| Lenka |
| • |
9.1.2008 10:37:35
Ahoj,
tak to je fajn zpráva. Scházíme se v pátky od 10 do 12 dopoledne v době školního roku v Pyrmont Community Centre. Teď, když jsou prázdniny, tak se do konce ledna budeme scházet v parku v Darling Harbour na dětském hřišti, jak je ta velká skluzavka naproti IMAXu. V Pyrmont Community Centre máme k dispozici halu, ve které máme žíněnky a prolézačky, hračky, české knížky, klavír, stolečky na výtvarku, CD přehrávač a spoustu dalších věcí. Zojda bude určitě ráda, když bude moc vyzkoušet nové hračky! Je tam také kuchyňka, tak si s maminami vaříme čaj a sem tam někdo donese buchtu nebo něco na zub. Poplatek bude od letoška za návštěvu a rodinu $2. Loni jsme platili $3, ale to jsme museli platit nájem za halu, což nám od letoška odpustí. Můžeš se 2x přijít nezávazně podívat a pak by ses měla zaregistrovat přes Playgroup NSW Inc. Jim se platí roční členský poplatek $32. Je to povinné kvůli pojištění. Kdybychom nebyli pojištění, tak nás jako skupinu rodičů a dětí nikam nepustí. Kromě toho chodíme plavat do Ian Thorpe Aquatic Centre každou 1. neděli v měsíci, také od 10 do 12 dopoledne. Tam většinou maminy berou i své partnery nebo větší děti, které už jsou třeba přes týden ve školce. Není to nijak vedené, každý si tam plave a dělá, co se mu líbí. No a nakonec každou 3. neděli v měsíci se snažíme mít nějakou aktivitu pro celou rodinu. Měli jsme v prosinci Mikuláše na Maroubře, teď vymýšlí nějaké překvapení na neděli jedna z maminek v Dolls Pointu, v únoru by zase měl být masopustní karneval s bbq. Každá mamina je vítaná a pokud má nějaký nápad, co podnikat s dětmi, tak tohle je právě to správné místo k realizaci. Zatím mám spíše zkušenost, že maminky jsou rády, když si můžou popovídat česky a jejich děti se zabaví hraním s ostatními. Přesto jsme měli celé 2 měsíce každý pátek nějaký výtvarný program. S tím to teď asi nebude až tak slavné, jak porodím, nevím, kolik na přípravu budu mít času. Proto doufám, že se zapojí i ostatní maminky a něco si pro děti připraví. Tanečky, zpívání, čtení českých pohádek, soutěž, cokoliv. Však přijďte se podívat s dětmi a uvidíš, jak se ti bude líbit. Mám 13 maminek, které jsou zaregistrované a chodí více méně stále, ale většinou se nás najednou sejde tak 8. Podívat se už do KLUBKA bylo celkem 23 různých maminek a ještě více dětí z celé Sydney. Někomu nevyhovuje den a čas, někomu třeba místo, společnost.. znáš to. Nelze se zavděčit všem. Přesto chci, aby v povědomí české komunity byla tato možnost se scházet s malými dětmi. Přijdeš kdy chceš, na jak dlouho chceš, zůčastníš se čeho chceš... je to prostě tak, že KLUBKO existuje a je ti k dispozici. Pro mě je hlavně milé vidět, že se děti, které už začínají povídat hlavně anglicky, snaží mluvit česky, protože v KLUBKU prostě všichni mluví česky. To je pro mě nejlepší ocenění, jaké za založení KLUBKA mám. Jestli se mi ozveš na lenka.kanova@centrum.cz pošlu ti i mapku, to Pyrmont Community Centre se všem na poprvé špatně hledá. Nebo jestli bys chtěla přijít už za námi do parku tento měsíc, tak se třeba můžeš s někým domluvit, kdo tě tam v únoru poprvé zavede. Je to hned za rohem u Harris Street, ale byly maminy, co bloudily kolem budovy i půl hodiny.. Těším se, že se poznáme! |
| Lenka |
| • |
9.1.2008 10:08:52
Jestě pro Viktorii, veškeré info ohledně Baby Bonus najdeš na:
http://www.centrelink.gov.au/internet/internet.nsf/payments/maternity.htm |
| BaBaBa+Zoe28.6.04+Max19.10.07 | 25786 |
|
|
9.1.2008 0:21:27
Tak ze vseho nejdriv vam preji vse nej v novem roce. Lence a Daniele hlavne pohodovy porod a krasna zdrava mimiska. Uz to mate za par a tak jsem zvedava, ktera z vas sem driv hodi fotecku. Uz se tesim. Nase mimisko uz neni zadne mimisko ale poradny kus chlapa. Leti to. Maxik za chvili bude mit 3 mesice a dela nam jen radost. Krasne se uz na nas smeje. No pockejte, za chvili to ceka i vas.
Leni cetla jsem jak peces na vanoce a mas teda muj obdiv. Me se do toho v tom vedru teda vubec nechtelo. Ale my nastesti na vanoce nebyli doma, takze se to ani nevyzadovalo. Navic jsme jeli na Tasmanii, takze to ani neslo prevazet. Tak jsme si koupili nejake to cukrovicko v Sokole a stedry den jsme meli uz 12.12. Pekne datum ne??? Jo a vypada to, ze se mi podarilo prehodit nase tanecky z patku na pondeli. Jeste cekam na potvrzeni, ze vse klaplo. A tak jsem se chtela Leni zeptat jak je to s tema patecnima srazama. Kde to je, kolik je rocni prispevek a tak. Mohla bys mi to prosim pisnout. Treba se uz kooooonecne seznamime osobne :-)))) Predem dik. |
| Lenka |
| • |
6.1.2008 11:31:21
Ahoj Danielo,
už se nám to krátí.. jsem zvědavá, které z nás nakonec vyjde ten plánovaný termín na Australia Day! Celé těhotenství bylo fakt v pohodě, ale od Vánoc už toho začínám mít, jak říká moje nejlepší kamarádka Linda, "až po ďurky v nose". Vážně se už těším, až se mi to malé narodí a konečně si ho pochovám. Prostě to chce změnu! 9 měsíců těhotenství opravdu stačí. Jinak se přiznávám, že já jsem nealko šampusu neholdovala, dala jsem si na Silvestra normální. Nějak jsem během těhotenství usoudila, že občasná sklenička vína, či jedno pivo mému dítě neuškodí, jestliže vedu jinak zdravý život, dobře se stravuji, jsem aktivní a cítím se fajn. Držím palce, ať poslední dny utíkají v klidu Lenka |
| Lenka |
| • |
6.1.2008 11:21:18
Ahoj Viktorie,
tvé dítě narozené v Austrálii bude mít nárok na jednorázový příspěvek, ale obdrží ho místo tebe tvůj australský partner, jestli nebudeš mít ještě vyřízená víza. Jsem v podobné situaci. Moje žádost o partnerská víza je do porodu pozastavena, jelikož nemůžu dodat rentgen plic. Na MediCare nám ale řekli, že po porodu příspěvek dostane místo mě otec dítěte, tedy můj parner, který je Australan. Příspěvek se platí automaticky tzv. primary carer of the child, což je buď matka, otec nebo kdokoliv, kdo se o dítě narozené v Austrálii stará a má nárok na social benefits, což ty nejsi, dokud tady nemáš statut permanent resident. Já jsem například stále turista, dokud moje žádost o partnerská víza nebude vyřízena kladně. Ahoj Lenka |
| Victoria, 25tt |
| • |
3.1.2008 8:55:27
Ahojte Maminky,
mam na vas otazocku. Este stale sme vo faze vybavovania mojich spouse viz, obdrzat by som ich mala ale najneskor do mesiaca. Zapocula som nieco o jednorazovom prispevku na dieta pri jeho narodeni.Vedel by mi niekto z osobnej skusenoti povedat ci budem mat nan narok? Budem vdacna za kazdu odpoved :-) |
| Lucyena | 16495 |
|
|
2.1.2008 16:10:08
Ahoj, sem tam se schazime s hokama v Perthu, mame vsechny male deti, od roku do 7 let a velmi rady bychom rozsirili nasi skupinku.
Takze pokud mate zajem se pridat: email: Lucyenka@yahoo.com.au nebo tel: 0424432871 Stastny Novy Rok, Lucie |
| DanielaW | 68578 |
|
|
31.12.2007 7:15:33
Vsem doufam vysel pohadkovy Jezisek, s trochou australsko - ceskeho pelu.
Taky jsem pekla, vanilkove rohlicky, dopadlo to trochu mimo ocekavani, jsou nejake jine.... Jeste jednou prijemne svatky a klidnou oslavu Silvestra!! Pro miminka v brisku nealko sampano:-) |
| YAAY | 75047 |
|
21.12.2007 5:48:00
Ahoj,
Mikuláš z KLUBKA na Maroubře se nám nakonec moc vydařil, přestože jsem měla strach, jak to napoprvé dopadne právě proto, že se stejný den konal ten Mikuláš v Sokole, jak jsi psala. Nakonec ale účast i nadšení dětí byla příjemným překvapením pro všechny zúčastněné. Z této akce si můžeš poslechnout 10ti minutovou reportáž natočenou slečnou Pavlou Hůlovou pro rádio SBS na www.sbs.com.au/czech pod názvem Mikuláš poprvé naděloval na Maroubře. Je tam i pár fotek. Třeba se příští rok přidáte s dětmi k nám. My máme v KLUBKU přeci jen hodně malé děti v porovnání se Sokolem. Věková hranice našich dětí je 5 let, tak Max i Zoška by měli společnost. V Sokole jsem jednou byla na nějaké akci, ale přiznám se, že mi je lépe ve společnosti maminek v KLUBKU, které jsou v podobné věkové skupině, jako já, tedy 25-35 let, mají malé děti a do Austrálie přišly z jiných důvodů, než členové Sokola v Sydney, proto mají i docela jiný přístup k životu, České republice i Austrálii. Cukroví jsem si tady v Austrálii už podruhé pekla sama. Loni jsem pekla 12 a letos dokonce 13 druhů. Už se mi ale tak nechtělo jako loni, protože je tady děsné vedro, všechno se to lepí a roztéká. Přítel má cukroví rád, slavil jedny Vánoce v Česku, proto na pečení cukroví trval, ale musel mi letos pomoct. Stát v 8.měsíci u linky a dělat vanilkové rohlíčky ve 30ti stupňových vedrech je fakt zážitek. Až se mi narodí holčička, tak možná příští Vánoce vezmu tu tvoji nabídku s povděkem a cukroví si od někoho objednám. Teď jsem naopak ráda, že jsem to letos ještě zvládla, a že Australanům zase budou o Vánocích nad českým cukrovím nadšením svítit oči.. Vánočku peču vždycky den před Štědrým dnem, doma u rodičů jsme ji totiž mívali na snídani s kakaem, tak se to snažím udržovat i tady. Termín mám na Australia Day, ale víš, jak to chodí, rodit můžu klidně i po Vánocích, nebo až na konci ledna.. nechám se překvapit. Jestli je to holčička nevím, ale doufám. Přeji příjemné česko - australské Vánoce a snad se někdy sejdeme osobně v roce 2008. Lenka |
| BaBaBa+Zoe28.6.04+Max19.10.07 | 25786 |
|
|
4.12.2007 4:30:26
Ahoj Leni, tak Zojka mela posledni tanecky, tak pokud to vyjde, tak se nejaky patek prijdem podivat. Jinak v nedeli na mikulaskou nedorazime. Mame totiz v ten stejny den mikulaskou zabavu v sokole ve Frenchs Forest.
Jinak tam byva taky kazdych 14 dni v sobotu cvico pro deti a nahore je cesko - slovenska restaurace, kdyby ses tam chtela nekdy podivat. Je otevrena vzdy v sobotu a mooooooooc dobre vari a maji super zakusky :-))) Ale letos uz cvico neni, az zas pristi rok. Restaurace je samozrejme otevrena dal a je tam dokonce i cesko - slovensky vanocni vecer (myslim, ze 22.12.) a pecou tam i cukrovi a vanocku. Pokud bys mela zajem o cukrovi poslu ti telefon, kde se to da objednat a pozvanku na ten vecer. Asi meilem, protoze to sem neumim vlozit (mam to v pdf). Jinak Max je super. Zojka ho prijala s nadsenim, ale zarlivost se samozrejme projevuje. Zejmena vecer musi vse delat jen maminka a nikdo jiny. A kontroluje jestli nespi se mnou v posteli, protoze ona musi byt ve svem pokojicku :-))) Ale jinak pomaha. Kdyze mas presne termin??? Nekdy v lednu, ze??? To uz musis mit pekne brisko. A uz vis jiste, ze to bude holcicka??? A posledni vec - uzivej si to tehotenstvi, protoze to prvni je nejkrasnejsi. To dalsi uz je jine... |
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.