Takže u nich nejde skládat ty zkoušky.. čímž opět nic neřeším :(

Zákon je postavený divně a kdybych věděla, že se vracet nebudeme, už na českou školu kašlu úplně. Zatím ale na 100%rozhodnutí nejsme. A u nás bohužel na vzdělání v české škole ohromně lpí babičky a stále nás "kontrolují" :))))) . Zatím se mi podařilo zjistit, že aspon potvrzení z ped-psych nepotřebujeme - jen mě štve, že to měla vědět ředitelka a nechtít po nás nesmysly.

Ještě se "zbavit" toho překládání vysvědčení ;) Zatím jsem nenašla žádné nařízení, podle kterého by to po nás mohla vyžadovat. Kdyby šlo jenom o ředitelku, už jsem požádala do jiné školy. Ale máme v tého škole velmi velmi velmi milou paní učitelku, která obě děti zná a je opravdu přijemná a bezproblémová. Starší syn k ní chodil 1,5 roku do třídy, tak nechci trhat vazby, pokud to nebude uplně na nože.

Díky, že to tu můžu probrat, kolem nás tohle nikdo neřeší.
Katka+A+MA+M(72) 28171
13.4.2010 22:57:04
Holky,
tak jsem se ptala pani, ktera tu v Parizi vede ceskou skolu bez hranic - mam pocit ze to nekde v nemecku existuje taky. Rekla mi, ze je to zatim povinne i kdyz diskutuji o zmene, ale nevi, jestli ta zmena byla uz schvalena. Jinak my jsme zapsany v male skolicce ve Sluhach u Prahy, kde jsou vdecni za kazdeho "zaka" navic. ~;)
Anni&Annika 50178
13.4.2010 17:53:50
Jani....ja si teda osobne myslim, ze by se ten zakon mel upravit....pokud vis, ze se nevracis, neni potreba deti ucit ceske predmety, tak leda pro to, aby bylo dite pripravene na to, ze se jednou treba do cech samo vrati a melo by mezery v cestine....a nebo, ze nemas po vecerech co delat~k~, ale ver, je to opruz, ty 2 roky mi stacily~k~ co se tyce k vicero obcanstvi, nejsem si jista, jestli to ma logiku...kdyz se nekdo odstehuje natrvalo /treba dite s matkou, co si vzala cizince/, bude po nem tezko nekdo chtit, aby delal skolu dal i v cechach a to nebude mit obcanstvi jine nez ceske. Ja osobne to neresim, pokud budem jednou v nemcich rozhodne delat ceskou skolu delat s malou nebudu / i kdyz jsem si rekla, ze ji zaklady gramatiky naucim/. Ale rozhodne si myslim, ze existuji nejake vyjimky...
Jana (dva synové)
  • 
13.4.2010 14:29:40
Děkuju :)

Já totiž právě zvažuju, že obě děti přepíšu na jinou českou školu... fakt nemám nejmenší chuť každého půl roku nechat oficiálně překládat 2 ks vysvědčení, každé po 2 stránkách. Umím si představit i lepší investice našich peněz. A hlavně to považuju za zbytečnou buzeraci, ředitelka se rozhodla, že bude formální až na půdu :(

My bydlíme v Mnichově, máme v Praze rodinu, takže čas od času do Čech zajedeme, těch 400km není až tak hrozná vzdálenost. Ale únavné to je. Jedno dítě je třeťák, jedno prvňák, oba jsou chytří a čeština je zatím jinak zvlášť nezatěžuje. Taky jsem doma a mám na ně čas. Ráda bych, aby si češtinu udrželi slovem i písmem, nezávisle na to, jestli v Německu zůstaneme, nebo ne. Ale s přibývajícím učením na německé škole a mou případnou prací mě možná přestane výuka češtiny bavit úplně :))

Se v tom tak trochu plácám.. ale jestli jiné školy problémy nedělají, tak opravdu zkusím kontaktovat jinou základku.
J.
Renda
  • 
13.4.2010 13:52:36
Tak si prostě vyberte jinou školu, kde problémy dělat nebudou. Dcera je také záříjová (1.9.), byli jsme normálně u zápisu a i v PPP, ale to nám ředitel školy říkal, že kdyby měl jistotu, že fakt nastoupí do jejich školy, tak by to nevyžadoval. Být to už nemusí, děti narozené od září do prosince mohou jít do školy o rok dřív i bez doporučení PPP. Nicméně některé školy to stále vyžadujou. Doklady něpotřebujem žádné, dcera se ve škole občas ukáže, oni vidí, jak na tom je, a to jim stačí. Nebo ho dej v Čechách do první třídy až za rok a je to. Podle zákona musí dítě, které má české občanství absolvovat českou školu, školní docházka je prostě povinná, nicméně bych to řešila jen v případě, pokud se chcete do Čech vrátit. Určitě vás nikdo nebude nikde hledat.
Jana Z. 4110
13.4.2010 13:26:23
Anni,

no nas odhlasila skola s tim, ze si to kontrolovali na Skolskem urade (hned nekolikrat), jestli nasli nejaky Provadeci predpis, ja se jich radeji neptala..
Ptali se nas nekolikrat, zda se do Cech chceme vracet, nechceme, resp. v planu to nemame (clovek mini, zivot meni...)..

A i pro pripad, ze bychom se vraceli v dobe, kdy nektere z nasich deti bude jeste zakladnim skolstvim povinne, tak je ve Skolskem zakone pamatovano na takove pripady (kdyz vysvedceni dite ma, automaticky nastupuje do "sveho" rocniku, kdyz nema, musi udelat proste zkousky)..

Jinak o te povinnosti - Skolsky zakon mluvi o detech s ceskym obcanstvim (a je jedno, jestli ma tucet dalsich obcanstvi nebo nema)..

Cim chci rict, ze tu povinnost bychom nemeli jen my a nejen my deti nemame v ceske skole...

Bud k tomu existuje nejaky Provadeci predpis nebo to je proste jedna z tech der v zakone, ale v praxi si neumim predstavit, ze opravdu kazde dite bude delat dve skoly najednou...
Ne kazde dite by to proste zvladlo...
A ne kazdy bydli za rohem a vubec do Cech jezdi..

J.
Moonča 56813
13.4.2010 12:54:27
Díky moc za informaci. My tedy ještě ve Francii nejsme, ale chystáme se tam během května, tak začínám zjišťovat všechny možné informace a hledat nějakou kamarádku:-)
[<<Předchozích 410] Názory 411420 z 6544  [Dalších 6124 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.