| Vítr z hor | 100046 |
|
|
1.4.2023 9:45:31
To jsme samozřejmě včera udělali a čekáme na odpověď. Bohužel je teď období před Velikonocemi (zítra začíná Svatý týden) a navíc je sobota. Takže těžko říct, kdy napíšou.
Také nás mezitím znejistila informace z české lékárny, že to s Němci obecně nefunguje. Pokud by se ukázalo, že opravdu potřebujeme jiný typ receptu, než byli ochotni vydat pacientovi, musím si přeorganizovat práci příští týden. |
| Monika | 123907 |
|
1.4.2023 9:35:40
Větre, vůbec nemam žádnou zkusenost, ale když nevíš,jestli e-shop bude akceptovat recept, nemůžeš tam nejdřív poslat sken mailem,ať se vyjádří než to pošleš (n.neposles) poštou?
|
| Vítr z hor | 100046 |
|
|
1.4.2023 9:27:52
Máte prosím zkušenosti s nákupem léků na český předpis v Německu?
I přes neochotu lékařské instituce, bagatelizaci problému (nejste sami, kdo nemá léky, všichni jsou na tom stejně), máme v ruce PAPÍROVÝ recept. Je to konkrétně PRŮVODKA ERECEPTU, i přes žádost pacienta tam samozřejmě není uvedena účinná látka, jen název léku. Nechci jet na blind, tak jsme trochu prověřili situaci. Český lékárník pravil, že se jeho německé rodině ještě nikdy nepodařilo vyrazit z německé lékárny lék na český předpis. Polsko u zahraničních předpisů kontroluje občanku s jménem na předpisu (pacient není zdravotně způsobilý cestovat, čili by se to asi muselo přepsat na mě, což nevím, zda je reálné). Internet se navíc zmiňuje o jakémsi přeshraničním receptu, ale ošetřující dr. tvrdí, že nic takového neexistuje. Nejpravděpodobnějším zdrojem dotyčného léku je Německo, buď poštou nebo osobně (mám i německou virtuální adresu, kdyby nechtěli z eshopu posílat mimo Německo). Bohužel není lék zcela běžný, tak se trochu obávám vyrazit a obrážet místní lékárny. Na eshopech zase žádají poslat papírový recept poštou, ale netušíme, jestli zrovna ten, co máme, budou akceptovat. |
| vlad. | 38059 |
|
|
31.3.2023 11:32:29
Pawlo, vetsina prvosurovin je z Asie, taky neni hlinik do obalovych materialu, od covidu problem s dostupnosti. Navic jsme maly trh s velmi nizce nastavenou cenotvorbou leku, takze leky jsou sice levne, ale leckdy nedostupne, protoze vyrobce da prednost perspektivnejsim trhum.
|
| Pawlla | 106336 |
|
31.3.2023 10:36:53
Liia, Monika, děkuji za odpověď, i když mě moc nepotěšila
|
| Liaa | 29716 |
|
|
31.3.2023 10:23:54
https://www.zdravotnickydenik.cz/2022/11/nedostatek-leku-neni-ceske-specifikum-stejnemu-problemu-celi-take-lekarny-v-nemecku/
|
| Monika | 123907 |
|
31.3.2023 10:19:58
Pawllo, myslím, že původ problému je v covidu a covidových uzávěrách v Číně, kde se vyrábí hodně léků, případně "suroviny" pro jejich výrobu. A oni tam byli schopni zavřít fabriku nebo celý veliký přístav, když tam našli 2 lidi s covidem, takže výroba i doprava vázla, potom zase chyběly kontejnery (byly zablokované v zavřených přístavech) a podobné logistické potíže. Plus tomu asi nepřidává, že jsme malý trh a když je něčeho nedostatek, nejsme asi první na řadě, kam se to dodá?
|
| Pawlla | 106336 |
|
31.3.2023 10:13:00
Neporadím, ale chci se zeptat. Co se to děje s dostupností léků u nás? Syn měl od gastroenterologa předepsaný lék, tak jsem ho šla vyzvednout. Stojím třetí v řadě a slyším pořád "není, dlouhodobý výpadek, zkuste v nemocniční lékárně", přijdu na řadu a slyším to samé, není ani jiný lék se stejnou účinnou látkou. Kde je problém, neví někdo?
|
| Dari79 | 114243 |
|
30.3.2023 23:07:39
Podobně - maje dítě s dvojím státním občanstvím už jsem párkrát sháněla lék v druhém státu,než byl vydán recept... je to teda už pár let a tenkrát šlo o vakcíny, které jsem chtěla jiné...
nebyl problém - měla jsem recept od doktorky jeho dětské-obvodní, zašla jsem do lékárny v druhém státu, kam mi ji objednali (taky ji běžně neměli skladem) a vyzvedla jsem si. Platila jsem plnou cenu léku. Bylo to max. v řádu do 2 000 Kč, takže jsem to na pojišťovně pak proplácet nežádala, byla jsem ráda, že si to můžu zařídit... Řekla jsem teda dětské, že to tak budu dělat, jestli mi dala "normální" nebo trochu jiný formulář, ani nevím. V té době ještě elektronické recepty nebyly. |
| Vážný2 | 158667 |
|
30.3.2023 22:19:49
Jo a je třeba tam napsat nejen obchodní název léku, ale pokud možno i název obecný - generický, což je ta účinná látka v latině/angličtině.
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.